Politiek Log 41

Dit is een Politiek Log. Wil je iets kwijt wat niet van toepassing is op een van de vele nieuwsberichten, dan kan dat hier.

Iedere bezoeker kan op deze plaats zijn politieke pennenstreken, quotes en opmerkingen kwijt. De redactie probeert na ongeveer 500 reacties dit log van een vervolg ( Politiek Log 42 ) te voorzien. Ga gerust je gang! .

Artikel delen:
Reacties 545
 1. REPO: Tegenlicht (N2, 21:00)

  Nederland is een van ­Israëls trouwste bondgenoten. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN zal tegen de erkenning van Palestijnse gebieden worden gestemd. Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk verafschuwt die houding van Nederland. Met oud-diplomaten Petra Stienen, Willem Beelaerts van Blokland en historicus Ilan Pappe onderzoekt hij de motieven van verschillende lobbygroepen

  ———–Interessant

  Kijkcijfer
  Tijdens een demonstratie op zondag 9 oktober werden 24 kopten gedood tijdens ??de bloedigste aanslag op Egyptische christenen sinds mensenheugenis, en wat deden onze actualiteitenrubrieken? Ze zwegen.?? Willem Pekelder (Trouw) zag alleen de EO aandacht besteden aan de aanslag. ??De vijfde dag (donderdag, Nederland 2, 490.000 kijkers) interviewde in een ziekenhuis een ernstig verminkte kopt, die was geplet door een tank. En in Door de wereld (zaterdag, Nederland 2, 183.000 kijkers) legde Egyptekenner Gert-Jan Segers uit dat [??] het Midden-Oosten steeds onchristelijker wordt. [??] Wat mij betreft was Door de wereld en niet De wandeling uitgeroepen tot het beste religieuze programma.??

  Vind "De Wandeling" ook goed trouwens, zie 't te weinig.

 2. @Assie en VVD`er

  V.w.b.die ⤽echte⤝ deskundigen kan ik wel met Assie meegaan. Als ik op TV 10 van deze orakels gezien en gehoord heb, komen ze allemaal met een andere uitkomst.

  Op het vorige pollog (dat nog niet gesloten is; bijzonder ;)) nog een niet-beantwoorde vraag aan Assie. Dat wacht ik nog even af. Toch nog een nieuwe duit in het zakje over 'deskundigen'. De essentie van wetenschap is dat het een zoektocht is naar een verklaring van verschijnselen op vele terreinen. De basis is een these die volgens afgesproken methodieken getoetst wordt. Op elk wetenschappelijk gebied zijn er meerdere verklarende modellen en theoretische scholen. Het is logisch dat de uitkomsten van elkaar verschillen; de uitgangspunten verschillen immers. Soms zelfs diametraal. Dat geeft niet, integendeel, omdat dit juist het wetenschappelijk discours bevordert. Een beetje marktwerking in de wetenschap dus. 😉
  Al met al wordt er wel stapje voor stapje of soms met een grote sprong, vooruitgang geboekt. De wetenschappelijk methoden hebben ons uit de Middeleeuwen gehaald en ons op veel terreinen een hoop gebracht. Niettemin blijven er ook vele vragen over en is er nog veel niet verklaard.
  Het past in dit tijdsgewricht om alles wat naar 'elite' of 'deskundigheid' of 'evidencebased' riekt, in een kwaad daglicht te stellen en het eigen oordeel te baseren op meningen en onbewezen, niet-onderbouwde stellingen. Een beetje retour Dark Ages, zullen we maar zeggen.:(

 3. @ VVD`er 0:01 Ik zie de relatie met hans & Grietje niet, tenzij je mij voor de Heks aanziet. Daar kan ik dan wel weer inkomen.;D
  Mijn verontwaardiging over xenofobie is niet echt selectief, die is er altijd, hetgeen je ondertussen wel zou moeten weten, want daar heb ik vaker blijk van gegeven.
  De passages die ik selecteerde uit genoemd artikel zijn niet selectiever dan de passages die jij citeerde. Het zijn gewoon andere delen, die wel medebepalend zijn voor de context van het artikel. En daar gruw ik van en naar ik aanneem jij ook.

 4. Bericht door Diezerpoorter, op 17 oktober 2011 om 16:59
  Kom politieke vrienden, maak er een feest van.

  Ja Diezerpoorter, het is hier af en toe dikke pret. Ga je ook meedoen?:D

 5. @Assie en VVD`er
  V.w.b.die ⤽echte⤝ deskundigen kan ik wel met Assie meegaan. Als ik op TV 10 van deze orakels gezien en gehoord heb, komen ze allemaal met een andere uitkomst.

  Op het vorige pollog (dat nog niet gesloten is; bijzonder ) nog een niet-beantwoorde vraag aan Assie. Dat wacht ik nog even af.

  Ik heb net als jou geen idee Dame. Misschien kun je die vraag beter aan een deskundige stellen.8)

 6. Ik weet niet of het veel met politiek te maken heeft, maar ik vind het echt verschrikkelijk wat er in de Ukraine gebeurt..er worden duizenden honden en katten LEVEND verbrand i.v.m het toekomstige EK..
  Mensen laat a.u b uw stem horen als u het er ook niet mee eens bent; ga naar http://www.peta.com, http://www.petitie.nl, http://www.walk4dogs.nl of geef uw klacht door aan de ING, de hoofdsponsor van het Nederlands elftal…misschien dat het zin heeft?!

 7. @Marieke1982 ; 'k heb die sites gelezen, en je gaat idd denken aan een politieke insteek, door bijv. Mykola Azarov en Joesjtsjenko publiekelijk uit te schelden voor dierenbeulen >:(

 8. @Marieke 1982. Ik probeer de sites ook te lezen. Bij de eerste zie ik niets staan over dit verhaal, bij de tweede popt er een sekssite op en bij de derde zie ik dat ze inzamelen voor Hundehilfe Ukrain. In die laatste site staat dat er dagelijkse duizenden honden worden 'vermoord'. In de groet steden zijn er 10-15.000 straathonden. Als het klopt dan zou het 'probleem' toch al uit de wereld moeten zijn. Of ben ik te achterdochtig over dit – via sociale media verspreide – bericht?

 9. Hallo dame, als het goed is, gaan een aantal partijen er ook vragen over stellen (PVD ook natuurlijk). Ik heb de links weer via een andere site, en 2 ervan klopten idd niet, maar als je googled kom je er genoeg over tegen (met beelden van een mobiele verbrandingsoven en hoe de dieren er levend in worden gestopt) en dan wordt al snel duidelijk dat dit echt de gruwelijke realiteit is! Verschrikkelijk, ik hoop echt dat het stopt, maar het draait helaas om geld en prestige…

 10. Nou Dick, Benk Korthals steelt helemaal niet, hij krijgt een riante vergoeding voor heel weinig werk. Heeft niks met stelen te maken, maar meer met handig gebruik maken van de mogelijkheden die hem geboden worden. Dat het belachelijk veel geld is, staat buiten kijf, maar voor de rest is de KNVB een commerciële organisatie en ja, dan kunnen dit soort dingen gebeuren. Zij betalen hem, dus wie treft er nu precies blaam? En het is al helemaal geen politiek issue, behalve dan dat hij nu veurzitter is geworden van de VVD, in verband met eventuele belangenverstrengeling is dat niet handig…

 11. 😮 Mag de link niet meer van Hans:

  Occupy Amsterdam barst uit zijn voegen
  UPDATE: VVD Amsterdam wil af van tentenkamp op Beursplein en noemt het een 'antiglobalistische minicamping'.
  Het Beursplein in Amsterdam wordt bijna te klein voor de Amsterdamse Occupy beweging. Donderdagochtend werd het kamp op een nette manier geordend zodat er meer ruimte overblijft voor publiek dat overdag langskomt. In het begin stonden er nog 20 tenten, maar inmiddels zijn meer dan 100 tenten geteld.

  "We willen de uitstraling van een transparant actiekamp en niet van een festivalterrein waar alles kriskras door elkaar staat", aldus een woordvoerder van Occupy Amsterdam.

  Ook wordt de openbare legertent afgebroken en vervangen door een lichtgekleurd exemplaar 'zodat we elkaar tijdens de discussies weer kunnen zien', aldus de initiatiefnemer van de operatie. Van de demonstratie is een livestream. Later op de dag zullen waarschijnlijk weer nieuwe beelden beschikbaar zijn.

  Update vrijdag 11.48 uur:

  VVD Amsterdam wil dat het tentenkamp op het Beursplein wordt opgeruimd. Fractievoorzitter Robert Flos zei in Vandaag de Dag dat hij het tentenkamp in de loop van volgende week, als de herfstvakantie voorbij is, weg wil hebben. Flos vindt dat burgemeester Eberhard van der Laan met de demonstranten in gesprek moet gaan.

  "Het lijkt me dat er aan het demonstreren een einde moet komen, ik vind niet dat we een antiglobalistische minicamping op het plein moeten hebben."

 12. @Stadshagenees ; idd het geen stelen ; het is net als je de helft van je werktijd aan nietwerkgerelaterde zaken besteedt, en toch voor de volle week wordt uitbetaald, want dan maak je ook handig gebruik van de mogelijkheden die je geboden worden.

 13. Erg interessante Zembla weer:

  Edith Schippers….ook wel "Minister van Tabak". De rooklobby beschouwt haar als trouw bondgenoot. Vooraanstaande artsten spreken vol afschuw over haar rookbeleid 😮

  Vast gewoon terug te kijken voor geïnteresseerden.
  We horen overigens ook weinig meer over meer ziekenfondspremie voor rokers en zware drinkers.

 14. Ik heb Zembla niet gezien Dick. Het is algemeen bekend dat zware rokers en drinkers minder lang leven. Deze mensen mogen ze wat mij betreft ook wel wat korting geven op de AOW- en Pensioenpremie.

 15. :D:D:D (maar dat gaat slechts over de laatste regel met "ook overigens") Soms is het wel lastig het "Assie-niet reageer-verdrag op t politieke" te handhaven. Maar lachen mag natuurlijk en Assie is een beste kerel ook. 😉

 16. ⤽Nederlanders leveren hoge bijdrage per persoon aan noodfonds⤝
  Nederlanders dragen omgerekend per hoofd van de bevolking, na de Luxemburgers, het meest bij aan het Europese noodfonds. Per persoon kost het noodfonds Nederland nu al 2.669 euro.

  Nu begin ik eindelijk te begrijpen, waarom er bezuinigd moet worden. 😉

 17. Dat deel wel. Maar die feiten over rooklobby etc die in Zembla te zien waren, vond ik op zn minst nogal duister. Volgens mij is nu ook nog niet precies duidelijk waar er wel en waar er niet mag worden gerookt. Zal het de trainert van mien zunne eens vragen, die is mede eigenaar van een gezellige gelegenheid in onze mooie binnenstad.

 18. ***Ok, maar wat is het alternatief?***

  ⤽Gewoon⤝ failliet laten gaan, dat is voor Griekenland en voor de rest van de Euro zone het beste scenario.

  Het voorbeeld staat hieronder:

  Een grote wanbetaler uit het recente verleden is Argentinië. In 2003 meldde president Kirchner dat zijn land 115 miljard dollar aan schuld niet kon terugbetalen. Geholpen door de honger naar landbouwproducten doet Argentinië weer aardig mee en is zelfs lid van de G20.

 19. Die kroeg waar ik kom mag gerookt worden. Degene die er last van heeft gaat in het niet-rokershok zitten. Zodra het in dat hok gezellig wordt dan ga ik daar ook naar binnen.

 20. Eens Assie, zo is het ook vaak bij andere gelegenheden dan kroegen: gezelliger dan de niet rook plek. Wel jammer dat het onderscheid nu zo moeilijk lijkt. En dat die besproken rooklobby absoluut niet fris was.

 21. Griekenland failliet laten gaan zou heel wat gevolgen voor de klanten van banken, aandelenhandel, werkgelegenheid, (ook onze) pensioenfondsen, en bijvoorbeeld voor een als web verweven financiële contracten met buitenlandse (ook onze) instanties hebben.
  Maar ik weet (net als iedereen geloof ik) ook niet de ideale oplossing. Wel jammer dat ze er na zoveel vergaderingen nog niet uit zijn….nu komen ze woensdag weer bij elkaar. Maar ja 17 ministers van Eurolanden, met eigen ego en eigen belangen….zal ook niet meevallen.

  Feit van nos.nl

  De Griekse regering krijgt het geld pas als ook het Internationaal Monetair Fonds akkoord gaat met de uitbetaling. Het IMF beslist daar begin november over. Griekenland krijgt dan waarschijnlijk half november het geld op de rekening.

  De 8 miljard euro is de zesde termijn uit een pakket van 110 miljard euro aan noodleningen.

 22. We horen overigens ook weinig meer over meer ziekenfondspremie voor rokers en zware drinkers.

  Prima maatregel, Dick. Ik stel voor dat de regering wel consequent is en besluit om het roken ook verdisconteren in de pensioenpremie.:)

 23. He VVD`er, dat mag ook wel (hoogste bijdrage per hoofd van de bevolking), we hebben vorig jaar zevenenhalf miljard verdiend op de steun aan Griekenland.8)

 24. ***Griekenland failliet laten gaan zou heel wat gevolgen voor de klanten van banken, aandelenhandel, werkgelegenheid, (ook onze) pensioenfondsen, en bijvoorbeeld voor een als web verweven financiële contracten met buitenlandse (ook onze) instanties hebben.***

  En daar zit hem de kneep, Dick. Omdat instanties, banken, pensioenfondsen ect, tot hun nek in de Griekse smurrie zitten, mogen wij de smurrie (financieel) opruimen. >:(

 25. Baten lidmaatschap EU voor Nederland:

  een grotere welvaart door het goeddeels wegvallen van interne grenzen, waar Nederland als handelsland mooi van profiteert. Het Centraal Planbureau i heeft becijferd dat het nationaal inkomen van Nederland sinds 1970 6 tot 8 procent hoger ligt dankzij afspraken over vrijere handel die binnen de Europese Unie én de Wereldhandelsorganisatie WTO zijn gemaakt. Per jaar levert dat een voordeel op van circa ?? 1800 per persoon

  Als we Griekenland failliet laten gaan dan gaan er vele bedrijven – ook in Nederland – mee de kelder in. Daarnaast gaat het om de exportbelangen. Hoewel de export naar Griekenland snel in waarde afneemt, bedroeg het in 2010 nog 2,5 miljard euro. Misschien kan Elrey ook een lesje economie geven op het pollog (zie item over Occupy).

 26. Volgens mij is het percentage rokers op het pollog en chatlog relatief aanmerkelijk hoger dan in de maatschappij. Wie laat daar een sociologische of psychologische analyse op los?;)

 27. Sociaal of dwangmatig, Drama?:)
  Elrey lijkt me aardig deskundig, Assie. dat herinnert me wel aan de vraag die ik nog voor je open had staan en waar je nog niet (echt) op heb gereageerd.;)

 28. Dame, fantastisch dat wij en andere landen door het wegvallen van de interne grenzen zo mooi hebben geprofiteerd.
  Maar hadden wij dit ook niet kunnen realiseren al we het economisch samenwerkingsverband E.E.G. hadden gehandhaafd, en iedereen zelf zijn financiële broek had opgehouden?

  En leuk dat je aangeeft dat dit mij een voordeeltje van ?? 1800 oplevert, maar ik zie geen winst als daar op dit moment en de komende jaren ?? 2669 aan kosten tegenover staat. En wat ons nog te wachten staat met andere niet solvabele landen.

 29. Ik ben geen echte deskundige, VVD`er (jij ook niet volgens mij:P), maar ik weet wel dat het gunstig voor het algemeen welvaartsniveau is wanneer de welvaart in de arme landen stijgt. Dat vergroot de mogelijkheden voor de afzet. Ook de euro heeft ons geen windeieren allemaal samen gelegd. Bij vergelijkingen is het cruciaal wel moment je kiest. Jij kiest ene moment van diepe crisis, maar als je daar je beleid op bepaalt dan verlies je wellicht meer dan wanneer je de ontwikkelingen in de economie meeweegt. Het gaat altijd op en neer. Hoogconjunctuur volgt op laagconjunctuur. Iedereen wacht wel op politiek leiderschap in plaats van bangmakerij zonder actie.

 30. Ik kan ook wel lappen teksten uit boeken overnemen maar dat wil nog niet zeggen dat ik deskundig ben. Vertel me maar even welke vraag ik niet (echt) heb beantwoord. Ik dacht dat ik alles had beantwoord maar mischien heeft mijn geheugen me even in de steek gelaten. Ik word ook een daggie ouder.;) Ik ga nu sluiten. Trusten.

 31. Dame 22:57

  Ja, fictieve meevallers zijn goed om de mensen zand in de ogen te strooien. Maar hoe je het wendt of keert we moeten en zullen bloeden voor Griekenland

  Eurocrisis levert Nederland 7,5 miljard op
  Eurocrisis levert Nederland 7,5 miljard op

  Eurocrisis levert Nederland 7,5 miljard op en daardoor heeft Jan-Kees de Jager een meevaller van 7,5 miljard euro door de lage rente die Nederland betaalt op leningen.

  Meevaller is goed voor kostendekking steun aan Griekenland en de overname van ABN-AMRO eerder. Ook zou het gestegen begrotingstekort hiermee gedekt zijn.

  Het rentevoordeel wordt bevestigd door het ministerie van Financiën. Door de eurocrisis betaalt Nederland een historisch lage rente op leningen en daardoor heeft Minister Jan-Kees de Jager tussen 2009 en 2011 een meevaller van ruim 7 miljard euro.

 32. Ik weet niet of het zinvol is de vraag nu te herhalen. waarschijnlijk ben je het morgen weer vergeten.:P
  Maar allee, ik bem de beroerdste niet. Jij stelde dit:

  Dame, wie is nou de echte deskundige dan? Is dat soms degene waar links Nederland achter aan loopt?

  Ik vroeg toen dit:

  En wie mag dat dan wel zijn, Assie? Ik heb geen idee.

  Daarop kwam de volgende stoplap van jou:

  Ik heb net als jou geen idee Dame. Misschien kun je die vraag beter aan een deskundige stellen.

  Vandaar dat ik mijn vraag opnieuw stel: wie is die "deskundige" waar volgens jou "links Nederland achteraan loopt"? En wat heb je tegen deskundigen?:o

 33. De Jager houdt dat geld niet voro zichzelf, VVD`er. Tenminste dat mag ik hopen. Als dat wel het geval zou zijn dan had ik hier al wat verontwaardigde postings verwacht van enkele gewaardeerde volgers van dit kabinet.:)

 34. Nee Dame, ik ben geen ⤽economisch⤝ deskundige, maar gelukkig heb ik wel een redelijk (boeren) zakelijk verstand.
  En al die z.g. deskundigen, hebben mij t.n.t niet kunnen overtuigen, dat we bezig zijn met de juiste oplossing.
  Of dacht je dat in het zakelijke wereldje ook onrendabele bedrijven met het inpompen van geld op de been worden gehouden?
  Failliet is failliet! En Griekenland is failliet, dus moeten we ons verlies nemen, en geen coma patient eindeloos in leven laten.

 35. Gisteravond bij P&W ging het voor de verandering over de eurocrisis.
  Gasten waren o.a. A. Pechtold en E. Roemer. De eerste mocht zijn complete zegje doen ; zodra Roemer met z'n tweede zin begon, begonnen P&W er doorheen te schreeuwen, en zijn dat tot het eind van de uitzending blijven doen……
  Afgezien van het onfatsoen ; waar zou het geweten van links Nederland (P&W) zo bang voor zijn?

 36. waar hebben we het over….

  De donderdag gedode Gaddafi heeft meer dan tweehonderd miljard dollar (zo??n 144 miljard euro) weggesluisd naar het buitenland. Dat is twee keer zoveel als het Westen dacht, meldt de Los Angeles Times.

 37. waar hebben we het over….

  Ruim tienduizend EU-ambtenaren verdienen per maand meer dan tienduizend euro. Dat blijkt uit documenten waar de Duitse Europarlementariër Inge Gr?þle (CDU) de hand op heeft weten te leggen.

 38. ****De Jager houdt dat geld niet voor zichzelf, VVD`er.****

  Nee, ⤽bijdehandje⤝ 🙂 dat begrijp ik ook wel. Maar de Nederlander wordt er geen cent beter van, want het overgrote deel gaat naar het hulppakket voor Griekenland en de naweeën van de overname van ABN-Amro.

 39. Bericht door Dame, op 21 oktober 2011 om 23:53
  Vandaar dat ik mijn vraag opnieuw stel: wie is die "deskundige" waar volgens jou "links Nederland achteraan loopt"? En wat heb je tegen deskundigen?

  Oh die vraag? Ik heb toch net als jou geen idee? Ik vond mijn antwoord wel deskundig. 8) Ik heb niks tegen deskundigen zolang ze hun mond maar houden.:) De ene deskundige beweert dit en de andere weer het tegenovergestelde en weer een andere zit er tussen in. Ben je nu tevreden?:D

 40. @Drama We keken gisteren ook naar P&W. Mijn zoon ergerde zich ook aan de heren presentatoren, omdat ze na elke halve zin van Roemer vroegen wat Pechtold ervan vond. Het is gewoon een amusementsprogrogramma, zit weinig informatie en nieuwswaarde in. We zullen het met Nieuwsuur c.a. moeten doen.

 41. en waar hebben we het nog meer over….

  vk urgent: De financiële situatie van Griekenland is veel dramatischer dan de euroministers van Financiën dachten. Athene heeft minimaal 252 miljard euro aan noodleningen van de andere eurolanden nodig om een faillissement af te wenden, in het slechtste scenario zelfs 444 miljard euro. Daarmee zou het Europees noodfonds voor zwakke eurolanden in één klap leeg zijn.

 42. Ik word een beetje moe van die "hullie en zullie" discussie waar het gaat om de financiële steun aan Griekenland. Democratisch is besloten dat wij tot de EU behoren, waarin landen die het financieel moeilijk hebben geholpen worden door de overige lidstaten. Natuurlijk, de Grieken hebben er collectief een puinhoop van gemaakt, maar zijn wel onderdeel van diezelfde EU. Het kan niet zo zijn dat de lidstaten van de EU wel de lusten, maar niet de lasten willen dragen. Griekenland, Ierland, Spanje, Portugal en Italië weigeren te helpen is kortzichtig en de kop in het zand steken. Waarom hoor ik niemand over de miljardensteun die bijv. de Europese boeren al jarenlang opstrijken vanuit de EU? Is dat eerlijk en wenselijk? De vragen stellen is hem beantwoorden. Nederland is onderdeel van de EU en dus schept dat verplichtingen, ook al komt ons dat nu even niet goed uit. De PVV is nauwelijks serieus te nemen met de stellingame tegen de miljardensteun aan Griekenland, geldt ook voor de SP overigens.

