Gemeente Zwolle stimuleert geveltuinen

Soms kunnen straten heel saai zijn. Bijvoorbeeld in straten zonder voortuinen waar weinig bloemen, bomen en planten te zien zijn. Samen met de inwoners van Zwolle wil de gemeente de Zwolse dit soort straten opvrolijken door ze groener te maken.

Bewoners kunnen met advies van de gemeente hun eigen geveltuin gaan aanleggen. Want door wat planten of bloemen te zetten langs een gevel of schutting wordt een straat direct groener, kleurrijker en gezelliger. De gemeente heeft een speciale folder uitgegeven, waarin precies staat hoe iemand een geveltuin kan maken. De folder is te krijgen bij het informatiecentrum van de gemeente. De actie geveltuinen is onderdeel van de bredere actie die gestart is om Zwolle als groenste stad te promoten. Immers, in 2005 werd Zwolle groenste stad van Nederland en in 2006 de groenste van Europa.

In samenwerking met diverse partners in de stad zijn allerlei activiteiten georganiseerd. Een kleine greep: De meimaand staat in het teken van groen en fietsen. De groene website van de gemeente is vernieuwd en te bekijken op www.groenzwolle.nl . Begin mei verschijnt een speciale groenkrant (bijgesloten bij de Peperbus) met een activiteitenkalender en waarin diverse groene organisaties zich presenteren. De VVV heeft onlangs de bijna 100 km lange fietsroute tussen Zwolle en Wijhe gepresenteerd: www.groeneslingerroute.nl en www.vvvzwolle.nl. Horeca Nederland, de VVV en de gemeente verspreiden in de Zwolse horeca speciale bierviltjes om te wijzen op de groene fietsmaand. 27 mei staat in het teken van de 33 Zwolse parken. Er zal een speciaal boekje over de parken verschijnen. Op 7 juni is er een speciale conferentie over groen in de stad in het Ecodrome. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw Verburg, zal deze conferentie openen. En inmiddels staan de borden met ‘Zwolle groenste stad van Europa’ langs de invalswegen van Zwolle en is de plaquette Groenste stad van Europa opgehangen aan de gevel van het stadhuis.

Artikel delen:

Reageer