 43. Link werkt niet dan maar zo

  Jef Vuchelen: ⤽Zelfs een stelling die door de grootste of ogenschijnlijk meest objectieve econoom naar voor wordt gebracht, kan meteen gecounterd worden door een andere econoom. Economie is geen exacte wetenschap, en dus sowieso ook subjectief en manipuleerbaar. Journalisten voeren economen op bij wijze van gezagsargument, maar vergeten gemakshalve dat haast al die mensen ook een verborgen agenda hebben. Met die wetenschap in het achterhoofd heeft men in de VS dan ook beslist dat mensen die toelichting of duiding kwamen geven bij aandelenkoersen verplicht waren vooraf te vertellen of zijzelf of hun werkgever bepaalde aandelen bezaten. Waarom zouden we al die economen die vandaag hun licht laten schijnen over de beursperikelen niet eenzelfde verplichting kunnen opleggen? Wie is hun werkgever, en vanuit welke agenda geven zij duiding? Is het niet normaal dat zij rekening houden met de belangen van hun werkgever? En moeten we daar desnoods geen andere expert bijplaatsen, die eventueel tegengas kan geven? Als de hoofdeconoom van een grootbank zijn mening komt spuien over de euro, dan speelt het feit dat die bank zwaar belegd heeft in sommige Zuid-Europese landen onbewust toch een rol. De media zelf zouden soms een stuk kritischer moeten staan tegenover de meningen van bepaalde opiniemakers, en af en toe ook anderen opvoeren. Ik ken bijvoorbeeld een aantal collega??s waarvan ik absoluut zeker weet dat ze contacten hebben met politieke partijen. Daar is niets op tegen, maar het grote publiek moet dat wel weten als zij worden opgevoerd als onafhankelijke experts.⤝

  Ivan Van de Cloot: ⤽We zitten vandaag in een existentiële bankencrisis. Ik heb zelf enkele jaren als bankeconoom gewerkt, en werd toen ook al regelmatig opgevoerd. Toch heb ik me toen nooit willen uitspreken over het banksysteem. Vanuit die ervaring vind ik dat de media minstens iets omzichtiger zouden moeten omspringen met het geven van fora aan specialisten die zelf in banken tewerkgesteld zijn. Niet omdat er iets mis is met die mensen, wel omdat ze al dan niet bewust een agenda hebben. Of moeten we ons geen vragen stellen als een dergelijke econoom in een column in De Standaard pleit voor het opkopen van Griekse obligaties, terwijl zijn werkgever voor miljarden van die obligaties in de portefeuille heeft? Waarbij diezelfde econoom wellicht ook tekort geschoten is toen hij de bank moest waarschuwen voor de aankoop van die obligaties. Alles welbeschouwd komt zoiets dan neer op een pleidooi om de belastingbetaler te laten opdraaien voor hun fratsen. Merkwaardig dat journalisten dat zelf niet inzien. Ik pleit dus voor meer diversiteit op dat vlak. Vandaag gaan de media vaak voor de gemakkelijkste oplossing, of voor de mensen die het vlotst bereikbaar zijn.⤝

  Etienne de Callataÿ: ⤽Ik beschik over veel vrijheid binnen de bank. Af en toe vang ik op dat een klant niet tevreden was over wat ik in de pers zei, maar daar volgt nooit een sanctie op. Wel kan ik me inbeelden dat sommige economen beïnvloed worden door hun eigen positie. Een econoom die werkt in een bank die heel actief is in Griekenland, is misschien geneigd om minder straffe stellingen over een schuldkwijtschelding te formuleren. Niemand is objectief. En natuurlijk zijn er gevoelige thema's, die ik niet snel uit eigen beweging zal behandelen. Maar als een journalist er naar vraagt, geef ik een genuanceerd antwoord. Zo heeft de bank meegewerkt aan privatiseringen van Belgische overheidsbedrijven: daarom zal ik onze regering niet te zwaar aanpakken.⤝

  Peter Vanden Houte: ⤽Hier ben ik heel formeel: de bank oefent geen druk uit om bepaalde analyses te maken of om in een bepaalde richting te praten. Onze directie beseft best dat een econoom niet alleen voor de bank maar ook voor de klanten werkt. Mochten we telkens de kaart van de bank trekken, dan worden we daar op afgerekend via het cliënteel.

  Natuurlijk zeggen we niets wat de werkgever rechtstreeks kan beschadigen. Maar de directie geeft ons een grote vrijheid. De functie van econoom wordt niet verward met die van marketeer. Ik word dan ook een beetje pissig als voor de zoveelste keer de beschuldiging valt dat wij zouden moeten vertellen dat Griekenland gered moet worden omdat onze kelders vol liggen met Grieks schuldpapier. Bij de laatste telling had ING iets meer dan één miljard Grieks overheidspapier. Voor een internationale bank is dat niet veel.⤝

 44. Bericht door Dame, op 22 oktober 2011 om 14:29
  Nee Assie, met je antwoord maak je je er makkelijk van af. Reageer dan maar eens serieus op mijn posting van 17 oktober 17:58 uur.

  @Dame,
  U maakt het het Assie wel moeilijk.
  Links afkraken is makkelijker voor hem.:P

 45. Klopt Diezerpoorter. Ik ga er wel van uit dat Assie ons vanavond meedeelt wie zíjn werkgever is en welke aandelen hij bezit (al dan niet zia zijn hypotheekverstrekker. Zoals de waard is vertrouwt ie immers zijn gasten.8)

 46. Stadshagenees 15:25

  ***Ik word een beetje moe van die "hullie en zullie" discussie waar het gaat om de financiële steun aan Griekenland.***

  Dat mag je uiteraard vinden stadshagenees, maar dat poetst niet weg dat 64% van de Nederlanders het niet met je eens is. Die hadden deze schuldsanering liever niet zien gebeuren, maar dat wordt nu eenmaal niet democratisch bepaald. Er wordt ons nu wel met veel verve voorgeschoteld dat het in ons eigen belang is, want als Griekenland om zou ⤽vallen⤝ komen onze banken en pensioenfondsen in de problemen, maar is dat wel zo? Of zitten we in een wurggreep van Duitsland en Frankrijk, die met gigantische financiële investeringen vastgeplakt zitten aan Griekenland?

  Maar het meest relevante is, dat de Grieken een onoverkomelijke schuldenlast hebben opgebouwd door vanaf de toetreding tot de EU consequent meer uit te geven dan dat er aan belastinginkomsten binnen kwam, en nu deze schuldenlast over de schutting proberen kieperen bij hun buren. Zie het maar kleinschalig als mensen met een Wehkamp verslaving, die als ze in de problemen komen, verwachten dat een ander zijn schulden betaald. Een deel van onze bevolking noemt dat ⤽solidariteit⤝ en als je het hier niet mee eens bent, wordt je al gauw verweten een egoïst zijn oftewel een ⤽nationalist⤝. Maar zijn de werkelijke nationalisten niet de eurofielen, die blind zijn voor de problemen, en alles sores opzij schuiven voor één sterk Europa, met eigen vlag, volkslied en ander nationalistische prullaria?

  Ik snap dat de Grieken ⤽hun huishoudboekje⤝ op orde moeten brengen, maar ik begrijp ook dat ze dat nooit zal lukken.
  En als dat betekent dat de Grieken de Nederlandse en andere Europese ondernemers niet meer kunnen betalen omdat ze failliet zijn, deze ondernemers vette pech hebben, omdat die kunnen fluiten naar hun centen. Maar is dat niet het risico van ondernemerschap? Uiteindelijk zijn we de Grieken niets verschuldigd en hebben de Grieken zelf het meest geprofiteerd door al die jaren zorgeloos hun schuldenlast te laten groeien.

  Als ik de bank ?? 1.000 schuldig ben, heb ik een probleem. Ben ik de bank ?? 10 miljard schuldig, dan heeft de bank een probleem. En de bank is, in dit geval, Europa.

 47. Gemeenten in Nederland kunnen ook niet failliet gaan, omdat er een collectief vangnet is (art. 12 GW). Dat betekent dat andere gemeenten minder ontvangen als bepaalde gemeenten hiervan gebruik (moeten) maken. In die gevallen kun je ook zeggen: laat die gemeente en haar inwoners zelf maar bloeden, maar dan krijg je Luikse toestanden (stop op investeringen, jarenlange bouwputten, vuilnis die opstapelt etc etc).
  Overigens moet goed toezicht op de financiële handel en wandel van gemeenten voorkomen dat het zo ver komt. In Nederland werkt het systeem aardig. Bij het Europese toezicht op Griekenland kun je echter grote vraagtekens zetten.

 48. Beste politieke loggers,
  In het Politieke Log 40 zijn reacties geplaatst, waarvan de redactie denkt dat dat niet moet kunnen. Het zijn in de ogen van de redactie bedekte opmerkingen die op een persoon zijn gericht. Wij willen daarom iedereen die de behoefte heeft te reageren, vragen dit achterwege te laten. Een volgende reactie in deze vorm zullen dan ook absoluut leiden tot een ban en daar zit niemand op te wachten, nemen we aan. We rekenen op uw medewerking. Hou het leuk en interessant, maar verlaag u niet tot deze vorm van communiceren. Veel plezier!
  Redactie Weblog Zwolle

 49. Bericht door Dame, op 22 oktober 2011 om 16:20
  Klopt Diezerpoorter. Ik ga er wel van uit dat Assie ons vanavond meedeelt wie zíjn werkgever is en welke aandelen hij bezit (al dan niet zia zijn hypotheekverstrekker. Zoals de waard is vertrouwt ie immers zijn gasten.

  Je weet toch wel dat ik bij de WEZO werk?8) Deze waard kent zijn gasten.:P

 50. Bericht door Hans Smit, op 22 oktober 2011 om 19:56
  Beste politieke loggers,
  In het Politieke Log 40 zijn reacties geplaatst, waarvan de redactie denkt dat dat niet moet kunnen.

  Is er geklaagd Hans of zijn jullie zelf tot deze conclusie gekomen?

 51. @Assendörper. Ik denk niet dat mijn antwoord op je vraag een meerwaarde heeft. Het is een onderdeel van de normen en waarden die thuishoren in een log die de redactie voorstaat.
  Redactie Weblog Zwolle

 52. Dame 19:30

  ***Gemeenten in Nederland kunnen ook niet failliet gaan, omdat er een collectief vangnet is (art. 12 GW).**

  Dat klopt Dame, dan wordt zo`n gemeente z.g. onder curatele geplaatst, daar is in onze wetgeving in voorzien.

  Zoals ik in een vorige reactie al ongeveer aangaf, gaat een bedrijf failliet, dan kunnen de aandeelhouders en sommige schuldeisers naar hun centen fluiten. Gaat een persoon failliet dan komt hij in de schuldsanering terecht, zij leven dan gedurende ongeveer vijf jaar op het absolute bestaansminimum. Daarna zijn ze er vanaf. Dat geeft lucht, en dat vooruitzicht alleen al verschaft motivatie om hard aan de eigen toekomst te werken. Misschien is ⤽failliet⤝ voor een land ook niet het juiste woord, maar de gevolgen zijn hetzelfde. Een land dat failliet gaat devalueert haar munt en/of staakt met het betalen van rente en aflossing van schulden. In alle gevallen hebben schuldeisers het nakijken.

  Wanneer Griekenland alleen nog maar bij zijn Europese buren kan bedelen omdat de kapitaalmarkt zijn schulden niet meer wenst te financieren, ben je wat mij betreft failliet. Nu hoeft een Grieks bankroet niet meteen te betekenen dat het ook uit de euro stapt, maar een groot gevaar bestaat dat de crisis overslaat naar andere landen, b.v. Italië.

  Maar zal een evt. Grieks faillissement en uittreden uit de euro wel zo verschrikkelijk zijn voor Griekenland? Als Griekenland de drachme weer in zou voeren, dan zullen de lonen en prijzen enorm dalen. Uiteraard zal de drachme zeer zwak staan t.o.v de euro en zal de economie drastisch krimpen. Maar daar staat tegenover dat de Grieken dan wel weer beter kunnen concurreren met de rest van de wereld.

 53. Een land dat failliet gaat devalueert haar munt en/of staakt met het betalen van rente en aflossing van schulden. In alle gevallen hebben schuldeisers het nakijken.

  Dat klopt VVD`er en dat is net het probleem met de euro. de Europese Bank beschikt niet over deze bevoegdheid. dat is aan de gezamenlijke regeringsleiders. Dat is een van de dingen die veranderd zou kunnen worden. Op het vorige pollog schreef ik daar ook iets over, uit VN.
  Overigens blijken de problemen vele malen groter dan tot nu toe gedacht omdat de gekozen oplossingen niet zo snel gerealiseerd kunnen worden en dus minder opbrengen dan gedacht/gehoopt (privatisering). De Griekse economie staat nagenoeg stil.

 54. In de VK van vandaag staat een artikel over het 'economisch wonder' van Argentinië. Ze hebben het middel van de 'subsidie' gebruikt om de economie een stimulans te geven. Niet alle economen verwachten daarvan duurzaam heil, maar daar hoeven we op dit pollog toch niet naar te luisteren. 😉 Zou je dat voor Nederland ook een probaat middel vinden, VVD`er?

 55. Ik vind het onduidelijk welke reactie "bedekte opmerkingen die op een persoon zijn gericht" bevatten. Ik heb alles nog eens nagelezen en zie het eigenlijk niet, tenminste niets ernstigs negatief. Het vorige pollog was in dat opzicht veel venijniger. Is het niet handiger om degene die dat kennelijk doet een persoonlijk bericht te sturen ipv zo'n algemene oproep die niet door iedereen begrepen wordt? Ik wil het iig wel weten als het op een van mijn postings slaat.

 56. Ned. 3 Louis Theroux in Israel en bij Joodse nederzettingen op de bezette Palestijnse gebieden. Wel bekend uiteraard, maar toch goed om het zelf eens te zien ipv alleen te lezen.

 57. Dame 21:13

  Ik ben het niet vaak met je eens maar dit keer wel. Ik heb ook alles nog een keer nagelezen en vond het allemaal best wel meevallen. Op het vorige log waren we best wel lief voor elkaar.:)

 58. Dame, ik ben een scepticus v.w.b. de EU, dat is inmiddels wel bekend. Maar geeft het niet te denken dat een klein landje als Griekenland met een BBP van nauwelijks ??200 miljard tot een zo ongekende financiële crisis kan leiden? Het is voor mij een schoolvoorbeeld dat een Europese Superstaat nooit, maar dan ook nooit zal werken. Als al een landje dat nog geen 3% van de totale Europese economie uitmaakt, voor zo`n enorme crisis kan zorgen, dan is voor mij de conclusie zonneklaar dat we met het huidige Europese politieke systeem nog verder in het moeras zullen zinken. Het is voor mij de Europese Utopie!

 59. Ik hou niet zo van die algemene vermaningen. Mensen hebben er recht op te weten wat kennelijk niet door de beugel kan. Nu wordt iedereen aangesproken en dat beklemt bij het schrijven. Soms mag je best een beetje prikkelen, uitdagen of plagen. Je moet ook ergens tegen kunnen en de fatsoensgrens wordt meestal onderling redelijk bewaakt, vind ik althans.

 60. Er is zeker het een en ander mis in de EU, VVD`er, maar gooi het kind niet met het badwater weg. De EU geeft (de meeste) garantie voor vrede en veiligheid, heeft ons welvaart gegeven en is zeker nodig als (economisch) machtsblok tegenover de VS en China. Zeker zitten er negatieve kanten aan. Op dit moment kun je beter in Zweden wonen, die hebben ook geen toestanden met hun banken omdat die anders zijn ingericht. Niettemin blijf ik (kritisch) voorstander van één Europa.

 61. Dame en Assie, ik ben het zeer zeker niet altijd met jullie eens.:) Maar op het pol.log 40 ontdek ik alleen maar devote koor(meisjes)knapen.:-*

 62. Kan wel zijn Dame maar die hebben hier niks te klagen en laten ze dat maar in Griekenland doen. Laat dat klagen hier maar aan ons over. Ik heb nog 5000 euro te besteden voor Italië, Portugal, Spanje en Ierland en dan is het op. Weet je ook wie mij straks te hulp schiet?

 63. Klopt dame

  Dame, op 22 oktober 2011 om 21:24 Ned. 3 Louis Theroux in Israel en bij Joodse nederzettingen op de bezette Palestijnse gebieden. Wel bekend uiteraard, maar toch goed om het zelf eens te zien ipv alleen te lezen.

  Zoals we al wisten: ze gaan er daar voorlopig nog lang niet uitkomen. Ga het terugkijken.

  Alleen het laatste stuk gezien, daarvoor om PAUL gelachen. Die vraag aan Bleker ook haha. Koefnoen vond ik niet altijd even sterk…wel dat stukje over Erica Terpstra en de saai- en voorspelbaarheid van Pownews. Ach, smaken verschillen. Popnacht wordt vast tof straks.

 64. ***Nietemin blijf ik een (kritisch) voorstander van een Europa***

  Hemel Dame, ooit kom je terug op aarde.;)

  Het gekozen Europarlement is nog steeds een tandeloze flauwekulmoloch.
  De aangestelde en dus ongekozen eurocommissarisen van de EU hebben daarom alle macht.
  Hun aanstellingen worden vooral in de Hinterzimmertjes en Antichambres van Frankrijk en Duitsland bekonkeld.
  Daarbovenop is het vetorecht voor alle lidstaten in de EU-Grondwet (oh, pardon Verdrag van Lissabon) afgeschaft.

  De grootste muilen (Duitsland en Frankrijk) hebben daarom gewoon het meest te zeggen. In de EU grondwet staat dat alles wat de ⤽democratische⤝ EU beslist, boven de wet van de lidstaten gaat. Art. 1.6 van de EU grondwet/verdrag van Lissabon: ⤽De grondwet en de instellingen van de Unie hebben voorrang boven het recht van de lidstaten⤝. Geen enkele beslissing van de EU is dus nog tegen te houden door onze regering, of Nederlandse kiezer.

 65. Hoeft niet Dame want ik ga wel naar meneer Zorba toe die rijk is geworden van mijn centen. Trusten. Ik lag net bijna naast de bank.:o;D

 66. He VVD`er 22:24, zijn we het eens een keer EENS. Ook ik vind dat Europa democratischer moet. Zoals het nu is georganiseerd past niet in een democratie. Maar ik blijf een idealist als het gaat om de waarde van een verenigd Europa. Ik heb destijds uiteraard ook voor de Grondwet gestemd, en jij?

 67. ***He VVD`er 22:24, zijn we het eens een keer EENS. ***

  Echt waar??? 😀 😀

  **Ik heb destijds uiteraard ook voor de Grondwet gestemd, en jij?**

  Raad eens??? >:( >:(

 68. Het doel van het verdrag van Lissabon was om Europa definitief over te leveren aan de belangen van de Euro elite. Door dit ??Verdrag?? wordt is zogenaamde ??EU commissie?? tot regering van Europa verheven, zonder ooit democratisch te zijn gekozen of weggestemd. Ook het Europese Parlement zal, anders dan in een democratie, geen controle kunnen uitoefenen over deze regering van ⤽Commissarissen⤝.

  Dus NEE!!!! >:(>:(

 69. Beste reaguurders, VVD`er gaat nog even een establishment aan de binnenkant bekijken, eens even zien of ze zich aan rookverbod houden. Proost!! :D:D

 70. De Speld gaat van ironie over op cynisme

  Gistermiddag is in Libië wederom een burger zonder vorm van proces ter dood gebracht, zo melden de internationale media. Het is de zoveelste executie in een lange rij in het door burgeroorlog geteisterde land.
  Zowel nationaal als internationaal is enthousiast gereageerd op deze mensenrechtenschending. Premier Rutte is ??opgetogen?? en ziet in de executie een belangrijke stap naar vrede en stabiliteit. Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-Moon noemt de gebeurtenis een ??mijlpaal in het menselijke civilisatieproces in de 21e eeuw.??
  (…)
  Eerder dit jaar werd een inwoner van Pakistan zonder proces om het leven gebracht en in zee gedumpt. Ook dit voorbeeld van lik-op-stukbeleid oogstte wereldwijd waardering.

 71. Ik hoop dat de heren en dames regeringsleiders er binnenkort écht uitkomen, want het wordt nu wel erg nijpend allemaal. de beurs zal wel kelderen morgen.
  Ben wel blij dat Balkenende niet de voorzitter van de Europese raad is geworden gezien zijn gewoonte om zich te verstoppen in tijden van crises. En ik mis nu Wouter Bos ook. In zijn deskundigheid en daadkracht op dit gebied heb ik meer vertrouwen dan in die van Rutte of De Jager.

 72. Bericht door de VVD`er, op 22 oktober 2011 om 23:08
  [quote…]Ook het Europese Parlement zal, anders dan in een democratie, geen controle kunnen uitoefenen over deze regering van ⤽Commissarissen⤝.[/quote]
  Hmm, ik dacht dat dat juist in het verdrag van Lissabon wél geregeld was. Een van de eerste wapenfeiten was notabene van jou eigen partijgenote Jeanine Hennis-Plasschaert: EU Parliament rejects SWIFT deal

 73. Het Verdrag van Lissabon bevestigt het principe van democratische gelijkheid: alle burgers zijn voor de instellingen gelijk. Het verdrag verstevigt ook de representatieve democratie door een grotere rol voor het Europees Parlement en de nationale parlementen. Ten slotte wordt de participatie vergroot door nieuwe vormen van interactie tussen burgers en instellingen, zoals het initiatiefrecht voor de burger.

  Het is weer iets democratischer geworden, maar het kan nog beter, Bernard. Dat zul jij vanuit jouw politieke voorkeur zeker met me eens zijn, of niet? Hoe sta jij in het debat 'Europa ja of nee'?

 74. Bericht door Dame, op 23 oktober 2011 om 22:17

  De Speld gaat van ironie over op cynisme

  Ja Dame. Er zitten soms artikelen bij die over een grens gaan en die ik dan maar oversla. Daar hoort deze overigens niet bij. Ze noemen hier wel een goed punt.

 75. Bernard Ik vind het ook ongelooflijk, al die vreugde om een executie zonder vorm van proces. Ik heb het hier wel vaker gezegd, maar het lijkt erop dat we onze waarden te grabbel gooien terwijl wee aangeven ze te willen beschermen. Paradoxaal.

 76. Volgens mij wacht jij ook op de autopsie, Drama;:P

  Autopsie Kadhafi moet eindelijk duidelijkheid geven over spelling achternaam

  van Speld.nl

 77. Maar je hebt gelijk. Wat waren ze lange jaren blij met hem, net zoals met Saddan Hussein. Ik vrees dat sommige wereldleiders blij zijn dat het niet tot een proces komt, omdat de onthullingen weleens pijnlijk voor hen zouden hebben kunnen zijn.

 78. Nope, Dame; een wijze man of vrouw (of een samenwerkingsvorm), die a.s woensdag met een goed voorstel komt, wat ook nog aangenomen en uitgewerkt wordt.;)

 79. Ze moeten iig een besluit nemen en het liefst niet te kruideniersachtig, maar een robuuste beslissing hoe pijnlijk nu ook. Anders blijft het dooretteren. En ik blijf vinden dat het onontkoombaar is dat er meer bevoegdheden bij Europa komen om besluiten te nemen over devaluatie van de euro of andere maatregelen die nodig zijn om dit type crises te voorkomen of snel op te lossen.

 80. Ik denk dat die oplossing grote negatieve gevolgen zal hebben voor de rest en dat ze het daarom anders zullen aanpakken. Misschien dat er vanuit deze puinhoop iets beters gaat groeien. Dat hoop ik dan maar.

 81. Dat laatste hoop ik ook. Maar ik voorzie dat de grootste schulden van Griekenland worden verdeeld over de rest van de muntunie, en dat de Hellenen terug gaan naar een eigen munt, en daarmee een voorbeeld te stellen voor de rest van de zwakkere eurolanden….

  Maar niemand weet wat de beste maatregel is. En langer uitstellen kost alleen nog meer miljarden…

 82. Bericht door Dame, op 23 oktober 2011 om 23:06

  Het is weer iets democratischer geworden, maar het kan nog beter, Bernard. Dat zul jij vanuit jouw politieke voorkeur zeker met me eens zijn, of niet? Hoe sta jij in het debat 'Europa ja of nee'?

  De controle moet zeker nog beter.
  En ik ben altijd pro Europa geweest. 'Ja' dus.
  Laat die commissie maar de touwtjes in handen krijgen. Als er dan ook maar een goede controle door het EP mogelijk is. (Niet alleen voor of tegen stemmen, maar ook amenderen.)

  (En (off-topic) natuurlijk wegwezen uit Straatsburg, dat geld kunnen we beter besteden.)

 83. Plaskerk: Het noodfonds voor de euro moet groter worden om uitbreiding van de problemen voor te zijn.
  Plaskerk waarschuwt: PvdA steunt wazig euro-akkoord niet ______________________________________________________

  Sorry meneer Plaskerk, heerlijke tegenstrijdige KETELMUZIEK. Ik zet er een goede fles wijn op, dat de PvdA ALLES steunt v.w.b Europa.

 84. VVd`er, Daar kun je weleens gelijk in hebben, want het verantwoordelijke deel van de Tweede kamer staat met de rug tegen de muur. Het niet steunen van de euro zal een domino-effect tot gevolg hebben en de facto tot het failliet van heel Europa leiden. Dat wil niet zeggen dat de PvdA (of anderepartijen die het akkoord steunen) per se vierkant achter het akkoord zullen staan. Ik blijf zeggen dat de Europese Bank meer bevoegdheden moet krijgen bv voor een devaluatie van de euro. Dan is het ook pijn lijden, maar daarna kun je opbouwen. 17 partijen tot een akkoord brengen blijkt een hels karwei. Welke regeringen moeten nu gaan vallen? Ik heb wel een kandidaat, maar waarschijnlijk bevalt het pluchte die coalitie iets te goed om het eigen bestaan te offeren aan de euro.;)

 85. Ik heb een poging gedaan, VVD`er, maar het is niet om aan te horen. Steeds een woord en dan weer bufferen. Heb even gegoogeld op Kees Vendrik en vind dit citaat:

  Financiële markten in de gaten [hebben] gekregen dat de huidige monetaire unie rammelt. Eén munt zonder vergaande economische, fiscale en politieke integratie is geen houdbaar recept gebleken. Als Europa de euro wil behouden, heeft ze een nieuwe menukaart nodig.⤝

  En in de Groene Amsterdammer:

  Op het hoogtepunt van de kredietcrisis klopten de Europese leiders zich nog op de borst dat Europa de stormen goed kon doorstaan dankzij de euro. Dat blijkt vies tegen te vallen. Het eurosysteem kent belangrijke ontwerpfouten die zich zonder politieke eensgezindheid nauwelijks laten herstellen. Het straffen van landen die hun overheidstekorten niet (willen) beheersen is niet voldoende. Meer politieke macht in Brussel is onontbeerlijk, maar dat is moeilijk denkbaar nu de euroscepsis als een gekkekoeienziekte om zich heen grijpt. De euro heeft Nederland extra welvaart bezorgd, maar een gezamenlijke munt verplicht ook tot collectieve actie als het ergens fout loopt. En dat kán ons geld gaan kosten. De burgers is nooit verteld wat de prijs van de euro is. Het wordt tijd om dat maar eens te gaan doen.

  Die ontwerpfouten gaan over verschillende begrotingsdisciplines en wisselkoerstraditie (devaluatie in zuidelijke landen en loonmatiging en innovatie in noordelijke landen. Dat zien we nu ook terug in europroblematiek. Vraag blijft hoe het nu op te lossen. Zegt hij daarover iets in Tegenlicht?

 86. Die ontwerpfouten gaan over verschillende begrotingsdisciplines en wisselkoerstraditie (devaluatie in zuidelijke landen en loonmatiging en innovatie in noordelijke landen. Dat zien we nu ook terug in europroblematiek. Vraag blijft hoe het nu op te lossen. Zegt hij daarover iets in Tegenlicht?

  Als dat een feit is, dan is de logische oplossing toch om de Euro te splitsen in een noordelijke en een zuidelijke. Maar dat is een forse stap terug voor het gezicht van Europa.

  En ja, devaluatie is ook een logische oplossing. Maar wat blijft er dan nog van de pensioenen over.

  Wat de oplossing ook gaat worden, we zullen een flinke stap achteruit moeten doen en het is maar de vraag of dat geaccepteerd gaat worden door Jan Publiek.

 87. De provincie Noord-Holland probeert PVV'er Hero Brinkman monddood te maken omdat hij weet van een omvangrijke omkoopaffaire 'op het hoogste niveau'.
  Dat beweerde Brinkman dinsdagochtend in de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM.

  Brinkman, naast Kamerlid ook lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland, zegt contact te hebben met de directeur van een grote vastgoedonderneming.
  Het zou gaan om een 'Ad Bos op provinciaal niveau'. "Er worden miljoenen over de balk gesmeten, er worden mensen omgekocht." Door de onthullingen van Bos werd in 2002 een parlementaire enquête naar de bouwfraude opgezet.

  Een spannend verhaal. Wat me verbaast is dat Brinkman zijn kennis niet openbaart. Lijkt me de rol van een integer volksvertegenwoordiger die fraude en/of corruptie op het spoor is.

 88. @Bernard ; "Wat de oplossing ook gaat worden, we zullen een flinke stap achteruit moeten doen en het is maar de vraag of dat geaccepteerd gaat worden door Jan Publiek"

  Flinke stap achteruit: onvermijdelijk.
  Acceptatie door Jan Publiek: het wordt ons gewoon door de strot gedouwd ; alleen Plasterk gelooft dat nog niet..

 89. Dame 24-10 ?? 22:36

  Dame, een devaluatie van de euro zal moeilijk (zo niet onmogelijk) zijn, dat kan alleen maar binnen een systeem van vaste wisselkoersen. Geen enkel land binnen de eurozone kan op eigen houtje overgaan tot het vrijwillig devalueren van de euro. De euro kan wel afgewaardeerd worden, maar dan alleen tengevolge van vraag en aanbod, de euro is en blijft het probleemkind. Ook al zal het de landen die nu financieel in zwaar weer zitten lukken door bezuinigingen hun schuldenlast terug te dringen, ze belanden voorspelbaar weer in een schulden crisis. Lees er maar bepaalde publicaties op na, daar uit blijkt dat economen (niet mijn favoriete koffiedikkijkers) voor de invoering van de euro al aangaven dat een gezamenlijke munt alleen een succes kon worden als alle deelnemende landen over een praktisch gelijkvormige economie beschikken. En zoals we toen (door schade en schande wijs) en nu weten, schort het daar in belangrijke mate aan.

  Dat zuidelijke landen als Griekenland, Spanje, Portugal op dit moment de zwaarste klappen krijgen, komt omdat deze landen een ander soort economie en potentieel aan productiviteit hebben als noordelijke landen zoals b.v. Duitsland, Finland en Nederland. Het is niet mogelijk een gezamenlijke munt te voeren in een ongelijksoortige eurozone.
  Kijk eens naar de verschillende ⤽eigen⤝ economieën van de 27 aangesloten landen. Iedereen heeft een eigen typische economie, agrarisch, zware industrie, handel, zeetransport enz. Wat houdt dat in: de kretologie ⤽één voor allen (financiële politiek) allen voor één⤝ is een utopie, en zal nooit voor alle landen geschikt zijn. Ik weet 100% zeker dat in landen als Polen, Letland, Tsjechië, Hongarije en Zweden, die nog moeten toetreden tot de euro, de eu(ro)forie inmiddels danig gezakt is.

  En ik herhaal het nog maar eens, we zijn door de voorstanders (eurofielen) de euro in gerommeld, het was voor deze gladjanussen een kwestie van ⤽financiële⤝ regeltjes verzinnen en de desbetreffende landen akkoorden te laten tekenen, dat ze zich aan de ⤽afspraken⤝ moesten houden. Tja, je kan wel overal je handtekening onder zetten,(papier is geduldig) maar dat wil nog niet zeggen dat je het onmogelijke mogelijk kunt maken. De realiteit: 20 van de 27 aangesloten landen kunnen niet aan de financiële budgetregels voldoen. Tel uit je winst!

 90. Die potentiele toekomstige eurotoetreders kunnen alleen maar een sappige euro worden voorgehouden, als daar de wormen zijn uitgehaald; maw ook in europa krijgen we straks een scheiding der geesten: de sterkere landen, tesamen in een euromuntunie, en de rest moet zich maar zien te redden.

 91. VVD`er Ik heb al om Lieftinck horen roepen. 😉 Ik begrijp niet wat je met die gelijkvormige economie bedoelt, iig niet met de voorbeelde die je noemt. Wat is er mis mee dat in de diverse landen niet alle economische sectoren op eenzelfde wijze ontwikkeld zijn? Dat lijkt mij – met m'n boerenverstand – geen probleem.

 92. Dame,er is niets mis mee als in de diverse landen de economieën niet op de zelfde wijze ontwikkeld zijn. Maar door de invoering van de euro zijn er in de z.g. PIIG landen wel de hedendaagse problemen ontstaan. Als in deze minder productieve cq exporterende landen de consument de voorkeur gaat geven aan goedkopere evt. betere import producten uit het buitenland, betekent dat deze landen meer gaan importeren dan exporteren, dus stijgen de schulden. Als je buitenlandse schulden over de top stijgen kun je bepaalde maatregelen nemen, zoals bezuinigen en/of infrastructuren privatiseren of je munt devalueren. Maar het keurslijf van de euro laat dat niet toe. Toen deze landen nog hun eigen munt hadden, bestond de mogelijkheid om zelfstandig te devalueren, dat maakte geïmporteerde producten duurder en andersom de producten van het desbetreffende land goedkoper op de exportmarkt. De schuld kon op deze manier afnemen, en de binnenlandse productiviteit toenemen. Maar aangezien de euro niet zelfstandig is te devalueren, zitten deze landen vast in het korset van Brussel.

  Je kunt de euro vergelijken met een in elkaar geknutseld voertuig, opgesierd met 27 verschillende wielen. Probeer er maar eens mee vooruit te komen. 🙂

 93. Lieftinck? Dat was nu niet bepaald de meest geliefde minister. Ik las net nog een ⤽aardige⤝ anekdote over hem:
  Een man die hij om een dubbeltje vroeg om met een vriend te kunnen telefoneren, zou tegen hem gezegd hebben: ⤽Neem er maar twee, dan kunt u ze allemaal bellen⤝. ;D

 94. Dat is een aardige anekdote, VVD`er. Zoals Bolkenstein weleens zei "politiek is niet voor bange mensen". Lieftinck toonde lef door een impopulaire maatregel te nemen die op dat moment hard nodig bleek.
  Ik ben het met je eens dat het lastig is dat alle 17 eurozone-landen moeten instemmen; daarom pleit ik ook voor meer bevoegdheden voor de Europese Bank (zie ook gisteren 22:36). De euro zelf kan natuurlijk best devalueren, niet voor een land maar voor alle 17. De relatie met de handelsbalans ligt wel ingewikkelder dan jij aangeeft.
  We worden wel steeds deskundiger (jij en ik ;)), maar ik vrees dat echte deskundigen (waar jij dan weer weinig respect voor hebt) zich suf lachen om onze discussie.
  Ik heb nog een aardig artikel gevonden dat inzicht geeft in de situatie van Portugal.
  http://www.ftm.nl/original/portugal-van-kurk-naar-staal.aspx

 95. Dame, wij zullen het hier niet in de wollige taal naar voren brengen als de z.g. deskundigen, maar als ik je link aanklik (en alleen maar de aanhef lees) lees ik daar in andere bewoordingen hetzelfde wat ik in mijn reactie schrijf. Of ik ben stekeblind.

 96. Klopt VVD`er, maar jij had het alleen over het gevolg. In het artikel wordt ook over een oorzaak geschreven:

  De productie van hoger technologische goederen heeft echter weinig gedaan om het tekort op de handelsbalans weg te werken, in tegendeel. Dit valt ondermeer te wijten aan het mercantilistische loonbeleid van West-Europese landen als Nederland en in de afgelopen jaren met name Duitsland. Zij pogen hun exportindustrie competitief te maken/houden door de loonkosten te drukken. De Portugese industrie kan hierdoor onmogelijk de competitie winnen van productievere, goedkopere Duitse en Nederlandse industrie.
  Portugal concurreert niet met deze West-Europese landen om de productie van textiel en kurk, maar wel in hoogwaardigere sectoren. Nu Portugal de overgang moet maken naar hoogwaardigere productie is het gevangen tussen de extreem lage lonen in de arbeidsintensieve Chinese industrie en de lage lonen in de hoogst productieve West-Europese industrie.

  Handelsbalansen zijn wereldwijd een nulsomrekening: het overschot van de een is het tekort van de ander. Ook daarin zijn de economieën van Europa verweven.

 97. Dame, je link.

  Portugal is één van de meest achtergestelde van de Euro economieën. Portugal importeert al sinds haar revolutie meer dan het exporteert. Door de toetreding tot de Eurozone zijn de gebruikelijke oplossingen voor een handelstekort uitgesloten. Portugal kan geen onafhankelijk fiscaal en monetair beleid voeren, noch kan het haar munteenheid devalueren.
  De gemiddelde Portugese werknemer is zo??n 45% minder productief dan de gemiddelde Nederlandse werknemer. De Portugese handelsbalans leunt dan ook voor een groot deel op de export van laag technologische goederen als kurk en textiel.

  1.Een land dat meer importeert dan exporteert. 2.Door toetreding tot de eurozone gebonden aan de richtlijnen van Brussel.
  3. gebruikelijke oplossingen handelstekort uitgesloten. 4. wordt gecorrigeerd door Brussel i.v.m haar fiscaal en monetair beleid.
  5. door geen eigen munteenheid, geen mogelijkheid tot devalueren. 6. Portugese(zuidelijke) werknemer 45% minder productief als noordelijke werknemer. 7. lage export, veel import.

  Conclusie: ?????????

 98. Dame 23:16, dat bedoelde ik met: een geknutseld voertuig, opgetuigd met 27 verschillende wielen. Verschillende economieen, gewurgd door de euro en Brussel.

 99. De feiten zien we hetzelfde VVD`er (tel uit je winst:)), maar de oplossing niet. Ik zie de oplossing toch in meer bevoegdheden voor Brussel en de EB. Ik voel het meest voor een federatief Europa en geen supranationaal Europa, maar geen Europa vind ik vanuit verschillende perspectieven (vrede, veiliheid, welvaart) een slechte zaak.

 100. Bericht door drama, op 22 oktober 2011 om 13:28
  waar hebben we het over….

  Ruim tienduizend EU-ambtenaren verdienen per maand meer dan tienduizend euro. Dat blijkt uit documenten waar de Duitse Europarlementariër Inge Gr?þle (CDU) de hand op heeft weten te leggen.

  Wilt u de kleinste kans maken op verlies van baan en inkomen, kom dan naar Brussel.
  Ga werken voor Europa!
  De lonen zijn er extreem hoog en medewerkers van Europa genieten van een belastingpercentage van slechts 12%.

  Ik kreeg de volgende gegevens toegestuurd. Ik heb ze overigens niet gecontroleerd…
  Midden in de crisis, slapend rijk worden in Brussel ? 10.000,- per maand…

  De geldverslindende Europese Unie zorgt goed voor zijn handlangers: 37 topambtenaren verdienen meer dan de minister-president, 5.461 EU-bediendes krijgen meer dan 10.000 per maand. Daarnaast is er een overschot aan vakantiedagen beschikbaar, betalen de EU-medewerkers slechts 12% belasting en gaan ze maximaal op hun 61e op een luxe-pensioen van ?12.600.

  Een verzoek van de Oostenrijkse EU-afgevaardigde Martin Ehrenhauser onthulde het best bewaarde geheim in Brussel: wat verdienen eigenlijk de 23.186 EU-medewerkers? Hoe lang werken ze? En wat is hun pensioen?

  Het resultaat overtrof de stoutste verwachtingen. De bureaucratie in Brussel heeft veel weg van een zelfbedieningswinkel met volkomen abstracte salarisstructuren. Daarnaast mogen de Europese ambtenaren zich verheugen over tal van extra voordelen. Een totaal aan 100.000 dagen 'bijzonder verlof', op je 61e met pensioen, vette pensioenen, royale kinderbijslag en tal van toelages en bonussen. En uiteraard de hallucinante belastingvoordelen die voor de 'gewone' burgers van de EU niet weggelegd zijn.

  Topsalaris ?24000 per maand
  Volgens de informatie die Ehrenhausr kreeg krijgen 37 topambtenaren in Brussel ?24.000 per maand (en dat is meer dan menig minister-president of staatshoofd krijgt. Het basissalaris van de zogenaamde EU-topambtenaren ligt tussen de ?16.601 en ?18.025 per maand. Daar komen dan nog tal van toelages bij. Zo is er een speciale 'buitenlandtoelage' (die dus bijna alle medewerkers krijgen) van 16%, een huishoudtoelage van 0500 euro per maand en kinderbijslag van 300 euro per kind per maand.

  Een op de vier medewerkers krijgt ?10.000
  Maar ook op de lagere etages in Brussel hoeft men geen honger te lijden. Precies 5461 ambtenaren krijgen meer dan 10.000 euro per maand. Dat betekent dus 23,55% van de Eurocraten, ofwel bijna een op de vier EU-medewerkers gaat met meer dan 10.000 euro naar huis.

  Droombaan: EU-secretaresse
  Blijft het beperkt tot de hogere etages? Welnee! Ook 'doodgewone' medewerkers graaien flink in de door de Europese belastingplichtigen gevulde ruif. Zo krijgt een beginnend secretaresse ?2.550,-.

  Netto.

  Nauwelijks belasting
  Opdat er natuurlijk iets overblijft van die vette salarissen hebben de eurocraten speciale belastingwetten voor zichzelf gecreërd. Volgens de belastingexperts betalen EU-medewerkers nauwelijks belasting. Een ambtenaar met een basissalaris van ?7.600 mag precies 900 euro aan de staat geven. Dat is net geen 12%. De gemiddelde EU-inwoner betaalt het driedubbele! Daarbij zijn alle toelages die de ambtenaren boven op hun vette salarissen krijgen belastingvrij. Ter vergelijking: in Belgi?« betaalt een arbeider 60% belasting op toelages voor weekend- of avondwerk.

  100.000 dagen 'bijzonder verlof'
  Omdat veel EU-medewerkers ver van huis werken krijgen ze bovenop hun dikke salarissen ook nog eens royaal bemeten 'bijzonder verlof'. Per jaar vallen in Brussel 100.000 werkdagen uit. Uiteraard heeft dat geen enkele invloed op het inkomen.

  Pensioen: 12.600 euro
  En omdat vooral topambtenaren natuurlijk zo hard werken hebben ze ook recht op een appeltje voor de dorst wanneer ze op hun 61e 'op rust' gaan. Opdat het luxe leventje ook na de 'actieve' jaren kan worden voortgezet, kan bijvoorbeeld een Algemeen Directeur van de EU maandelijks bruto 22.000 euro tegemoet zien.

  En ze willen uiteraard meer.

  De personeelsvertegenwoordigers van de eurocraten hebben bij het Europees Gerechtshof in Luxemburg een klacht neergelegd over het tegenhouden van een serieuze loonsverhoging.

  In 2009, midden in de crisis, hadden de hardwerkende EU-ambtenaren een extraatje van 3,7% voor zichzelf in gedachten. De Duitse bondskanselier Merkel en haar Oostenrijkse collega Werner Faymann spraken hun veto uit tegen de verhoging, maar dat pikten men niet in Brussel.

  Terwijl in Europa miljoenen vrezen voor hun baan en hun broodwinning en keiharde besparingsmaatregelen moesten slikken, drukte de Europese Commissie er toch een verhoging van 1,85% door. En daartegen klagen de 'armoedzaaiers'. Ze willen met terugwerkende kracht ook de rest van de salarisverhoging.

  Indien de rechters in Luxemburg hun collega's in het gelijk stellen kost dat de Europese belastingbetaler nog eens 170 miljoen aan achterstallige lonen.

  Alle andere – kleinere – loonsverhogingen meegerekend zou daarmee het salaris van een EU-medewerker in drie jaar tijd met 7,2% gestegen zijn.

  Zwijggeld is nu eenmaal duur…

 101. Ja Joppuh, het blijft behelpen daar in Brussel. En of deze cijfers kloppen (lange laptekst van bron: Zonnewind); ik weet het ook niet, maar ik heb niet de idee dat het minder gaat worden.

 102. De EU zelf lijkt mij een behoorlijk betrouwbare bron:

  Salaris
  Het basissalaris bij de Commissie varieert van circa 2 300 euro per maand voor een pas aangeworven AST 1-ambtenaar tot zo??n 16 000 euro per maand voor een topambtenaar in rang AD 16 met meer dan vier jaar anciënniteit.

  Elke rang wordt onderverdeeld in vijf salaristrappen, elk met een bijbehorende salarisverhoging.Deze salarissen worden jaarlijks aangepast aan de inflatie en koopkracht in de EU-landen.De volledige salaristabel vindt u in artikel 66 van het Statuut.

  Dit basissalaris is niet het bedrag dat u in handen krijgt.Om te weten hoeveel u krijgt, moet u er de toelagen waar u recht op heeft, bij optellen en de socialezekerheidsbijdragen (pensioen, ziektekostenverzekering en ongevallenverzekering) en andere belastingen (inkomensbelasting en een speciale EU-heffing) van aftrekken.Meer informatie vindt u hieronder.

  Toelagen
  Als u uw vaderland heeft moeten verlaten om voor de Europese Commissie te komen werken, heeft u recht op een ontheemdingstoelage van 16% van uw basissalaris.

  De Commissie biedt een aantal gezinstoelagen, die afhankelijk zijn van de gezinssituatie van de ambtenaar. Het gaat hierbij onder andere om een kostwinnerstoelage, een gezinstoelage, een toelage voor schoolgaande kinderen en een toelage voor nog niet leerplichtige kinderen. Deze vergoedingen komen tegemoet in de kosten van gezinsonderhoud wanneer men voor een internationale organisatie werkt.Voor meer informatie zie het Statuut (art. 62 tot en met 71 en bijlage VII ).

  Pensioen

  De normale pensioenleeftijd voor EU-ambtenaren is 63 jaar, maar het is mogelijk vanaf de leeftijd van 55 vervroegd uit te treden, maar dan met een lager pensioen, of door te werken tot 67 jaar. Vragen en antwoorden.

  Het pensioen wordt als percentage van het laatste basissalaris uitbetaald.Een ambtenaar bouwt 1,9% pensioenrechten per jaar op en heeft recht op een maximumpensioen van 70% van het laatste basissalaris.Voor meer informatie zie het Statuut (art. 77 tot en met 84 en bijlage VIII ).

  U kunt vragen om de overdracht van pensioenrechten die u in loondienst of als zelfstandige heeft opgebouwd.Ook kunt u de bij de Europese Commissie opgebouwde pensioenrechten laten overdragen naar een ander pensioenfonds.Voor meer informatie zie het Statuut (art. 11 en 12 van bijlage VIII ).

  Zolang u werkt, draagt u 10,25% van uw basissalaris bij aan de pensioenregeling.

  Ziektekostenverzekering

  Als ambtenaar van de Europese Commissie heeft u, samen met uw gezinsleden, recht op deelname aan het Gemeenschappelijk stelsel van ziektekostenverzekering van de Europese Gemeenschappen, dat de medische kosten van de meeste behandelingen voor 80% vergoedt, tot een bepaalde bovengrens.U wordt ook gedekt door een ongevallen- en beroepsziektenverzekering.

  Deze ziektekostenverzekering wordt bekostigd uit een bijdrage van circa 2% van het basissalaris, die iedere maand wordt ingehouden op het salaris van iedere ambtenaar.

  Verder worden ambtenaren jaarlijks opgeroepen voor een medisch onderzoek.Voor meer informatie zie het Statuut (art. 72 tot en met 76 ).

  Belastingen

  Als Europees ambtenaar betaalt u geen inkomstenbelasting aan het land waar u werkt of waar u vandaan komt.In plaats daarvan is het salaris dat de Europese Commissie uitbetaalt, onderworpen aan een communautaire belasting die rechtstreeks in de EU-begroting terugkomt.Deze belasting wordt geheven op het belastbare deel van het salaris volgens een progressief tarief oplopend van 8% tot 45%.Tot 2012 geldt er ook nog een speciale EU-heffing (zie art. 66 van het Statuut ).

  Verlof en afwezigheid

  Ambtenaren van de Commissie hebben recht op 24 dagen vakantieverlof per jaar.Daar bovenop kunt u verlof krijgen ter compensatie van de reistijd tussen uw vaderland en de plaats waar u werkt.Naast vakantieverlof zijn er regels voor bijzonder verlof in geval van huwelijk, verhuizing, overlijden of ernstige ziekte van naaste familieleden, geboorte enzovoorts.In uitzonderlijke gevallen kunnen ambtenaren ook onbetaald verlof om redenen van persoonlijke aard aanvragen.Voor meer informatie zie het Statuut (art. 57 tot en met 61 en bijlage VII

  Hiertegenover staan uiteraard de eisen die aan een Europees ambtenaar worden gesteld en die niet mals zijn (weinig Nederlanders halen de talentoets) en de gevraagde prestaties die deze moet leveren.

 103. Een zwarte dag in het bestaan van dit gedooggedrocht; Mauro wordt teruggestuurd naar Angola. En weer schaam ik mij Nederlander te zijn….Ik hoop echt dat dit teruggedraaid wordt, maar vrees dat de boevenbende van Geertje W. zijn zin krijgt. Bah! Bah! Bah!

 104. En niet alleen voor Mauro, maar oo voor alle onbekende Mauro's, kinderen die hier lang zijn, goed geïntegreerd zijn en terug moeten naar een land waar ze qua taal, cultuur en sociale omgeving niet meer thuishoren. Bah, wat een k**-land zijn we toch geworden.:(

 105. Ik hoor net in de herhaling van DWDD dat de regeringsleiders overleggen zónder deskundige ambtenaren.:o We zijn in Nederland wel goed zuur met Mark Rutte die nooit echt blijk heeft gegeven van kennis van financiën en economie. Als dat maar goed komt.:o

 106. En niet alleen voor Mauro, maar oo voor alle onbekende Mauro's, kinderen die hier lang zijn, goed geïntegreerd zijn en terug moeten naar een land waar ze qua taal, cultuur en sociale omgeving niet meer thuishoren. Bah, wat een k**-land zijn we toch geworden.

  Helemaal mee eens Dame!

 107. Dit is het gevolg dat het CDA zijn geweten heeft laten gijzelen door een blonde pruik.
  Mag toch hopen en wensen dat er aanstaande zaterdag op het congres van het CDA zo ongelooflijk veel weerstand geboden wordt uit hun achterban,waar 1/3 al tegen samenwerking met deze a-sociale club was.

 108. Natuurlijk moet Mauro blijven, en met hem meerdere ⤽Mauro`s⤝ die in dezelfde situatie zitten.
  Maar dan wel zonder de hypocriete ketelmuziek die op dit moment gemaakt wordt door bepaalde partijen en personen.

  _________________________________________________________________________________________________

  Albayrak wilde als staatssecretaris Mauro uitzetten
  De op handen zijnde uitzetting van de jonge Angolese asielzoeker Mauro Manuel zit er al jaren aan te komen. Zo schreef oud-staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA, Asiel) in 2009 al dat Mauro terugmoest naar Afrika. Albayrak, die vicevoorzitter is van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, wilde geen gebruik maken van haar ??discretionaire bevoegdheid??. Zij vond dat de achttienjarige asielzoeker Nederland moest verlaten.
  ??Mauro weet sinds de onherroepelijke afwijzing van zijn asielaanvraag op 21 februari 2007 dat hij niet langer rechtmatig in Nederland verblijft en dat hij naar Angola zal moeten terugkeren,?? aldus Albayrak in de brief.
  Ten tijde van Albayraks brief was er geen enkele ophef over de kwestie. Het toenmalige beleid, en dat van nu, stamt uit 2000 en is opgesteld door PvdA-leider Job Cohen, die toen staatsscretaris van Justitie was.

  Bron Elsevier

 109. Tja VVD'er als het erop aankomt hebben alle partijen in de Tweede Kamer kilo's boter op hun hoofd. De PVDA is daar geen uitzondering op. Tegelijkertijd is dit ook weer een mooi bewijs dat de PVDA helemaal niet zo soft is als het om het asielbeleid in Nederland gaat. Dat mag "rechts" dan weer in zijn oren knopen en dit dus ook niet meer als argument en verwijt gebruiken. Jouw aanvulling is dus een mooi bewijs voor mijn stelling, dank daarvoor.

 110. De Tweede Kamer gaat nog stemmen over het lot van de Angolese man. De stemming staat voor donderdagmiddag 16.00 uur gepland, maar de oppositie wil dit uitstellen tot na het CDA-congres van zaterdag. Het CDA wil dit niet. VVD en PVV willen de zaak ook vandaag afhandelen.

  bron: Elsevier.nl
  ———————–
  is er eigenlijk al een poll gehouden over hoe "de Nederlanders" over deze kwestie denken?

 111. VK.nl:

  Uiteindelijk stemde een meerderheid van de Kamer tegen de motie van Van Gent, wat betekende dat er vanavond wordt gestemd. Ook CDA-Kamerleden Ferrier en Koppejan deden dit.

  ——————————–
  wordt vervolgd

 112. Inderdaad stadshagenees, de partijen in de 2e kamer hebben geen kilo`s boter op hun hoofd maar tonnen. Maar het is onterecht om Leers de zwarte piet toe te spelen, zoals nu gebeurt, omdat hij een door alle partijen aangenomen besluit uitvoert.
  Het enige wat er gebeurt is dat er over de rug van deze jongen (Mauro) een vies politiek spelletje gespeeld wordt.
  ⤽Droevig⤝ kijkende, voetballende en hypocriet kletsende Kamerleden, die geen enkele betrokkenheid hebben met deze jongen, maar alleen politiek willen scoren. De enig onverdachte persoon is Spekman (PvdA).

 113. Drama, 15:15

  De Tweede Kamer gaat nog stemmen over het lot van de Angolese man. De stemming staat voor donderdagmiddag 16.00 uur gepland, maar de oppositie wil dit uitstellen tot na het CDA-congres van zaterdag. Het CDA wil dit niet. VVD en PVV willen de zaak ook vandaag afhandelen.

  bron: Elsevier.nl

  _______________________________________________________

  Drama, hieruit blijkt dat de oppositie bezig is met een vies politiek spelletje, dat niets te maken heeft met betrokkenheid t.o.v. Mauro. In de hoop dat deze kwestie ⤽tweespalt⤝ zal veroorzaken tijdens het CDA congres, is deze motie ingediend.

 114. Toch bijzonder dat het lot van Mauro en "de Mauro's van Nederland" ons hier wel verenigt, ongeacht politieke voorkeur. Eens met VVD`er over de misselijkmakende hypocrisie met die voetbal-publiciteitsstunt.

 115. Tja, Dame,⤝gewone⤝ Nederlanders hebben geen vastgevroren politiek hart, maar laten ook humanitaire zaken meespreken. In tegen stelling tot de politiek switchende gedrochten die er in Den Haag rondlopen. Herinneren we ons nog de ⤽affaire⤝ G?m?s, de kleermaker die in 1997 door staatssecretaris Schmitz (PvdA) het land werd uitgebonjourd, omdat toen diezelfde PvdA (die zich nu zo humaan opstelt) zich koste wat kost aan regels hield? Als het in hun politieke straatje van pas komt, tamboereren alle partijen alleen maar voor eigen parochie.

 116. Heb tussen de bedrijven door het debat gevolgd op Politiek24.
  Zoiets moeten we eigenlijk niet willen: dat er ter wille van één casus politiek wordt bedreven, maw de 2eK moet zich HIER niet meer mee bemoeien, maar wel met de regels die daarover zijn vastgesteld of evt aangepast worden. In individuele gevallen beslist de rechterlijke macht, conform de regels.
  Maar, nu deze casus toch ter sprake is gekomen, mag wat mij betreft de voorgestelde wet ingevoerd worden waarbij er nu (weer..) sprake zou zijn van ongeveer 75 gevallen van pardon. Maar timmer dan ook de rest van de regels opnieuw zo in elkaar dat uitzonderingen niet meer mogelijk zijn.

  20.30 wordt dit debat vervolgd.

 117. Een schandalige vertoning het debat wat net heeft plaats gevonden,onder voorzitterschap van Hero Brinkman,die de oppositie keer op keer de mond snoerde en de bevoegde kamerleden het woord ontzegde.De emoties laaiden hoog op,mede dat ook Mauro met zijn pleegouders in de zaal aanwezig waren.De kamerleden van de VVD en CDA zaten er wel heel ongemakkelijk bij mede door de aanwezigheid van Mauro en zijn pleegouders,toen ze vragen moesten beantwoorden waarom en wanneer hun omslag ineens vandaan kwamen.Als klap op de vuurpijl werdt ook nog eens pijnlijk vastgesteld hoe belangrijk de rol van de SGP in deze tragedie is,toen
  boven water kwam dat de hier van der Staaij vandaag is ingevlogen om de stemming voor vanavond erdoor te ritselen,wil je het duidelijker hebben dat het CDA ten koste van alles dit voor as zaterdag erdoor willen jassen,omdat ze weten dat er een enorme weerwil en afkeuring bij hun achterban is.Hero Brinkman heeft zelfs publiek laten verwijderen toen de emoties zo hoog opliepen bij de oppositie en publiek op de harteloze en minachtende houding van deze minister met zijn handlangers,bah bah bah een kabinet om op te kotsen.

 118. Gelukkig heb ik jouw bril niet op, Zwolse;)

  Brinkman deed het als voorzitter prima: stelde duidelijk de regels vast, en hield een ieder daar ook aan.

  Natuurlijk liepen de emoties hoog op, want Mauro en z'n pleegouders zaten niet voor niets in de zaal.

  En als mensen in het publiek er doorheen gaan schreeuwen worden ze verwijderd.

  Leers hield z'n rug recht, en die Dibi begint vals te spelen als hij in de gaten krijgt dattie z'n zin niet krijgt.

 119. Buiten alle emoties om, moet er natuurlijk wel een eerlijke beslissing genomen worden. Wat Leers doet, is niet anders dan de vreemdelingenwet van Cohen uitvoeren. Deze ⤽affaire⤝ is inmiddels een mediacircus is geworden, waar bepaalde partijen hun voordeel mee willen doen. Maar naar mijn mening gaat de 2e kamer buiten zijn boekje, de beslissing Mauro wel/niet het land uit te zetten is geen kabinetbeleid , noch een zaak voor de 2e kamer. Het enige wat de 2e kamer dient te doen is controleren of de vreemdelingenwet juist uitgevoerd wordt. Het dient zich niet te mengen in individuele zaken.

 120. Drama.

  Leers hield z'n rug recht, en die Dibi begint vals te spelen als hij in de gaten krijgt dattie z'n zin niet krijgt.

  Natuurlijk hield Leers zijn rug recht,omdat die de wetenschap heeft dat zijn partij vanmiddag met een ongebruikelijke stemming(normaal en afgesproken in een kamerbreed gesteund inniatief van Mevr Hamers alleen in spoedeisende situatie op donderdag te stemmen.CDA heeft dit kunstje ook opgevoerd met de stemming over ritueel slachten.) maar met behulp van de HR.van der Staaij is dit ze gelukt.

  En Dibi vals? omdat die even vertelde in het openbaar dat de PVV gedreigd heeft als Mauro een verblijfsvergunnig zou krijgen ,de PVV dit kabinet zou laten vallen?

 121. En nogmaals: de PVV kan op elk moment z'n gedoogsteun intrekken, maar daarmee is het kabinet niet gevallen, maar kan het steun vragen van andere partijen.

 122. Leers kan gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid om de jongen een verblijfvergunning te geven, maar hij wil dat niet, net zoals Albayrak dat eerder weigerde. Ik vind het ook stuitend dat de TK zich zo stort op een individuele zaak, tenzij ze uitdrukkelijk hem als voorbeeldgeval zien. Het moet niet gaan om een toevallige jongen die aardig is en aardige (pleeg)ouders heeft. Dat noem ik zeehondjespolitiek. Het gaat om een groep kinderen die hier allang verblijft en inmiddels geworteld is. We hebben hier in Zwolle daar ook voorbeelden van.

 123. Drama.

  Prima dat je daar je eigen invulling aan wilt geven,maar de feiten die tellen of je dat nu geloofd of niet.

  En de PVV kan op elk moment wat ze willen opstappen,en dat is wat Fritsma gezegt heeft,niks meer of minder.

 124. De PVV kan zijn gedoogsteun intrekken, Zwolse. Vraag is wat dat betekent. Leidt het tot de val van het kabinet of gaat dit gewoon door en blijft shoppen bij verschillende partijen om steun voor wetsvoorstellen. Dat zou zuur zijn voor de PVV omdat het de eigen invloed verkleint. Zou het kabinet wel opstappen, dan kunnen er nieuwe verkieizngen worden uitgeschreven of een nieuwe coalitie worden gevormd. Bij dat laatste heeft de PVV ook geen baat en ik vraag me af of dat bij de eerste optie wel het geval is. Ik zie de PVV nog geen regeringsverantwoordelijkheid nemen, maar dat kan aan mijn beperkte blik liggen uiteraard.
  Ik vraag me dus serieus af of de kwade genius Wilders achter het besluit van Leers zit of dat hijzelf tot dit oordeel is gekomen.

 125. Gezien het debat wat nu op dit moment aan de gang is,is het toch overduidelijk dat de PVV de touwtjes in de handen heeft.
  De VVD heeft geen gebruik meer gemaakt om haar standpunt nogmaals uiteen te zetten in de plenaire zaal .
  Triest om te zien hoe het CDA zich met het schaamrood op de kaken hun geweten laat gijzelen,maar ze MOETEN om dit kabinet in stand te houden.Aanstaande zaterdag hoop ik oprecht dat ze afgerekend zullen worden op hun congres door een ruime achterban die dit afkeurd.
  Maar het kwaad is dan al geschied en kan Wilders naar genoegen met zijn club een feestje bouwen.
  Of veel CDAers een prettige zondags gang zullen hebben betwijfel ik.

 126. Elke partij heeft een eigen verantwoordelijkheid, Zwolse. Ik vind het wat al te gemakkelijk om de verantwoordelijkheid van het CDA bij de PVV te leggen. Het is in de Nederlandse politiek goed gebruik om de eigen minister vrijwel standaard te dekken. Een betreurenswaardig fenomeen, waar alle partijen die ooit in de regering hebben gezeten zich schuldig aan maken. Ik zou me maar niet ongerust maken over de zondagsgang van CDA-ers. Het christelijk geweten is wel vaker lenig gebleken. Maar steek de hand eens in eigen partijpolitieke boezem: waarom heeft Albayrak de jongen destijds geen verblijfsvergunning bezorgd? Bang voor de hoon van PVV c.a.?

 127. **** Maar steek de hand eens in eigen partijpolitieke boezem: waarom heeft Albayrak de jongen destijds geen verblijfsvergunning bezorgd? Bang voor de hoon van PVV c.a.?****

  Een juiste inhoudelijke vraag Dame. Maar als zo vaak bij een rechtstreekse vraag wordt er dan niet gereageerd, want dan moet er kleur (schaamrood?) bekend worden. 🙂

 128. Dame.
  Zal je snel de illusie ontnemen dat ik bang zou zijn voor hoon van de PVV?Dat zal en dat kan de PVV bij mij niet voor elkaar krijgen.

  En ja ook ik weet dat Albayrak destijds dit besluit heeft genomen,wat ik het ergst vindt dat de overheid dit heeft laten gebeuren,dat de gehele kamer met uitzondering van de PVV enkele maanden geleden het verzoek heeft gedaan aan Leers om het geval Mauro opnieuw wil bekijken,er werden allerlei uitlatingen gedaan van onwenselijk tot onmenselijk van deze partijen om Mauro weg te sturen,totdat Geert Wilders zag,dat er een ruime meerderheid het verblijf van Mauro steunden Geert Wilders de strop om het gedoogakkoord legde en de regering terug heeft gefloten onder de dreiging het kabinet zal laten vallen(Fritsma).
  Elke vorm van moraal en mededogen heeft plaatsgemaakt voor een sterk staaltje partij politiek.

 129. Ik suggereerde niet dat jij persoonlijk angst had voor de hoon van de PVV, maar Albayrak als staatssecretaris destijds en achter haar de toenmalige PvdA-fractie. Met het oog op de kiezersgunst en haar eigen achtergrond wilde ze wellicht niet haar nek uitsteken voor deze jongen en alle andere ama's. Ik weet het niet. Welke overwegingen denk jij dat aan haar besluit ten grondslag lagen?

 130. Albayrak wilde als staatssecretaris Mauro uitzetten
  donderdag 27 oktober 2011 12:02
  De op handen zijnde uitzetting van de jonge Angolese asielzoeker Mauro Manuel zit er al jaren aan te komen. Zo schreef oud-staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA, Asiel) in 2009 al dat Mauro terugmoest naar Afrika.
  Dat blijkt uit een brief die in handen is van RTL Nieuws.

  Albayrak, die vicevoorzitter is van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, wilde geen gebruik maken van haar ??discretionaire bevoegdheid??. Zij vond dat de achttienjarige asielzoeker Nederland moest verlaten.
  ??Mauro weet sinds de onherroepelijke afwijzing van zijn asielaanvraag op 21 februari 2007 dat hij niet langer rechtmatig in Nederland verblijft en dat hij naar Angola zal moeten terugkeren,?? aldus Albayrak in de brief.
  Bron: Elsevier

  Dat je weet dat Albayrak op deze manier de zaak afgehandeld heeft, begrijp ik ook wel. Maar geef nu eens een afdoende reden, waarom je partijgenoot zo heeft gehandeld. Je walgt (terecht/onterecht) van het beleid van Leers, maar je maakt met een Jantje van Leiden af van de vraag, betreffende Albayrak. Het zou je sieren in de zelfde bewoordingen over Albayrak te spreken, als over Leers.

 131. van wie de meesten van ons vinden dat hij (en de rest) gewoon hier moeten kunnen blijven. Geen sterk staaltje menselijkheid van onze politici.:(

 132. Dit hele partijpolitieke circus gaat over de rug van een individu. Zoals ik al eerder aangaf, het gaat niet meer over Mauro, maar over een misselijkmakende egostrijd van de diverse partijen, opgeklopt door de media. Er wordt wederzijds met modder gegooid, te faveure van hun eigen ego.

 133. VVD'er en Dame, ik ben het met jullie eens, politiek gaat over ons, gewone mensen en dus ook over kinderen als Mauro, er zijn er vele die in dezelfde situatie zitten. Nogmaals, het is beschamend dat een tolerant en beschaafd land als Nederland dit moet laten gebeuren. Alleen maar, omdat procedures correct gevolgd moeten worden en omdat "afspraak, afspraak is". Het dondert niet dat de PVV hier een punt van maakt en dit uitvent, je kan van de PVV veel zeggen, maar niet dat ze onduidelijk zijn over hun standpunten en visie. Het is vele malen ergerlijker dat partijen als het CDA, de VVD, de SGP, de PVDA slappe knieën hebben en het lef niet hebben om voor deze groep KINDEREN!!! te vechten.

 134. Lees het artikel van de SNS bank dan maar eens,maar als jij dat overdreven vindt ,jou feestje.
  Ik vind het een criminele actie ,die ik schaar onder mafia praktijken.

 135. Zie dat de link niet werkt,dan maar de hele lap plaatsen.

  Circa 100 particuliere klanten van SNS Bank hebben hun schadeclaim kracht bij gezet door aangifte te doen bij justitie. Ze menen dat de bank zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte en het aanbieden van deelnemingen in beleggingsfondsen die in Nederland geen vergunning hebben. SNS doet de aangifte af als ??stemmingmakerij??.

  Het langlopende conflict over de beleggingen in buitenlandse hedgefondsen die de klanten via SNS pleegden, komt daarmee in een nieuwe fase. De klanten vinden dat SNS hen niet had mogen laten beleggen in een serie fondsen, die niet onder toezicht staan en volgens de eigen toegangsregels uitsluitend open staan voor professionele partijen. Om de toegangsregels van de fondsen te omzeilen, vulde SNS op honderden koopovereenkomsten onjuiste gegevens in. SNS maakte daarover afspraken met de fondsen, maar lichtte de klanten niet in.

  De klanten hebben grote verliezen geleden op de beleggingen, onder meer omdat enkele fondsen geld hadden toevertrouwd aan de Amerikaanse fraudeur Madoff, die eind 2008 tegen de lamp liep. De klanten zeggen de risico??s van de fondsen en de constructie niet te hebben gekend en vinden dat SNS Bank de wet heeft overtreden.

  'Tegemoetkoming voor geleden verliezen'

  De aangifte, gedaan door advocaat Victor Koppe, richt zich ook tegen vermogensadviseur Bos & Partners. Die partij gaf de klanten adviezen, terwijl SNS de aan- en verkooporders uitvoerde en de stukken bewaarde.

  De AFM oordeelde eerder dit jaar dat SNS de klanten inderdaad niet in de fondsen had mogen laten beleggen, sprak daarbij van ??ernstige overtredingen?? en legde SNS twee boetes op van elk ?? 30.000 en een derde boete waarvan de aard en de hoogte niet bekend zijn gemaakt. SNS is in beroep gegaan.

  SNS heeft in totaal circa 400 à 500 klanten een bedrag van ?? 350 tot ?? 400 mln in de gewraakte fondsen laten beleggen. De bank zegt met het merendeel van de klanten een ??tegemoetkoming voor geleden verliezen?? te zijn overeengekomen. Een groep van 100 klanten vindt de geboden vergoeding echter onvoldoende. Zij voert een juridische procedure en heeft nu ook aangifte gedaan.

 136. Zolang de minister van immigratie de mogelijkheid heeft om elk geval apart te beoordelen, zullen de diverse beroepsinstanties zoveel mogelijk van dit soort "gevallen" voor de media blijven brengen, met elke keer weer zo'n circus als afgelopen dagen: politiek bedrijven over de rug van een slachtoffer van dit systeem.

  Diverse keren te horen krijgen dat je hier niet mag blijven, en elke keer weer in beroep gaan, nu tot aan het europese hof aan toe.

  En al die regels/wetten zijn in o.a. de 2eK vastgesteld; dezelfde kamer die gisteren zo begaan was met het slachtoffer van de regels die ze zelf hebben vastgesteld…

  Ben nu benieuwd hoe men dit systeem van regels gaat dichttimmeren, (als dat al mogelijk is).

 137. Zwolse, nav je verhaal over de SNS, er is een boete uitgedeeld van 30.000 euri, nou niet bepaald een zware straf. De SNS is 1 van de vele banken, om dan van een bankenmaffia te spreken is in mijn ogen wat overdreven. Daarnaast speelt dit zich in de commerciële wereld, dus of dit een politiek onderwerp is, is maar zeer de vraag. Verder zijn er een schadevergoedingen afgesproken met de overgrote meerderheid van 400 a 500 klanten, een 100-tal klanten is het met die schadevergoeding niet eens, dus gaan zij procederen. Dat mag allemaal. De SNS bank neemt dus zijn verantwoordelijkheid en dat zie ik de gemiddelde maffia-baas niet zo 1,2,3 doen…

 138. Stadshagen .

  Nogmaals dat jij het overdreven is , prima jou feestje.
  Ik vind het mafia praktijen. Dit is willens en wetens bewust de boel beflikkeren.

  En daarbij, wie heeft het over een politiek onderwerp?of jij moet iets gelezen hebben wat ik gemist heb.

 139. Zwolse nadat je alle vuil (i.v.m Mauro) over de schutting van de "rechtse" partijen gekieperd hebt, zou het nu wel eens prettig zijn om een antwoord te krijgen op de vraag: ⤽waarom heeft je partijgenoot Albayrak niet van haar bevoegdheid gebruik gemaakt, om Mauro een verblijfsvergunning te geven?⤝

 140. G?m?ž was een hardwerkende Turk. Niemand had last van hem, maar hij moest weg. Ondanks alle bezwaren en een demonstratie in Amsterdam moesten G?m?ž en zijn familie – met kinderen die hier waren opgegroeid – Nederland verlaten. Staatssecretaris Job Cohen was keihard en had steeds één argument: wij kunnen geen vreemdelingenbeleid hebben zonder actief uitzettingsbeleid. Maar van Job Cohen mocht G?m?ž zijn geluk niet in Nederland zoeken, zoals Mauro ook niet zijn geluk mocht zoeken van Albayrak.

  Krokodillentranen worden er nu geplengd door de PvdA. Of blijkt hieruit de dubbele moraal van de PvdA?

 141. Tja VVD'er, niemand in de vaderlandse politiek heeft schone handen als het om dit soort netelige kwesties gaat. Vanmiddag hoorde ik bij Standpuntnl een wijze vrouw zeggen; "We moeten dit soort gevallen van mens tot mens benaderen en beoordelen en de partij-politiek erbuiten laten". Lijkt mij inderdaad heel verstandig.

 142. Klopt, Stadshagenees, behalve Spekman. Die is oprecht bewogen met mensen. Zulke parlementariërs mogen er wat mij betreft meer komen. In de VS, maar ook in Spanje en andere Europese landen, is er regelmatig een generaal pardon. In Nederland is dat vloeken in de kerk, want 'regels zijn regels'. Het gaat om een vrij beperkt aantal mensen die hier als kind zijn gekomen en die nu al jaren met het zwaard van Damocles boven hun hoofd leven. Een wonder dat velen nog zo goed functioneren. In Zwolle zijn er ook ama's, die ook gewone keruige burgers zijn met een plaats in de samenleving. De Stentor heeft hierover in het verleden geschreven. Ook deze mensen verdienen een permanente verblijfsvergunning!

 143. Zal een wijze uitspraak zijn, maar ik begrijp niet echt wat er staat. Ik heb het gevoel dat ze zegt: "Laten we ons maar door de emoties laten lijden en niet door regels." Ik had liever gezien dat we die regels – die kennelijk niet deugen – nu eens eindelijk goed gingen maken.

  Een van de uitgangspunten kan zijn: Ama's die volwassen worden en voor hun 16e in Nederland waren kunnen niet uitgezet worden, maar gezinshereniging gaan we in dit geval niet doen, de Ama is toch inmiddels volwassen geworden.

 144. Soms zijn emoties een betere raadgever dan de regels. Ik ben ook voor wijziging van die regels, maar je moet wel beseffen dat de wetgeving nooit zo fijnmazig kan zijn dat het alles dekt. Dat moeten we ook niet willen. Er zal altijd ruimte over moeten blijven voor gezond verstand of gezonde emoties of gezonde rechtvaardigheidsgevoel of hoe je het ook maar wilt noemen.

 145. Bericht door de VVD`er, op 28 oktober 2011 om 12:49
  Zwolse nadat je alle vuil (i.v.m Mauro) over de schutting van de "rechtse" partijen gekieperd hebt, zou het nu wel eens prettig zijn om een antwoord te krijgen op de vraag: ⤽waarom heeft je partijgenoot Albayrak niet van haar bevoegdheid gebruik gemaakt, om Mauro een verblijfsvergunning te geven?⤝

  Naar dat antwoord kun je fluiten VVD'er. Een echte socialist had dat wel gedaan.;)

 146. Een echte socialist laat zich niet ringeloren,en helemaal niet door figuren die proberen over en achter de rug van anderen reageren.

  Ben ik duidelijk genoeg hiermee assendorper?

 147. De afgelopen dagen hebben we hier veel gediscussieerd over de ⤽affaire Mauro⤝, over het asielbeleid en de z.g. onwil van minister Leers om de ⤽volledig verwesterde⤝ Mauro geen verblijfsvergunning te geven. Uit emotionele overweging kwam praktisch iedereen tot de conclusie, dat er niet ⤽gezeurd⤝ moest worden, en dat die vergunning verstrekt moest worden.
  Leers werd met pek en veren overgoten, en weggezet als een koud inhumaan persoon die zijn oren z.g. naar de PVV zou laten hangen, en wat er verder nog voor fraais over hem bedacht werd.

  Maar is dat wel zo, of hebben we ons met ze`n allen door onze emotie`s laten meeslepen? Natuurlijk is het intriest en spijtig voor de willekeurige asielzoeker dat hij weg moet, (en worden de procedures te lang gerekt) maar moet ⤽verwesterd⤝ het criteria voor een verblijfsvergunning zijn? Of gaat hiervan het signaal uit, ⤽vertraag zolang je kunt, en blijf door procederen⤝; zie er een mediahype van te maken, inclusief wat krokodillentranen van de oppositie, en op een gegeven moment mag je dan blijven.

  We tamboeren toch altijd met ze`n allen op een consequent beleid van deze regering? Nu staat er een minister (Leers) die op het asielbeleid een integer en consistent beleid probeert te voeren, wordt hij met de grond gelijk gemaakt. Had hij ingestemd, dan was hij in de ogen van het door de media gemanipuleerde publiek op een voetstuk geplaatst, nu hij afwijst is hij hard en onredelijk. Dat is nu juist het gemanipuleerde misverstand dat aangewakkerd wordt vanuit een bepaalde hoek.

  Maar laten we eerlijk en consequent blijven, er is een asielbeleid dat goedgekeurd is door de Kamer. Dat beleid behelst regels, die voor iedereen hetzelfde zijn, dan vraag ik mij af, waarom moet de ⤽onbekende Mauro⤝ wel terug, en moet er nu een uitzondering gemaakt worden. Zou het kunnen dat we zelf hypocriet zijn? Nu deze ⤽Mauro⤝ door de media een gezicht krijgt roepen we met ze`n allen ach en wee, maar de anderen zijn de ver van m`n bed show.

  De eerlijkste en meest humane regeling is dat de beslissing over een verblijfsvergunning zo snel mogelijk genomen wordt, en de lange duur van de procedures wordt aangepakt. Maar het belangrijkste is dat we ons niet meer laten verleiden om mee te krijsen met een smerig politiek spelletje over de rug van een individu, zoals nu in Den Haag gespeeld wordt.

 148. Ik ben iha niet zo voor 'consequent beleid', niet in de opvoeding en niet voor uitvoering van wetgeving. Wel voor eerlijkheid, rechtvaardigheid en kunnen uitleggen van wat je hebt besloten. Het is vooraf niet allemaal te bedenken welke gevallen zich aandienen. Daar kun je geen wet voor maken. Er moet altijd maatwerk mogelijk blijven. Uiteraard moet dat wel uitgelegd kunnen worden en wórden om cliéntelisme te voorkomen.
  En – en dat heb ik al vaker gezegd – niet alleen Mauro maar ook vergelijkbare gevallen krijgen wat mij betreft een verblijfsvergunning. Zoveel zijn dat er niet en zoveel asielzoekers komen er niet meer binnen. En volkomen mee eens: de procedure moet vele malensneller dan nu.

 149. @Dame ; : "Er zal altijd ruimte over moeten blijven voor gezond verstand of gezonde emoties of gezonde rechtvaardigheidsgevoel of hoe je het ook maar wilt noemen."

  Ik denk dat je dat gezonde verstand en het gezonde rechtvaardigheidsgevoel moet inzetten bij het vaststellen van de regels/wetten, en niet voor de mazen.

 150. Dat je niet voor ⤽consequent⤝ beleid/opvoeding bent, is een is een kwestie die iedereen voor zich zelf moet invullen. Dat consequent meestal gelijk gesteld kan worden aan eerlijkheid en rechtvaardigheid zal je niet willen ontkennen. In gezinsverband/opvoeding zal er uiteraard wel eens met de regeltjes gemarchandeerd worden, maar regels (wetgeving) die in onze maatschappij zijn afgesproken gelden nu eenmaal voor iedereen. Dat deze regels dan geen ⤽maatwerk⤝ kunnen zijn is volgens mij ook niet zo moeilijk te begrijpen, daar deze regels gemaakt zijn voor de gehele samenleving, en niet voor individuen in het bijzonder.

  Van de ⤽affaire⤝ Mauro is oneigenlijk maatwerk gemaakt, niet op humanitaire gronden, maar uit (zoals je al aangaf) cliéntisme.

 151. Beter kan ik mijn standpunt niet verwoorden. Van Leo Klinkers (bestuurskundig adviseur):

  Wat is immers de waarde van een Vreemdelingewet als hij wordt ingezet om de meest hulpbehoevenden in onze globale samenleving, te weten uitgeprocedeerde asielzoekers, herbergzaamheid in de nationale samenleving te ontzeggen met het argument 'regels zijn regels'. Met deze Nederlandse versie van het Romeinsrechtelijke lex dura, sed lex (de wet is hard, maar het is de wet) heeft zich de afgelopen jaren een nieuwe variant ontwikkeld van het summa ius, summa iniuria (het hoogste recht is gelijk aan het hoogste onrecht). Het is wetgever noch bestuur toegestaan eerst bestuursrecht te creëren als middel tot het bereiken van politieke doelen om vervolgens – met de kreet 'regels zijn regels' – dat middel tot doel in zichzelf te verheffen. Alleen zij die bestuursrecht als middel blijven erkennen en tegelijk recht willen doen aan de eigenstandige waarde van geschreven recht, begrijpen het nut en de noodzaak van zogeheten hardheidsclausules, die in wezen zachtheidsclausules zijn.

 152. Da's het idee van het jaar, Drama! Ik zit nog te broeden op andere voorbeelden. Kan er wel een hoop bedenken maar niet geschikt voor dit log. Ik ben het niet eens dat met de stelling dat consequent altijd gelijk staat met eerlijk en rechtvaardig. Dat is juist waarom sommige mensen zo tegen de overheid te hoop lopen en het gevoel krijgen dat ze tegen een muur praten. Kafka is er beroemd mee geworden. Dat wil niet zeggen dat ik pleit voor willekeur, maar wel voor gebruik van gezond verstand, barmhartigheid etc. En daar hoort publieke verantwoording achteraf bij.

 153. @Dame & Bernard; Met die uitspraak in stanpunt.nl werd bedoeld dat deze hele affaire en deze hele heisa rondom dit onderwerp (wat niet alleen Mauro behelst), uit de partijpolitiek getrokken moet worden. Nu is er een hele hype van gemaakt en dat zou niet moeten. Met andere woorden; menselijkerwijs mogen deze kinderen niet de dupe worden van een treuzelend en inconsequente overheid. Diezelfde politieke partijen (geen enkele uitgezonderd) hebben het dossier Mauro 2,5 jaar ongemoeid gelaten en zijn nu pas in actie gekomen.

 154. Als Nederland te klein is voor Mauro, als het CDA geen hart meer heeft, als Wilders achter de schermen aan de touwtjes kan trekken, als we een Nederlandssprekende jongen gedwongen uit gaan zetten naar een land waar hij geen kans heeft, laten we in Nederland dan maar nooit iets meer zeggen over de mensenrechten in andere landen, er is dan alleen nog maar ruimte voor schaamte en woede om wat hier nu lijkt te gaan gebeuren, namelijk een misdaad tegen de menselijkheid. Als de Nederlandse regering en de Kamer dit doorzetten, dooft het licht van wat Nederland rest aan beschaving. Samenwerking met een CDA of een VVD die dit uit opportunisme toch accepteren, wordt daarmee steeds moeilijker. Je stuurt mensen niet hun ondergang tegemoet! Je laat mensen niet doodvallen vanwege procedurele of juridische argumenten. Nederland verdient beter. Limburg verdient beter. Mauro verdient beter. Leers, toon wat je beweert te zijn, laat je hart spreken, CDA toon dat naastenliefde iets anders is dan hardvochtigheid, PvdA maak duidelijk dat deze uitzetting nooit wisselgeld is voor wat dan ook, maar onaanvaardbaar in alle opzichten. Een land dat dit toestaat verliest internationaal elk recht van spreken!

 155. Zoals ik al eerder geschreven heb, laat Mauro blijven.

  Maar m`n beste Zwolse, was tijdens het bewind van staatssecretaris Albayrak Nederland ook te klein, had zij ook geen hart, liet zij zich leiden door aan jouw partij gelinieerde motieven, schaamde de PvdA zich toen ook dat z.g mensenrechten met de voeten getreden werden, beging Albayrak ook een misdaad tegen de menselijkheid, doofde toen ook het licht in Nederland v.w.b. onze beschaving? Liet zij Mauro ook niet doodvallen, vanwege procedurele en juridische argumenten. Enz enz. enz.

  Bombastische partijmuziek,is het enige wat je hier neer typt, ter faveure van je partijtje die nu de kop in het zand steekt over zijn eigen falen, toen zij deze jongen een verblijfsvergunning konden geven. De enige binnen jouw partij die ik het voordeel van de twijfel geef, is Spekman, die als enige innerlijke betrokkenheid toont. De gehele oppositie plus jouw partij zijn alleen maar bezig met cliéntisme over de rug van een individu. Op dezelfde manier als jij nu steeds bezig bent, om de schuld bij anderen te leggen, om zo het eigen falen van je partij onder de mat te vegen.

  Voor de zoveelste keer; waarom heeft Albayrak haar (barmhartige?) socialistische hart niet laten spreken, maar liet ze hem doodvallen? (jouw woorden)

 156. Natuurlijk was er in stil overleg veel meer mogelijk geweest in deze rampzalige politieke/mediashow. Deze soap is inmiddels een prestige strijd geworden tussen de coalitie en oppositie, waarin de betrokkene wordt vermorzeld tussen cliéntisme en partij politieke belangen. Deze hele zaak gaat inmiddels alleen nog maar voor de b?hne over Mauro, maar is in werkelijkheid verworden tot een gekunsteld emotioneel gekissebis, waarin alleen nog maar partij gelardeerde belangen en misvormde ego`s een rol spelen.

  Natuurlijk is het belangrijk voor de betrokkene, maar het is de Nederlandse (calimero) politiek (coalitie/oppositie) ten voeten uit, Europa staat in ⤽brand⤝, maar onze beroeps twitteraars maken zich ⤽druk⤝ over een zaak die achter "gesloten" deuren opgelost had kunnen worden.

 157. Dan blijft de vraag waarom Knops van het CDA, die tijdens het beroemde voetbalpartijtje toezeggingen deed aan Mauro, dit niet meteen daarna achter de schermen heeft geregeld. Met cliëntelisme heeft dit niet veel te doen; de jongen behoort niet echt tot de achterban van het CDA noch van een andere club.

 158. Natuurlijk moet Knops van het CDA met de neus op de feiten geduwd i.v.m zijn halfslachtige toezeggingen, maar als (zoals je linkte) die halve zool Dibi, zich aan de afspraak had gehouden, had dit circus nooit ontstaan.

  Dat ik het woord cliéntisme gebruik, komt voort uit de feit, dat ik vermoed dat de oppositie Mauro gebruikt als ⤽zieltjeswinner⤝, en niet uit zuivere overwegingen.

 159. Ik vond het al zo'n onverstandige posting, VVD`er, maar nu begrijp ik het.;D
  Ik vind de tegenstelling "zieltjeswinner" en "zuivere overwegingen" een valse. Dit is een onderwerp waarop 'links' en 'rechts' vanuit de ideologie traditioneel sterk van mening verschillen. Dat wil niet zeggen dat 'links' geen harde onbegrijpelijke besluiten zou kunnen nemen wanneer ze aan de macht zijn, maar wel dat het steunen van Mauro en andere ama's past in hun gedachtengoed. Albayrak was degene van het generale pardon van de '26.000'. Ik weet nog steeds niet waarom zij destijds geen gebruik heeft gemaakt van haar discretionaire bevoegdheid. Dat is vreemder gezien de opvattingen dan de steun nu. Was de zaak toen nog onder de rechter?

 160. Albayrak: Alleenstaande minderjarige vreemdelingen voor achttiende jaar terugsturen
  Nieuwsbericht | 27-05-2008

  Staatssecretaris Albayrak vindt het van het grootste belang dat alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV??s) die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning voor de achttiende verjaardag terugkeren naar het land van herkomst. Dit schrijft zij aan de Tweede Kamer.

  Om tegen te gaan dat AMV??s naar Nederland worden gesmokkeld is een pilot met Snelle Actieteams gestart, om mensenhandelnetwerken te beletten slachtoffers op het vliegtuig naar Nederland te zetten. In Nederland is de pilot ??beschermde opvang?? gestart waar jongeren die (mogelijk) slachtoffer van mensenhandel zijn, besloten worden opgevangen. De Nederlandse overheid gaat praktische afspraken maken met autoriteiten van landen van herkomst ten aanzien van de daadwerkelijke terugkeer en overdracht aan bevoegde instanties.

  Voor een aantal ex-AMV-en die inmiddels meerderjarig zijn en van wie de verblijfsprocedure nog niet is afgerond op het moment dat zij achttien jaar werden, geldt dat ze gedurende de behandeling van de aanvraag recht houden op verstrekkingen van de overheid.

 161. @Zwolse Ook voor Albayrak geldt de vraag waarom ze koos voor 'regels zijn regels' ipv gebruik te maken van haar discretionaire bevoegdheid (zie ook mijn posting van 28 oktober 21:56 uur).
  Op die vraag heb ik nog steeds geen antwoord.

 162. Zwolse, waarom is het zo moeilijk om toe te geven, dat de PVDA boter op zijn hoofd heeft in de discussie rondom Mauro. Het is ook weleens goed om je rode bril af te zetten, het zou je sieren als je inhoudelijk antwoorden geeft op de vragen die je hier gesteld worden. Zelf neem je te pas en te onpas andere reageerders de maat en nu blijf je oorverdovend stil. Ik weet zeker dat je beter kan en nog wat; het is maar een discussie over een onderwerp wat heel veel mensen bezighoudt.

 163. Aardige zinspeling op mijn typ fout, Dame, maar dat mag ik wel. :)????.. Maar ik krijg steeds meer het idee, dat het niet meer over Mauro gaat, maar om partij politiek. Wat er volgens mij in dit geval ook nog steeds meespeelt is de frustratie bij de oppositie over het gedoogakkoord, ze hebben het nog steeds niet kunnen verkauwen dat ze buitenspel zijn gezet. Het CDA is op dit moment de zwakke schakel binnen het akkoord, dus wordt elke beslissing van een desbetreffende CDA minister onder en vergrootglas gelegd, om deze partij uit elkaar te spelen. Begrijpelijk, maar of dat altijd gaat met zuivere motieven, (zoals nu weer) daar zet ik mijn vraagtekens bij.

  Of de Nederlandse kiezer wel zo blij was met generale pardon dat betwijfel ik, maar voor de PvdA was het natuurlijk een feest, ⤽wiens brood men eet diens woord men spreekt⤝ nietwaar? Zou het misschien kunnen zijn dat Albayrak en haar partij geen electoraal gewin zag in één individu, en daarom ⤽streng⤝ de wet toegepast werd? En nee, de zaak was niet meer onder de rechter.

 164. Zwolse wat een kul antwoord op de vraag, betreffende Albayrak. Ga eens met de billen bloot (euh?? toch maar niet ;D ) en geef een eerlijk antwoord, waarom jij denkt dat Albayrak geen gebruik heeft gemaakt van haar discretionaire bevoegdheid.
  Interesseerde haar het individu niet? Speelde er electorale motieven een rol (bracht het genoeg op?) Is een sociaaldemocratisch hart toch niet zo meelevend als men doet voorkomen? Was het maar een jongetje uit Angola? Was een generaal pardon electoraal interessanter voor de partij? Of deugt van het sociaaldemocratisch gedachtegoed echt geen ene bal?

  Je komt in een krampachtige poging om hier niet te antwoorden, met een ambtelijke stuk, in de hoop dat dit genoeg is om Albayrak en je partij uit de gure wind te houden. Inmiddels ben je door deze move, volledig ongeloofwaardig geworden, ik denk dat niemand je meer serieus neemt. ????. Ach nee??.Misschien toch nog één persoon?

 165. Dat klinkt, VVD`er 13:59 alsof je de CDA-leden en – kiezers niet helemaal serieus neemt. Vele van hen zijn oprecht betrokken en halen hun inspiratie daadwerkelijk uit de bijbel. Wat wij daarvan vinden is niet zo relevant, maar je moet ze dat niet ontnemen. In zijn algemeenheid krijg ik de indruk dat je iedereen laaghartige motieven voor ingenomen standpunten toeschrijft. Klopt dat, heb je zo'n cynische kijk op mensen c.q. politici? Een beetje gezond wantrouwen is wel gerechtvaardigd, maar je kunt daarin ook doorschieten.
  Zeker baalt 'links' van deze coalitie en van de gemiste kans om zelf te regeren, maar dat kun je toch niet als leitmotiv voor al hun handelen zien. Dan zou namelijk de steun aan Kunduz of aan het Griekenlandakkoord niet verklaard kunnen worden.

 166. Ho, ho, Dame, nu schiet jij door, in mijn reactie kan ik niet ontdekken dat ik CDA-leden en kiezers niet serieus neem. Ik ben er van overtuigd dat deze mensen inderdaad betrokken zijn met wat er nu speelt, maar ik doelde op de gekunstelde emotionele gedram van de heren/dames politici aan beide zijden. En inderdaad ik heb een gezond wantrouwen bij de motieven van politici (en niet tegen mensen in het algemeen), dat hebben recente en zaken uit het verleden maar al te vaak aangetoond. De steun voor de missie Kunduz van Gr.Links was nu ook weer niet zo spectaculair, daar dit opgenomen was in hun verkiezingsprogramma. Over het Griekenlandakkoord moet nog gedebatteerd worden, maar deze uitslag staat met deze eurofiele oppositie al bij voorbaat vast. 😉

 167. Ik doelde op je opmerking over het uit elkaar spelen van het CDA, VVD`er. Die vind ik van dezelfde orde als die dat ze als hondjes achter de PVV aanlopen. Het CDA is een volwassen partij die wel vaker voor hete vuren heeft gestaan en die heel goed in staat is zelf te beslissen en daar ook helemaal zelf voor verantwoordelijk is.
  Maar je hebt een punt, ik schoot even door. Dat maaktehet punt wat duidelijker, zodat je het ook klip en klaar kon beantwoorden.8)

 168. Dame, natuurlijk probeert de oppositie het CDA uit elkaar te spelen, deze partij is op het moment zodanig instabiel en onvolwassen met ⤽dissidente draaikonten⤝ als Ferrier en Koppejan + 1/3 deel van de CDA leden met ⤽afkeer⤝ van deze coalitie, dat dit de uitgelezen manier voor de oppositie is om onrust te zaaien binnen deze club. Om één voorbeeld te noemen; het door jou aangehaalde voorbeeld van het repeterend onzinverhaal van de oppositie dat CDA als een hondje achter de PVV aanloopt, is voor de labiele oude mastodonten binnen deze club een kans voor open doel, om nog voor meer onrust te zorgen. Niet dat ik geloof dat hierdoor de coalitie zal exploderen, maar het interne gekonkel binnen deze partij is natuurlijk niet de beste remedie om de weg omhoog in te slaan.

 169. Dat hoort er allemaal bij, VVD`er en dat weten alle spelers heel goed. Ik geloof er niet zo in dat het CDA gevoelig is voor "gestook". Dat werkt eerder averrechts. Een groter probleem is een dreigend schisma in de partij. Voor een grote groep CDA-ers verkwanselt dit kabinet de christelijke waarden (rentmeesterschap, zorg voor zwaksten). Volgend de peiling van De Hond (wat die ook maar waard is) staan ze nu op 11 zetels, een historisch dieptepunt. Verhagen geniet het vertrouwen van 3% van de achterban. Ik weet niet hoe ik dat moet noemen. "Dieptepunt" lijkt me te zwak uitgedrukt. De partij is in crisis en die gaat over wat voor partij ze willen zijn: "een machtpartij" vs "een waardenpartij".

 170. Ik geloof niet zo in de aanduiding ⤽waardenpartij⤝, vroeger werd doormiddel van de kerk de christelijke (politieke) waarden er ingepompt, praktisch gelijk aan manier zoals de ideologische ⤽waarden⤝ er bij sociaaldemocraten en socialisten er in werden gehamerd. De hedendaagse kiezer heeft geen boodschap aan z.g. ⤽waarden⤝, en kiest voor een ⤽machtspartij⤝ waar hun z.g. noden en frustraties het beste verwoord wordt. Hoe groter de luchtbel, hoe meer aanhang. De aanbieding van dag, is net als in het dagelijks leven, spekkoper. Je ziet het op dit moment aan het CDA en de PvdA, z.g. ⤽waardenpartijen⤝ die op een historisch verlies staan, ze spreken de kiezer niet meer aan, met hun christelijke en ideologische brallerij. De hedendaagse kiezer zet zich af tegen de traditionele partijen die zich in de loop der jaren niet hebben vernieuwd, maar zijn blijven steken in een stoffige jaren 50 filosofie van congressen en zeepkisten waarheden.

 171. Daar zit iets in, VVD`er. Je ziet idd veel mensen stemmen op de 'winnaar'. Toch blijf ik geloven in de duurzame aantrekkelijkheid van een partij die waarden hoog in het vaandel heeft staan. Da's misschien de idealist in mij.:)

 172. He..he..Dame, waarom moet ik mij altijd de blaren op m`n vingers typen, voordat ik een klein beetje gelijk krijg? 🙂

  Drama, en je kent de naam zijn naam: Geert Wilders! ;D

 173. Binnen geen enkele religie bestaat er volgens mij een gelijk, want niets anders dan interpretaties. Gagarin had zich de reis kunnen besparen..

 174. Dame, als jij doelt op een eventuele uitspraak van Gagarin, zal dat wel al hamerend uit de schoenzolen van Chroesjtsjov zijn gekomen. 🙂

 175. Dus toch een witteboorden….., VVD`er?;D Ja, die Gagarin zijn belijdend lid van de Russisch orthodoxe kerk te zijn geweest, maar ach, zo'n quote blijven we aan hem toeschrijven. Is veels te mooi om er iets op af te dingen.

 176. Onno Bosma via Twitter:

  1/3 PVV-er Martin Bosma zaterdag in Parool: 'Spijtig dat links NL het ANC aan de macht heeft geholpen. Het Afrikaans en het Afrikaner volk..
  2/3 ..zullen waarschijnlijk vernietigd worden. Dankjewel, Ed van Thijn voor je onbaatzuchtige idealisme.' Einde citaat Martin Bosma, Parool.
  3/3 Verzoeke de citaten van Martin Bosma te verspreiden. De conclusies kunnen jullie zelf wel trekken, denk ik zo.
  Martin Bosma moest iets schrijven over polemiseren (met vele anderen in het Parool). Hij lijkt me een ernstiger geval dan mafkees.

  Ik vind dit zelf eigenlijk niet eens zo brekend. We kennen Martin toch zo langzamerhand wel. Maar deze tweets werden toch door velen opgepakt en becommentarieerd. Hier de reacties van Petra Kramer:

  Ik begrijp van @OnnoBosma dat zijn achternaamgenoot Martin Bosma (PVV) het maar sneu vindt dat de apartheid afgeschaft is.

  Dat lijkt me wel even de moeite waard om bij stil te staan dat de PVV-ideoloog het betreurt dat witte mensen niet heersen over zwarte mensen

  Maar goed, nu Martin Bosma heeft laten optekenen dat apartheid the way to go is zou ik graag even van @minpres horen wat hij daarvan vindt.

  Anyway, nu de racististische aap dan eindelijk uit de mouw gekomen is ben ik zeer benieuwd wat dat gaat betekenen voor het gedoogwrak.

  Het is eigenlijk vanwege deze reactie dat ik het geheel hier toch overneem. Ben wel benieuwd wat de meer nuchtere Zwollenaren hier van vinden.

 177. Bernard,
  Ik heb het gevonden. Hij schrijft letterlijk: ⤝??Lees nu veel Afrikaner poëzie. S.P. van Wyk Louw, Langenhoven, Marais. Spijtig dat links Nederland het ANC aan de macht heeft geholpen. Het Afrikaans en het Afrikaner volk zullen waarschijnlijk vernietigd worden. Dankjewel, Ed van Thijn, voor je onbaatzuchtige idealisme.⤝

  Wat moet ik hier uit opmaken? Vertel eens?

 178. Bernard, ik wil hier geen lans breken voor de uitlatingen van Martin Bosma. Maar van deze Onno Bosma wordt ik ook niet bepaald vrolijk.
  Oud communist, samen met "onze" Ella Vogelaar het boekje "20 maanden knettergek" in elkaar gehutseld. Wil je in het vervolg ietwat betrouwbaardere mensen citeren?

 179. Om nog meer l*lverhalen, verdraaiingen, verdachtmakingen etc te voorkomen (temeer omdat geschiedvervalsing makkelijker is omdat weinigen de feiten meer kennen)….heb ik maar ff de politicus gemaild op wie ik altijd stem. Kreeg gister-laat (maar wel snel, duidelijk en kort, antwoord).

  Hoi Dick,

  Dank voor je mail. Ik heb namens de fractie altijd Mauro gesteund. Brieven op initiatief van de sp zijn door mij mede ondertekend. Ik heb in 2009 al het initiatief genomen voor een wetswijziging voor kinderen die hier al heel lang zijn. Toen met 1 stem verworpen.
  Later heeft een motie van mijn hand wel een meerderheid gekregen. Leers wil hem niet uitvoeren. Nu heb ik zelf, samen met de CU, een initiatiefwet gemaakt.
  Nebahat heeft een paar jaar terug geen gebruik gemaakt van haar discretionaire bevoegdheid, maar heeft ook niet uitgezet. Toen ging het over een jongen met een soortgelijke geschiedenis, Milo uit Den Bosch, op uitzetten aankwam heeft ze wel gebruik gemaakt van haar bevoegdheid. Terecht.
  Van Gumus ken ik de geschiedenis niet zo goed. Er is in ieder geval 1 wezenlijk verschil. In het geval van Mauro gaat het om een kind die niet zelf heeft gekozen. Dat vind ik echt anders dan een volwassene die zelf kiest en het thuisland ook echt kent.

  groet, hans

 180. Dick.

  Duidelijk antwoord,mooi van Hans Spekman dat die zo snel reageerd.

  En ja er wordt veel en luid ,,,ketelmuziek,,geproduceerd,moet er trouwens wel een beetje om lachen.

  Denk dat er wel weer veel lawaai zal komen,nu onze Marky niet welkom is in Bulgarije,zal het wel aan die slinkse Bulgaren liggen.:P:P:P

 181. Luister kinderen, *IK* (Dick) heb gemaild met Hans Spekman (PvdA), dus vanaf heden wens ik van jullie geen L*L verhalen, verdraaiingen, verdachtmakingen ect. meer. Hoe halen jullie het in je hoofd om aan de integriteit van mijn partijgenoten te twijfelen. Ik wens niet dat mijn partijgenoten, die zich op een ⤽onbaatzuchtige⤝ manier inzetten voor Mauro door jullie de maat wordt genomen. Al de achterhaalde feiten ten nadele van mijn integere partijgenoten zijn zoals altijd ⤽geschiedvervalsing⤝, en daarom niet ter zake doende. Dat Hans (gniffel, ik mag hem Hans noemen) bepaalde zaken niet meer weet, valt onder noemer: rookgordijn optrekken en selectief shoppen.

  Nou m`n beste Dick, ter streling van je sociaaldemocratische ego, Spekman was hier op het log de enige die het voordeel van de twijfel kreeg v.w.b. betrokkenheid. En als je terug zou lezen, zou je al gauw tot de conclusie komen dat iedereen op het log er voor was dat Mauro moest blijven. Dus even niet zo`n grote broek aan trekken en selectief verontwaardigd doen, omdat hier de PvdA de maat werd genomen, want de rest van de politici (links en rechts) is inderdaad alleen maar bezig over de rug van Mauro partij politiek te bedrijven en het oppoetsen van het eigen ego.

 182. Meer feiten kan ik je niet bieden. Vind een discussie op gevoel, opnaaiing, valse sentimenten, provocatie en onnodig lange postings zinloos en zwaar zonde van de tijd.

  Hier zul je 't mee moeten doen. Sterkte met alles verder 😉

 183. VVD`er Kennelijk is het lastig voor je om van de ingesleten gewoonte om Dick af te z*iken af te stappen. Ik vind je reactie op hem over de top. We vragen ons hier al een paar dagen af waarom Albayrak geen gebruik maakte van haar discretionaire bevoegdheid. Het antwoord daarop heb ik nog steeds niet gekregen, maar Spekman biedt wel inzicht hoe hij en zijn fractie hebben gehandeld de afgelopen jaren. Ik waardeer het sowieso dat hij – terwijl hij een bejoorlijke drukke baan heeft – snel en adequaat reageert op een vraag van een symphatisant. Een beetje flauw hoe jij de intenties van Dick interpreteert en hem belachelijk probeert te maken.:(

 184. ??Lees nu veel Afrikaner poëzie. S.P. van Wyk Louw, Langenhoven, Marais. Spijtig dat links Nederland het ANC aan de macht heeft geholpen. Het Afrikaans en het Afrikaner volk zullen waarschijnlijk vernietigd worden. Dankjewel, Ed van Thijn, voor je onbaatzuchtige idealisme.⤝

  Dat bewijst maar weer dat poëzielezers niet altijd fijnbesnaard zijn.

 185. Dame, de aanhef van Dick zijn reactie over het hoofd gezien cq niet gelezen? Niet dat ik het mij aantrek, maar je reactie is ietwat eenzijdig.

 186. Natuurlijk heb ik die aanhef gelezen. Ik herkende daar niet de discussie op dit log in, misschien wel discussies elders op internet of op andere plekken, maar niet hier. Ik vind die aanhef niet zo relevant om een hele alinea bol van sarkasme over te produceren. Je kunt ook alleen op de inhoud ingaan (zoals je in je tweede alinea in grote lijnen doet) en waarderen dat iemand de moeite neemt om een originele bron te raadplegen. M.a.w., wat mij betreft had je de eerste alinea achterwege gelaten. Die voegt weinig toe, behalve dat het weer een aanzet kan zijn tot oeverloos gehakketak over niks. Dat vind ik jammer omdat de laatste dagen er sinds lange tijd weer een aardige dialoog ontstond.

 187. Ik laat mij door niemand aanleunen dat ik l*lverhalen, verdraaiingen, verdachtmakingen plus geschiedvervalsing te berde breng, zodoende mijn (misschien wel scherpe) reactie.
  Dat jij dat anders ziet, het zij zo. Dat de Adm. hier ook op reageert, het zij zo.

  Dat de afgelopen periode de dialoog prettig was, hoe zou dat nu komen?

 188. Waarom voelde je je aangesproken door die aanhef? Dat de dialoog prettig was, kwam niet of niet alleen door wat jij suggereert. Voor de wijze waarop jullie beiden met elkaar discussiëren zijn er twee verantwoordelijk. Het houdt pas op als jullie beiden ermee kappen.

 189. Ach Dame, het hele geneuzel op het log begon me al een poosje tegen te staan. Zelfs de Adm. doet een duit in het zakje. Je stelt dat we er beide mee moeten kappen, laat maar, wanneer ik er voorlopig eenzijdig mee kap, kan het log weer prachtig rood kleuren.

 190. No niet de underdog uithangen VVD`er. Je kunt je mening prima verwoorden en levert een waardevolle bijdrage. Alleen dat gekissebis (om in woordgebruik van Hans Wiegel te blijven ;)) tussen Dick en jou leidt keer op keer tot een stroom van niet-politieke vervelende postings. Dat is het verschil met discussies in TK, die kunnen er fel aan toe gaan maar na afloop drinken de partijen (og iig velen) een biertje met elkaar.

 191. Waar slaat het woord underdog nu op , ik heb me niet één discussie het schlemieltje gevoelt. Ik kom voor mijn mening uit op mijn manier, en wanneer jij of anderen hier een probleem mee hebben, dan raadt ik jou en desbetreffende personen aan om niet meer op mij te reageren. Wanneer ik op een softe manier moet gaan neuzelen, sluit ik mij wel aan bij een dating site. Wat een gezeur.

 192. Zo even wat rode veren afschudden.

  De PvdA is en blijft een heerlijk ⤽praktijkgeval⤝ om te analyseren, omdat alles wat er in ons land mis gaat, in kwadraat is terug te vinden bij deze partij. Neem b.v. het abjecte geneuzel van de partij hotemetoten over de ⤽rekenende burger⤝ waar volgens hen geen greintje gevoel meer door heen stroomt. Maar wat blijkt, de hele huidige PvdA fractie bestaat uit het overgrote deel uit een stelletje calculerende nitwits zonder ruggengraat. Ze zijn ontevreden over ⤽de Messias⤝ Cohen en zetten tientallen vraagtekens bij zijn functioneren, maar durft iemand de mond open te doen? Natuurlijk niet, want als je dat doet zak je onmiddellijk as een komeet in de pikorde, en mis je op termijn het lucratieve baantje die je in het vooruitzicht is gesteld, na je kamer lidmaatschap. Dus wat doen onze ⤽helden⤝? Ze houden de kiesjes stevig op elkaar en spelen gezamenlijk in de 2e kamer één of ander twitter spelletje. Niet dat dit zielige gedrag alleen in de top voorkomt, welnee, vanaf de onderste laag vecht het PvdA kader elkaar ook de tent uit met allerlei onzinnige commissies en denktankjes waar men hun frustratie`s in kwijt kan.

  Wat mij het meeste amuseert, is dat PvdA over geen enkele vorm van zelfkennis beschikt en geen benul heeft in wat voor opgepompte luchtbel ze zich bevinden. Men dacht doormiddel van een andere lei(ij)der te katapulteren en ⤽een beter verhaal⤝ uit de crisis te komen. Alsof je een zinkend schip doormiddel van een bejaarde ⤽roerganger⤝ en loze kreten weer in de vaart kan brengen. Wat is de realiteit; de PvdA is een zinkend schip vol met z.g. ⤽professionals⤝, maar voor de burger is het onmogelijk te zien en/of te begrijpen wat deze partij behalve lucratieve baantjes nog ⤽beweegt⤝.

  Natuurlijk vindt ⤽DE PARTIJ⤝ niets van de huidige coalitie, maar het begint wel steeds duidelijker te worden dat ze een doel hebben. Dat dit ⤽doel⤝ pijn gaat doen, staat vast. Maar de ⤽DE PARTIJ⤝ kon dat zelfs niet duidelijk maken, en draaide (zoals altijd) om de hete brij. Ooit nog stemmen op deze partij, is als trekken aan een dode boom.

 193. Maar je gedragen als een schlemieltje is ook een feit,gezien je azijn zure sarcastische posting hierboven.
  Het is niets meer dan een gefrustreerde reactie van iemand die zijn zin niet krijgt en geen tegenspraak duld.

 194. Ach Zwolse, wat jij en je vriend VVD'er hier doen is allebei hetzelfde. Jij ageert tegen alles wat recht is of lijkt en VVD'er doet dat met links. Dat dit vervolgens niets meer met discussiëren te maken heeft lijkt jullie beiden niet te deren. Veel plezier met jullie kansloze prestige-strijd. De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet…

 195. Klopt stadshagenees, je ziet het scherp. Maar als jij je reactie`s terug leest zal je tot de conclusie moeten komen, dat het jou ook niet is gelukt om ook maar enige vorm van discussie met links op het scherm te krijgen. Zodoende.

 196. Klopt VVD'er met name Zwolse is erg dogmatisch waar het gaat om haar eigen gelijk…jammer, maar sommige mensen zijn nu éénmaal zo. Met inhoud heeft het niet zoveel te maken.

 197. Vanavond nog wat bakkeleien in de 2eK over een plannetje in Griekenland (referendum of zo, over wat de Grieken vinden van het Europaplan van vorige week woensdag) …

 198. Ooit nog stemmen op deze partij, is als trekken aan een dode boom.

  Dit is een van de meest mysterieuze quotes die ik hier heb gezien. Wat bedoel je VVD`er? Op de eerste plaats ken ik deze uitdrukking niet en ik snap hem in overdrachtelijke zin ook niet. "trekken aan een dode boom"? Een boom die dood is, trek je zo omver of die breekt. Op de tweede plaats – en dat intrigeert me het meest – begrijp ik niet waarom dit voor een "kiezer" zou gelden. Een kiezer "trekt niet", een kiezer stemt. Een kiezer stemt op die partij waarvan de ideeën hem/haar het best aanstaan, waarin hij het meeste vertrouwen heeft of waarbij hij/zij zich het best thuisvoelt. De essentie van democratie is nu net dat dat ook partijen kunnen zijn waar anderen geen vertrouwen in hebben of die anderen niet aanstaan. Troost je VVD`er, die ervaring hebben we allemaal.;)

 199. Ik hoor nog de mooie verhalen, er zou niets mooier zijn dan de euro, want het bood??zooooveel??. voordelen ten opzichte van de gulden. Natuurlijk werd het Jan met Pet wel beetje simplistisch voorgehouden, want wisten zij veel. Dat ging op de volgende manier;??⤝ als je met vakantie gaat is het ook voordelig, je hoeft nooit meer je geld om te wisselen⤝??.⤝ Want als je in België honderd gulden om wisselt in franken, en daarna weer omwisselt in Frankrijk tegen Franse Francs en zo verder in Spanje en Portugal en weer terug, dan hou je uiteindelijk van je zuurverdiende 100 gulden vakantie centjes weinig over⤝. Koersverschillen en wisselkoersen, weet je wel. Daar hoeft zich niemand meer zorgen over te maken met de euro. Was dat geen mooi voordeeltje voor de burger? ????..Stabiele duurzame economie??.het grote gebruiksgebied??..belangrijke valuta op de wereldmarkt????de euro vergelijkbaar met de dollar en de yen????gunstig voor het bedrijfsleven en de financiële sector??..Bla,.. bla??. bla??..begrijpelijk dat Jan met de Pet na het eerste verhaaltje (vakantie) al was afgehaakt.

  En wat is er terecht gekomen van die duurzame en stabiele economie? O ja, de banken en enkele bedrijven (multinationals) hebben er van geprofiteerd. Nee, dat is toch niet helemaal waar, want hoeveel banken zijn er niet omgekieperd vanwege de euro. Bedrijven dan?…multinationals? Zulke bedrijven zijn er steeds minder in Nederland, doorvoer en ontwikkeling zijn tegenwoordig de peilers van onze economie, en of die daar nu zo van profiteren? Vraagteken?, ja inderdaad daar zet ik meerdere vraagtekens bij. Wie moet er dan voor dit echec aftikken? De multinationals?…die zijn in Nederland op de vingers van
  één hand te tellen. De grootste banken?….ABN AMRO en ING?….weer mis, die zijn al van de staat. Dus wie draait er voor het hele klusje op?????????????????????????Juist!

  Dus hoe de eurofielen ook proberen de hele shit in een goed zittend jasje te verpakken, die hele ellende in Europa kost de burger geld. Bedragen van 2500 euro p.p. worden er al genoemd, en laten we maar bidden dat het daar bij blijft, in ieder geval is de burger één keer de door hem uitspaarde omwisselkosten kwijt??..dag voordeel!
  Weten we het nog, in 1998 begon men met de aanmaak van de euro, en in 2002 was de grote eisprong. Daar was 4 jaar voor nodig. Mag ik een voorstel doen?…..Laten we in Nederland nu het besluit nemen dat we in 2015 weer beschikken over onze eigen gulden, de euro houden we als girale munt, en dan zijn we van het hele zooitje af en houden we onze eigen broek weer op.

  Laat me even weg dromen, wat waren het mooie biljetten. De snip, de zonnebloemen en de vuurtorens, en niet te vergeten het dubbeltje en ons eigen kwartje? Nostalgisch, ik hoop van niet.

 200. In de roos, Dame. Achteraf een niet zo`n geslaagde quote, had moeten zijn ⤽trekken aan een dood paard⤝ omdat die uitdrukking staat voor ⤽bezig zijn met een hopeloze onderneming⤝. V.w.b. de door jou aangehaalde kiezer, die alleen stemt ⤽maar niet trekt⤝, kan het z.g. ⤽dode paard⤝ wel weer: de kiezer afhouden om op een hopeloze partij te stemmen. Hoe iemand het leest, of wil lezen, is uiteraard aan de desbetreffende lezer. 😉

 201. Ben blij dat je het woordenboek weer tevoorschijn hebt gehaald. Maar misschien kun je beter gaan flyeren, VVD`er, en anderen inhoudelijk overtuigen van de 'vitaliteit' van jouw cluppie. Mij heb je met je rethoriek niet overtuigd en ik vrees voor je dat het niet lang meer duurt voor mensen hun loonstrookje en de kosten voor levensonderhoud gaan koppelen aan het beleid van het door jouw bejubelde kabinet. Om nog maar te zwijgen over kwesties als die van Mauro.:(

 202. Waar een woordenboek al niet goed voor is, nietwaar? Zowel jij als ik zijn nooit te oud om bij te leren. Ach, en mag ik het flyeren en de zeepkisten retoriek over laten aan de door jou sympathiserende clubjes, want die zijn daar bijzonder gehaaid in. Het is altijd gemakkelijk om vanaf zijlijn commentaar te geven op beleid, dat uitgevoerd moet worden, om de rotzooi op te ruimen van de commentaar gever. Wanneer een bepaalde achterhaalde politieke stroming zelf geen beleid kan voeren, kan deze stroming altijd nog terugvallen zeepkisten retoriek, waar inmiddels geen hond meer naar luistert.
  En wat de kwestie Mauro betreft, daar kan jij mij niet mee raken, daar inmiddels mijn standpunt hierover wel bekend is.

 203. Nu was het ook niet mijn opzet om iemand te "raken", VVD`er. Dat is niet de wijze waarop ik wil discussiëren.
  Het gaat er mij om dat iemand – om mij te overtuigen – moet aangeven wat hij/zijn partij inhoudelijk wil bereiken en waarom dat zo goed is. Dus overtuigen op basis van eigen kracht. Dat is wat anders dan kiezers trekken door andere partijen zwart te maken. Die taktiek lijkt meer op het groter worden door anderen naar beneden te trappen. Dat is niet zo sterk.

 204. Ga jij echt uit van de naïeve gedachte, dat ik hier op het log bezig ben om (politieke) zieltjes te winnen? Gutte gut, ik had je wijzer ingeschat. Zoals ik al meermalen aangegeven heb, sympathiseer ik in redelijke mate met het gedachtegoed van de VVD, zodoende de nickname de VVD`er, maar ik had ook b.v. Jantje of blauwvinger kunnen gebruiken. En geloof me maar op mijn woord, dat hele dogmatische ⤽links/rechts⤝ gedoe zal mij verder een worst zijn, maar ik amuseer me wel bijzonder over de manier waarop er door bepaalde personen gereageerd wordt op mijn schrijfseltjes. Zie het maar als uitdagen (provoceren) naar mensen met een zodanig (progressief?) dichtgetimmerde kijk op de samenleving waar ik af en toe onpasselijk van wordt. Natuurlijk zijn er diverse punten binnen het beleid van de VVD waar ik het hartgrondig mee oneens ben, en het misschien beter zou zijn om samen met oppositie hiervoor een compromis te vinden. Dat heb ik ook meerdere malen op het log aangegeven, maar daar wordt schijnbaar overheen gelezen. Maar dat wil niet zeggen, dat ik om die reden het VVD beleid volledig afwijs.

  Jij zelf stelt je hier op het log op als de persoon van de politieke nuance, die zich z.g. kan vinden in het rechtse en linkse gedachte goed, en dat je zit te wachten op iemand die jou inhoudelijk kan overtuigen dat een andere mening beter is. Kom nou Dame, (dat is misschien een leuk item op een verjaardag) dat is een luchtbel waar ik allang doorheen geprikt heb. Je bent gewoon LINKS progressief, en niemand zal het lukken om jou op andere gedachten te brengen, wat ook zeker mijn intentie niet is. Dat is GEEN veroordeling, maar een feit. Ook heb je nooit aangegeven welke z.g. progressieve partij je voorkeur heeft, dus ga ik er maar vanuit dat je een politieke fun-shopper bent,die binnen deze partijen de aanbieding van de dag uit kiest. Uiteraard jou keus, maar zeker niet de mijne.

  Maar laat mij lekker doorgaan met ⤽links⤝ te provoceren, dan kunnen jij en eventuele andere 1 mei dansers (zoals Zwolse in haar reactie hierboven) hun hart luchten, over die ⤽rechtse bal⤝. En blijft dit ingeslapen pol.log, misschien toch nog een beetje leuk. 🙂

 205. Er was hier een tijdje geleden een kleine oprisping over het rookverbod. En aangezien ik ook nog wel eens op de heerlijke ⤽objectieve⤝ linkse site (je wilt toch op de hoogte blijven van de roerselen van je linkse broeders, niet waar) Joop.nl grasduin, las ik daar een ⤽opzienbarend⤝ stukje. Wat blijkt; Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zit tot haar mooi gekapte haren in de rooklobby. Joop.nl en Stivoro (van de anti-rook lobby) verwijten haar dat ze zes honderd doden per jaar op haar geweten heeft, en zoals een goed VVD Minister betaamt alleen maar om geld geeft. (waar heb ik dat eerder gehoord?) 🙂

  Zoals bij goede onderzoekjournalistiek gebruikelijk is, wisten onze linkse broeders ook wat de reden was: Minister Schippers zou in het geniep spreken met de tabaksindustrie (spreken met het bedrijfsleven, schande!!!) om de Nederlanders weer volop aan het roken te krijgen, om op die manier meer accijns in de staatskast te krijgen, en wat natuurlijk ook belangrijk is voor een VVD`er, meer omzet voor de fabrikant. Wat een smerige rechtse samenzwering, niet waar?

  Zoals we allemaal weten, hebben de linkse betweters het beste met u voor, en dat proberen ze dan ook dagelijks bij u in te hameren, bij deze ook via hun linkse roeptoeter Joop.nl. U moet toch beter weten, ⤽eigen verantwoordelijkheid⤝ dat zijn Amerikaanse toestanden. Kijk maar eens wat er gebeurt als je mensen de vrijheid geeft om hun eigen keuzes te maken, dan loopt het binnen onze ⤽links ideologische⤝ verzorgingstaat volledig uit de hand. Hou de samenzwering van die VVD Minister in de gaten, je weet hoe ze zijn, het gaat om geld, geld, geld!!! 😮 – 🙂 🙂

 206. Geld, geld, geld

  Geld, alles kan je doen met geld
  Een diamanten speld
  Of zestig parapluies van zij
  Allemaal op een rij
  Niet dat ik dat hoef, daar heb ik toch niks an
  Maar ja, 't kan, 't kan, 't kan

  enz.

 207. alsof er niets anders te beleven is, Zwolse.;)

  Ik stel dan ook voor om de beloning voor het goede rijgedrag uit de partijkas van de lokale vvd uit te keren…

 208. Bericht door Zwolse, op 3 november 2011 om 12:09
  ****Waar moet is dit onder kwalificeren? Een 1Q test ,of een luchtballon met enorm veel lachgas gevuld? Zeg het maar ****

  Een stickie rokende VDD`er, met hallucinaties?

 209. Wat een rust op het Pol.Log. Iedere tegenstander van de huidige coalitie, overmand door een emotioneel politieke burn-out? :'( ____:):):):)

 210. Spekman tot nu toe enigste kandidaat voorzitter:

  Hij wil het hoofdkantoor van de Herengracht halen en in een normale wijk zetten. "Dat scheelt ook weer geld, want zo??n kantoor in de Amsterdamse grachtengordel is natuurlijk niet gratis.⤝

  Spekman wil ook het ledenaantal van 54.000 naar 100.000 brengen. Daarnaast zal hij voorstellen ook niet PvdA??ers het recht te geven een nieuwe lijsttrekker te verkiezen. Naar Frans voorbeeld zullen zij die willen meestemmen voor het lijsttrekkerschap van de partij, slechts een euro moeten betalen en een progressief manifest ondertekenen.
  ——-
  Dick, iets voor jou? Tot morgenavond 24.00 uur kun je je nog opgeven, met 50 handtekeningen.

 211. Spekman lijkt me een goede voor de PVDA, uitstekend kamerlid en tenminste consequent in zijn doen en zijn laten. Echte socialist ook en het lijkt me iemand die de stammenstrijd binnen de PVDA kan managen.

 212. Jij zelf stelt je hier op het log op als de persoon van de politieke nuance, die zich z.g. kan vinden in het rechtse en linkse gedachte goed, en dat je zit te wachten op iemand die jou inhoudelijk kan overtuigen dat een andere mening beter is.

  Ik was me er niet van bewust dat mijn bijdragen zo gelezen konden worden. 😮 Ik heb nooit een geheim gemaakt van mijn linkse voorkeuren. Wel heb ik een aantal malen aangegeven die scheidslijn nogal kunstmatig te vinden, omdat ik ook een aantal denkbeelden heb die niet in dat hokje passet. Bv op ethisch terrein zijn die meer conservatief. En ja, ik zoek graag de nuance op, omdat de wereld nu eenmaal niet zwart-wit is.
  Het feit dat ik een eigen visie heb op allerlei politieke zaken wil niet zeggen, dat ik niet nieuwsgierig ben naar argumenten die mijn beeld zouden kunnen bijstellen. Ik ga graag de diepte in met een discussie. Het is echter een misverstand te denken dat ik blanco zit te wachten op ideeën van anderen die ik over zou kunnen nemen.
  Duidelijk is wel dat jouw idee van de aard van dit pollog verschilt van het mijne. Het zij zo.

 213. Bericht door dick, op 31 oktober 2011 om 08:27

  Hoi Dick,

  Van Gumus ken ik de geschiedenis niet zo goed. Er is in ieder geval 1 wezenlijk verschil. In het geval van Mauro gaat het om een kind die niet zelf heeft gekozen. Dat vind ik echt anders dan een volwassene die zelf kiest en het thuisland ook echt kent.

  groet, hans

  Spekman:), ik zie geen verschil. Gumus kende het thuisland wel maar de kinderen van hem niet en hebben er niet voor gekozen om hier naar toe te gaan. Ze zijn hier opgegroeid en zijn jongste zoon is hier geboren.

  Groet,
  Assendörper

 214. Dame, de vinnige gedachten wisseling die is ontstaan, komt voort vanuit jou aantijging (reactie 31-10-19:35), dat ik volgens jou een ingesleten gewoonte heb om een bepaalde persoon af te zeiken. Enz. De aanhef ( L*L verhalen, verdraaiingen, verdachtmakingen, het sloeg zelfs door naar geschiedvervalsing) van deze persoon (reactie 31-10-08:27), schoot mij volledig in het verkeerde keelgat, zodoende dat ik een soort parodie op de mail ten beste gaf. Deze persoon en daarna jou persoontje (reactie 31-10-20:54) deden voorkomen alsof de mail van Spekman boven alle twijfel verheven was, en dat het alle commotie (naar Albayrak en het twee sporen beleid van de PvdA) die het losmaakte met deze mail was opgelost. Omdat een Kamerlid (met drukke baan?) een mail beantwoord, mag daar niet daar dan niet met ironie op gereageerd worden? Kom nou, deze persoon is God niet, hij is niet door mij gekozen, maar wordt wel door mij betaald.

  Als een parodie op een mail, al gezien wordt als afzeiken van degene die hem toont op het log, dan moeten jullie tere linkse zieltjes hoognodig in de revisie.

 215. Deze persoon en daarna jou persoontje (reactie 31-10-20:54) deden voorkomen alsof de mail van Spekman boven alle twijfel verheven was, en dat het alle commotie (naar Albayrak en het twee sporen beleid van de PvdA) die het losmaakte met deze mail was opgelost.

  als reactie op mijn posting:

  We vragen ons hier al een paar dagen af waarom Albayrak geen gebruik maakte van haar discretionaire bevoegdheid. Het antwoord daarop heb ik nog steeds niet gekregen, maar Spekman biedt wel inzicht hoe hij en zijn fractie hebben gehandeld de afgelopen jaren.

  Misschien een kwestie van zorgvuldig lezen?
  En natuurlijk mag je elkaar plagen, prikkelen, parodiëren, zolang dat vanuit een zekere goedmoedigheid gebeurt geeft het alleen maar extra waarde aan de discussie (beetje humor om te voorkomen dat het bloedserieus wordt). Misschien is een log wel geen geschikt medium voor een politieke discussie, omdat je wel de woorden leest, maar niet de intenties en gedachten die erachter liggen. Voer voor misverstanden.

 216. Dame, de kool is in deze eigenlijk de sop niet waard, maar ik wil toch nog wel even iets rechtzetten. Zorgvuldig lezen slaat in deze situatie zeer zeker terug op jou. Bij onderstaande aanhef is het geen kwestie van tussen de regels lezen, maar duidelijk te intentie er uit halen. Wanneer door jou de intentie van de desbetreffende persoon dan niet begrepen wordt,??.(Natuurlijk heb ik de aanhef gelezen. Ik herkende daar niet de discussie op dit log in. Reactie 31-10- 20:45)??. is het ietwat hypocriet om nadat ik daar op een ironische manier hierop antwoord, mij daarna te beschuldigen van afzeiken, met daarna een ⤽liefdevolle⤝ :-* omarming van de Admin.

  ****Om nog meer l*lverhalen, verdraaiingen, verdachtmakingen etc te voorkomen (temeer omdat geschiedvervalsing makkelijker is omdat weinigen de feiten meer kennen)****

  Wil je nog duidelijker verwijzing hebben, dat het bovenstaande slaat op de commotie (Albayrak / twee sporenbeleid PvdA) die was ontstaan, en dat deze commotie vanuit zijn zienswijze volledig irrelevant was. Dat hij daarom MAAR ff met Spekman gemaild heeft ( die het afdoet met enkele algemeenheden ) om ons duidelijk te maken hoe integer de intenties van de PvdA zijn.

  ****……heb ik maar ff de politicus gemaild op wie ik altijd stem. Kreeg gister-laat (maar wel snel, duidelijk en kort, antwoord).****

  Het log is zeker wel een geschikt medium voor politieke discussie, maar wanneer de zieltjes dermate teer zijn dat elke reactie gezien wordt als een persoonlijke aanval, dan schiet het inderdaad zijn doel voorbij.

 217. Spekman, een roepende in de woestijn??.., met de ⤽ideologische⤝ wortels van een verdwaalde SP`er, zal hij de binnen de PvdA nooit de strijd kunnen winnen van de ⤽salonsocialisten⤝. Hij zal voor wat mensen van de ⤽oude ideologische garde⤝ de aansprekende kandidaat zijn, en bij gebrek aan capabele kandidaten (of desinteresse) misschien ook wel gekozen worden als voorzitter van PvdA. Daarna zal uit het blikveld van de potentiële kiezer verdwijnen in een strak omkaderde managersfunctie, met de zeer welwillende instemming van de top van deze partij. De mannetjesmakers en baantjesjagers in de top en het middenkader zitten namelijk niet te wachten op een ⤽bevlogen idealist⤝ die voor hen alleen maar vertragend kan werken op de door hen uitgestippelde weg maar een lucratief baantje.

  Spekman wentelt zich nog in de utopisch jaren 70 gedachte, dat de PvdA terug kan naar zijn roots, maar deze gedachte is onder Kok met instemming van bijna het gehele partijkader bij het grofvuil gezet. Het merendeel van de huidige sociaaldemocratische top is inmiddels lichtjaren verwijderd van zijn ⤽arbeiders⤝ achterban, dat daardoor praktisch volledig is opgegaan in de SP en PVV. Wanneer het Spekman zou lukken, (wat ik zeer betwijfel) ondanks de verwachte tegenwerking van de ⤽salonsocialisten⤝ zijn ambitie waar te maken, zal ik een diepe buiging voor hem maken.

  En ja, om evt. frustratie van bepaalde personen in toom te houden, baantjesjagers en mannetjesmakers zijn er binnen elke partij. 😉

 218. Bericht door de VVD`er, op 1 november 2011 om 21:45
  Koersverschillen en wisselkoersen, weet je wel. Daar hoeft zich niemand meer zorgen over te maken met de euro. Was dat geen mooi voordeeltje voor de burger?

  Klopt wel dat het zo gepresenteerd werd. En we waren er best trots op dat dit in ons eigen Maastricht voor elkaar gekregen werd. En intussen werd er een nare weeffout geïntroduceerd om de eenheid alleen maar economisch te houden en politiek op zich zelf te blijven. Verder werd het vetorecht gehandhaafd, waardoor de boel nu vastgelopen is. Een wonder dat het zo lang goed ging. Toch zijn dit kinderziekten. De euro is nog steeds een goed idee. En een politieke eenheid. Een Europa met z'n 27 autonome landjes is voor de grootmachten om ons heen een lachtertje. Dan gaan we het niet winnen.

  Bericht door de VVD`er, op 1 november 2011 om 21:45
  Laten we in Nederland nu het besluit nemen dat we in 2015 weer beschikken over onze eigen gulden, de euro houden we als girale munt, en dan zijn we van het hele zooitje af en houden we onze eigen broek weer op.

  Giraal of fysiek geld is niet te scheiden. Je mag de het de naam en vorm geven die je wilt, maar als je het niet echt loskoppelt van de gezamenlijke munt blijf je de voor- en nadelen van die gezamenlijke munt houden. Ben het wel eens dat Nederland het mooiste geld van de wereld had.

  Reactie op bericht door Zwolse, op 2 november 2011 om 09:06

  Iedereen is er nu denk ik wel van overtuigd dat de clubjes op de PGB-zeepkisten gelijk hebben, maar dat is inmiddels een prestigestrijd geworden die alleen nog maar gewonnen kan worden als je Veldhuijzen naar huis toe stuurt. Erg vervelend voor de mensen die dit treft.

  Bericht door de VVD`er, op 2 november 2011 om 18:23
  Ook heb je nooit aangegeven welke z.g. progressieve partij je voorkeur heeft

  VVD'er ik kan me herinneren dat Dame wel aangegeven heeft (al was het dan op een kryptische wijze. Ze had het toen over een koe die erachter stond 🙂 ) welke partij haar voorkeur heeft. Zeg nooit nooit.

  Bericht door Zwolse, op 2 november 2011 om 19:21
  De partij van normen en waarden

  Dat bedoel ik dus.

  Bericht door de VVD`er, op 4 november 2011 om 13:38
  Wat een rust op het Pol.Log. Iedere tegenstander van de huidige coalitie, overmand door een emotioneel politieke burn-out?

  Tja, de meesten hier moeten overdag werken.

  Reactie op het bericht door drama, op 4 november 2011 om 14:34
  Ja, Spekman wil het hoofdkantoor van de PvdA verhuizen en het ledenaantal verdubbelen.
  Het hoofdkantoor van D66 is een paar jaar geleden ook verhuisd en is volgens de voorzitter nu de grootste partij van het land qua leden. Ik denk niet of hier een oorzakelijk verband tussen zit.

  Verder is vandaag het najaarscongres van D66 geweest. De toespraak van Sophie in het Veld vond ik de beste. Ondanks dat je kunt zien dat ze niet zo houdt om een speech van papier op te lezen komt haar visie duidelijk over. Een 'mustsee' voor iedereen die een mening over Europa heeft.

 219. Als (sympathiserend?) D66`er mag je ook best wel een beetje trots zijn dat de "Jonge Democraten" de grootste jongerenorganisatie van Nederland zijn, Bernard. 😉

 220. **ze had het over een koe die er achter stond :)**

  Dat moet dan de PSP zijn geweest. 🙂

  Tot in het buitenland kwam de poster van de PSP in het nieuws. Een blote vrouw die voor een koe in een weiland staat om een politieke partij te promoten, dat was nog nooit vertoond.

  In veel plaatsen werd de verkiezingsposter verboden wegens schending van de openbare eerbaarheid. En bij de ontwerper van het affiche werden de ruiten ingegooid. Zelfs binnen de PSP was niet iedereen enthousiast. Er zou sprake zijn van "seksistische uitbuiting van het vrouwelijk lichaam".

 221. Heeft de occupy-beweging eigenlijk een logo?
  Zo ja, dan zou ik zo'n button opdoen, en afwachten wat op me afkomt, zonder dat ik weet waar de beweging precies voor staat.
  Kiek'nwatwordt, vooral als je iemand anders met zo'n ding op, tegenkomt….;)

 222. Over ouderwets gesproken:

  32% vd Nederlanders wil gulden terug. 37% de Ford Taunus, 43% cassettebandjes, 56% de hondekoptrein, 71,5 % de gele kratjes bier, 64% telefoon met snoer, 78% de internetontwikkelingen TERUGDRAAIEN, 100% winst in een mondiaal voetbal tournooi IN het thuisland (helemaal als het land Duitsland heet)….. 0,83 % Berlusconi.

 223. Verkeerde (tenminste misleidende) kop vind ik laffe man wast handen in onschuld

  Benieuwd wat ie precies allemaal onder "spannend" verstaat:

  "Ik zie mijzelf in een positie waarin ik een kans heb om iets te veranderen. In een spannende periode, die misschien ook heel beperkt zal zijn van duur. Er zijn geen makkelijke oplossingen, het zal blijven schuren…"

  Opvallend dat ie tenslotte vooruitloopt op een mogelijk voortijdig einde van 'WEGlach I':

  "Ik zie mijzelf in een positie waarin ik een kans heb om iets te veranderen. In een spannende periode, die misschien ook heel beperkt zal zijn van duur. Er zijn geen makkelijke oplossingen, het zal blijven schuren…"

  misschien ook heel beperkt zal zijn van duur. 😮

 224. :D:D:D Hé VVD-er; da's snel!

  Wel mooi om wat op te zetten: kratje bier of zo?
  Jij: ze zingen de rit uit
  Ik: ok….ze halen de 3 volle jaren niet

  Dus win je ook als ze meer dan 3×365 dagen zitten?

 225. Hierbij geef ik toe dat ik het hele stuk niet gelezen heb, maar Buitenhof wél gezien heb…..bovendien geef ik toe dat ut van Joop komt. Mag je die trouwens alweer linken? (voor je Buitenhof-stukkie probeer ik ut zo)

  VVD'ers oneens over eurocrisis
  Weisglas tegen gulden-discussie … Van Balen tegen neuro
  VVD-prominent Frans Weisglas keerde zich in Buitenhof tegen de heimwee-discussie die gedoogpartner PVV is gestart over terugkeer naar de gulden. Volgens Weisglas schaadt dat debat onder meer het internationale imago van Nederland.

  Volgens Weisglas is het ook zaak dat er binnen de VVD een aantal taboes geslecht worden. Zo moet er in de partij nagedacht worden over het op termijn afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. NRC Handelsblad:

  Als dergelijke taboes verdwijnen, hoeft het kabinet volgens Weisglas niet meer na te denken over verdere bezuinigingen. ⤽Als ik mijn gezond verstand volg, lijken structurele hervormingen mij beter dan nieuwe bezuinigingen. Daarin ga ik met de oppositie mee.⤝

  Hans van Baalen, VVD-vertegenwoordiger in het Europarlement, uitte zondagochtend in een talkshow van Telegraaf-omroep WNL kritiek op de plannen van partijgenoot Patrick van Schie, directeur van het wetenschappelijk bureau, om de 'neuro' te voeren, een Noordwest-Europese variant op de euro. NRC Handelsblad:

  Het voorstel voor de neuro komt volgens hem neer op de oude situatie met de gulden. ⤽Die was gekoppeld aan de Duitse mark.⤝ Volgens Van Baalen is de export naar het zuiden door de invoering van de euro flink gegroeid. Die export zou voor een groot deel wegvallen als de neuro wordt ingevoerd.

  Ondertussen peilde Maurice de Hond dat een derde van zijn panelleden de gulden terug wil hebben. Onder PVV-kiezers loopt dat aantal op tot 72 procent.

 226. @ VVD-er: Zullen we afspreken dat wanneer 'de handschoen' hier over 24 uur precies, nog ligt, dat je em dan laat liggen?

  Bedoel, er zijn belangrijke zaken te bespreken.
  Als:
  – Betert CDA echt hun leven, als beloofd in de zaak Mauro?
  – Wat vindt VVD echt van weigerambtenaren?
  – Hoe is het nu in Griekenland en Italië?
  – Kan/mag Frankrijk event. aanhaken bij een Neuro?
  – Komt het Koningshuis er gewoon mee weg dat ze nixxx hoeven in te leveren?
  – Wordt Hans Spekman veurzittert?
  – Kunnen de Republikeinen, na alle schandalen, straks serieus strijden om Het Witte Huis?
  – Wat gebeurd er toch écht allemaal in Syrië?
  – Heeft Frans W. nog wel wat te vertellen binnen de VVD?
  – Horen we nixxx meer van Hans W. omdat zijn ego nergens meer mee gestreeld kan worden?
  – Hoest eigenlijk met zijn "maat" (oa in de TON/Mark-strijd) Bolk?
  – En met 1 van de weinige goeie CDA-ers Wijffels?
  – Staan we er ook in NL echt beroerd voor?
  – Klopt het gevoel dat het Kabinet blind is voor de sociale gevolgen van de bezuinigingsgekte?
  – Hoest met HET H-woord?
  – Hoe ver is Israël met hun Iran-haat/wantrouwen? En andersom?
  – Hoe toerekeningsvatbaar is Dionneke, caviapolitie, Graus?
  – Verdient Hero Brinkman support of hoongelach na zijn 2e mislukte poging op een landelijke PVV-jeugdvereniging?
  – Hoeveel nieuwe Mauro's komen er nog?
  – Wat moeten we ervan vinden dat de dood, nu ook thuisbezorgd
  wordt in ons mooie NL?
  – En van dat Mokumse VVD-raadslid die eigenaar is van een illegaal hotel?
  – Weet heer Verhagen de interne CDA-strijd ook naar zijn hand te zetten?
  – Van de racistische moorden bij onze Oosterburen nogwel?
  – Zou Huub Oosterhuis nogsteeds de beste SP-er zijn?

  Tjonge wat een vragen, ff kijken hoe Matthijs de wereld door laat draaien.

 227. Dick, voel jij je wel helemaal lekker?:) Denk je dat ik G.B.J. Hilterman ben, met zijn radioprogramma ⤽De toestand in de wereld⤝? M`n beste man, ik ga hier toch geen 24 vragen beantwoorden die jij van één of andere site hebt geplukt.
  Ik heb wel wat anders te doen. En die ⤽handschoen(en)⤝ laat ik inderdaad liggen, en anders kan ik ze met dit koude weer wel op een andere manier gebruiken.:)

 228. Dick, je had beter al die vragen aan die Speklap van de PvdA kunnen stellen. Van hem krijg je wel binnen 24 uur antwoord. Ik niet, want ik heb nog steeds geen reactie van hem gekregen over Mauro en Gumus. Die Speklap zal de handschoen wel in de ring hebben gegooid.:o

 229. Ik ken die kerels niet. Misschien is die foto voor mijn tijd genomen. Die rechter Watt heeft wel wat van mij. Eigenlijk is het allebei wel Watt. Of zijn dit de gloeilampuitvinders? Als dat zo is dan hoop ik dat sommige zwart/wit denkers onder ons eindelijk het licht een keer gaan zien. 😉

 230. Het volk moet weer in de 2e Kamer zitten. Quote Verbeet…volgens de show van Jack Spijkerman, wil 68% van NL dat….Ok, maar blijft de vraag of je voor alle partijen genoeg "volksen" zou kunnen vinden die dat werk zouden
  – willen (ook qua tijd en reistijd)
  – het niet zouden onderschatten
  etc. etc.

  Persoonlijk ben ik wel blij met zo'n prof in de Kamer die (destijds toen ie stopte) in aanmerking scheen te komen voor een Nobelprijs mbt stamcelonderzoek. Nu doet ie het verdomd deftig als "financiële man".

 231. Drama.

  En bevalt het om inspiratie te halen uit je glazen bol? Is het financieel lucratief om deze van oudsher oude kermisactractie weer uit het stof te halen?

  In principe vind ik onderstaand bericht vele malen interessanter dan zinloze aanames te lezen.

  PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans behoort tot de laatste drie kandidaten om commissaris voor de mensenrechten te worden bij de Raad van Europa, een organisatie van 47 landen voor democratie en mensenrechten. De Raad van Europa heeft dat vandaag bekendgemaakt.

  De twee andere kandidaten voor de belangrijke functie zijn Pierre-Yves Monette uit België en Nils Muiznieks uit Letland.

  Het parlement kiest de nieuwe commissaris tijdens een zitting van 23 tot 28 januari in Straatsburg. De winnaar is dan vanaf 31 maart opvolger van de Noor Thomas Hammarberg.

  Staatssecretaris voor Europese Zaken
  De 50-jarige Timmermans was van 2007 tot 2010 staatssecretaris voor Europese Zaken. Voordat de Limburger parlementariër werd, was hij ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken en tweede secretaris op de ambassade in Moskou.

  In 1993 werd hij medewerker van toenmalig Europees Commissaris Hans van den Broek in Brussel en twee jaar later adviseur en particulier secretaris van Max van der Stoel, die toen Hoge Commissaris van de nationale minderheden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) was. Timmermans staat bekend als analyticus en om zijn talenkennis. Hij studeerde Franse letterkunde en Europees recht.

 232. @Zwolse ;

  Drama.

  En bevalt het om inspiratie te halen uit je glazen bol? Is het financieel lucratief om deze van oudsher oude kermisactractie weer uit het stof te halen?

  ———————
  vanwaar deze vraag. ik niet begrijp niet.

  Vertrek van Timmermans naar Raad van Europa is een aderlating voor jouw partij.
  Maar 't is al lang bekend dattie weg wil, Europa in.

 233. Een leuk plekje ⤽onder de zon⤝ voor ons Franske, toch? Maar zoals Drama al aan gaf, een nominatie na jarenlang lobbyen en likken in Brussel. En natuurlijk het aller belangrijkste??. ⤽democratisch?⤝ gekozen, nietwaar?, in een ⤽parlement voor DEMOCRATIE en mensenrechten⤝. Maar ook in deze vergeet men het belangrijkste, wij als ⤽Europees burger⤝ hebben niets te kiezen, het parlement kiest namelijk. Democratie, en Raad van Europa? Ppfff??.

 234. Zo, weer allemaal uit ons holletje gekropen? Drama, ik wist niet van je bijverdienste. Het komt wel goed uit want ik heb een vraag over mijn toekomst. Moet ik een afspraak maken of kan ik gewoon een keer langskomen?

 235. @drama Daar had ik zo snel niet aan gedacht. Je kent mijn vraag natuurlijk ook al. Ik heb alleen behoefte aan een antwoord als dat positief is. Anders volstaat te zeggen dat je bol te mistig blijft.:)

 236. Zo ken ik je weer, Mark.
  Voorlopig is het voor Rutte ⤽De ver van mijn bed show⤝ ????zoals de politieke partijen binnen de gedoogconstructie (en de oppositie) over elkaar heen buitelen, hoeveel en waar er misschien straks 4 miljard extra moet worden bezuinigd. ⤽Laten we als kabinet eerst maar eens de voorspellingen van het CPB afwachten, en dan besluiten of dat noodzakelijk is⤝, aldus Rutte. Geert Wilders schudde (terecht/onterecht) het kussentje natuurlijk onmiddellijk op met zijn stokpaardje ⤽snijden in ontwikkelingshulp,⤝ en dat de VVD en CDA met vuur spelen. Dat was voor de linkse goegemeente plus CDA onmiddellijk het sein om in een kramp te schieten, en om allerlei suggestieve vragen te gaan stellen.

  Natuurlijk kan Rutte staatssecretaris Ben Knapen (ontwikkelingssamenwerking) niet de wind uit de zeilen nemen, n.a.v. de kabinetsafspraak dat er 0.7 procent aan humanitaire hulp wordt besteed. Rutte; ⤽ We hebben afspraken gemaakt over allerlei zaken, en die afspraken staan.⤝

  En natuurlijk m`n best Mark, afspraak is afspraak! Maar ik vraag mij af, er is toch ook een kabinetsafspraak dat we 18 miljard gingen bezuinigen, waarom is deze afspraak dan niet bindend?

 237. @Zwolse

  ***De ver van mijn bed-show is toch dichterbij huis zoals Mark Rutte schouderophalend probeert te verkopen.***

  Och, het is maar wat je ⤽prioriteiten⤝ liggen, een snelle val van dit kabinet, (met alle linkse waanzin) of een gedegen beleid zoals tot nog toe.

  Natuurlijk is er binnen de coalitie onrust over de onstabiliteit binnen het CDA, ik geef het je te doen met twee ⤽crypto⤝ socialisten (Koppejan/Ferrier) binnen je gelederen. Je weet maar nooit, wanneer deze z.g. dissidenten zodanig zijn opgevreeën door links dat ze de oren laten hangen naar de oppositie. Dan loop er binnen het CDA nog kudde dinosaurussen rond, die van origine zo links zijn als links draaiende yoghurt, dus tel uit je winst. Maar tot nog toe, hebben de realisten binnen het CDA nog de overhand, en zie ik geen reden dat jou (wens is de vader (moeder)van de gedachte?) suggestieve gedachte binnenkort werkelijkheid wordt.

  Maar ga vooral door met het komisch ⤽linken⤝ naar jou welgevallige schrijfseltjes. 🙂

 238. Zoals je ongetwijfeld ook zult weten(gezien je doet voorkomen)is de val van een minderheidskabinet zoals deze,niet per defenitie hoeft te betekenen voor nieuwe verkiezingen.Dan zullen ze toch MOETEN aankloppen bij de oppositie.En dat is nou net de wens van mijn gedachte.Ga vooral door met het bagataliseren van alles wat links georienteerd is,des te meer vermaak ik me ermee.

  ps.Laatste nieuwtje Dion Graus is al benaderd door Fred Oster,de alom bekende tv show de Weekendkwis is van stal gehaald ,en Dion Graus mag de marmottenbak beheren.

  Fijn weekend,ik geniet er in ieder geval van.

 239. Dat wordt op z`n minst een taart sturen naar minister Bijsterveld door de VARA en BNN, want dat kan er wel af nu ze doormiddel van een fusie even 10 miljoen extra eurootjes hebben binnengehaald. Wat was het geval, ze waren zielig, zoals het elke recht (links) geaarde ⤽Publieke⤝ omroep betaamt. ⤽Wij hebben de minste leden⤝ daarom hebben we hebben dat extra geld hard nodig, want bij ons wordt het meeste verdiend. In totaal zitten er bij de publieke omroepen dertien presentatoren die ruim verdienen boven de Balkenende norm, maar bij BNN en de VARA zitten er alleen al zeven. Bij BNN zitten er vier, en bij de VARA drie. Maar ach en wee, bij de linkse VARA zitten deze drie l*llo`s ook nog in de hoogste loonschaal, daar zit er één bij die 463,541 euro los peutert van de belastingbetaler. En nu niet kinderachtig doen beste mensen, met die 10 miljoen extra is er bij BNN en de VARA ook nog wat uitdeelruimte om ons wereldbeeld te verruimen, en ons te ⤽plezieren⤝ met allerlei indoctrinerende programma`s.

  Bij de VARA en BNN zijn ze alleen aan presentatoren zo`n kleine twee miljoen kwijt. Maar het credo blijft: ⤽Het moet eerlijker⤝ en één ding is zeker ⤽Ze zijn verschillig⤝

 240. VVDer.

  Wat let je om per direct lid te worden van Pownd of Wakker Nederland dan kunnen ze ook een beroep doen om subsidie.

  Of is de animo er niet om een rechtse omroep te steunen.

 241. Zijn die omroepen ⤽rechts⤝ dan? Nee hoor, geen eurocent naar een publieke omroep, laat alle omroepen maar op de commerciële toer gaan, dat is wel zo eerlijk.

 242. Ik las een tijdje geleden een aardig artikel v.w.b. ons omroepbestel. Het is natuurlijk en hersenspinsel, maar toch. Nadat dat je jou voorkeur bekend hebt gemaakt kan je lid worden. Dan komt er misschien toch een tijd dat we afkomen van die subsidie slurpende omroepen.

  Stemmen op omroepen
  Een jaar bestaat uit ongeveer 31,6 miljoen seconden. Elke Nederlander heeft dus ongeveer twee seconden per jaar ter beschikken om uit te zenden. Je zou iedere Nederlander kunnen vragen via zijn DigID een stem uit te brengen op de omroep naar keuze. Deze omroep krijgt er vervolgens voor deze stem twee seconden zendtijd bij. Echter: niet alle tijd is gelijk geschapen. Er kijken veel meer mensen rond acht uur ??s avonds dan rond vijf uur in de ochtend. Je zal dus een seconde op prime time veel zwaarder moeten laten tellen dan in de uren dat doorgaans alleen testbeeld te zien is. Wil een omroep een programma op prime time, dan zijn voor een uur dus twintig keer of meer stemmen nodig dan voor een uurtje om drie uur ??s nachts. Ook zullen verschillende typen mensen op verschillende tijdstippen kijken. Rechtse Telegraaflezers zijn vaak ochtendmensen, dus ochtendprogramma??s kunnen het beste door een rechtse omroep worden gemaakt. Liefhebbers van visionaire theorieën voelen zich vaak ??s nachts op hun best, dus midden in de nacht kan je het beste grenswetenschappelijke onderwerpen uitzenden.

 243. Goed nieuws: vanaf september volgend jaar kunnen we op 60% van de snelwegen 130 km/u mogen rijden. Voorwaar een resultaat van dit daadkrachtige kabinet om trots op te zijn.
  Kosten? Een schamele 132 miljoen plus 50 miljoen die eerder wordt geïnvesteerd.

 244. En dan de "animal-cops"! Ze kunnen echter nauwelijks kandidaten vinden.

  Maar het grootste succes van dit liberale! kabinet is het afschaffen van de PGB>:( Ooit uit eigen koker geboren en ingevoerd.)
  Maar nu gaat het meer kosten dan verwacht (vanweges misbruik). Het zou toch zo maar een idee zijn om dat misbruik aan te pakken; maar dat durven die liberalen niet. Dus schaffen ze het af, en gaan voor een nieuw systeem, wat minder kost? En hoe het werkt dondert niet.

 245. Altijd leuk de strip 'Dingemans' in Trouw:

  WEETJE VAN DE WEEK

  Hoe werkt democratie?

  Soms stemt het volk verkeerd. Dat probleem wordt in elke democratie op een andere manier opgelost.

  In Rusland wordt de uitslag dan verbeterd door de baas. Poetin: "Is niet erg hoor. Iedereen maakt wel eens een foute keuze."

  In de VS mag de president niét manipuleren. Exxon en BP: "Wij manipuleren liever dmv donaties aan congresleden, senators en zo."

  In Europa is het verboden om onverstandig te stemmen. EU: "Een referendum over Europa? NEE. NEIN. NON!"
  Het volk: "He, jammer."

  Weer wat geleerd.

 246. CDA trapte af

  CDA-voorzitter bereidt zich voor op kabinetsval
  UPDATE: Ruth Peetoom: ??Kabinet gaat voorbij aan fundamentele kwesties?? … CDA-bestuur stelt scenario vast voor kabinetscrisis … Peetoom: Het CDA moet minder gedomineerd worden door financieel-economische thema's … SP-Kamerlid Irrgang: 'Het is een waarschuwing voor coalitiepartners. Er is een reële kans dat ze er niet uit komen'

  en ome Jeep The Hope ut H-woord[/url]

 247. Grootste protest sinds het einde van de Sovjet-Unie. In Rusland om fraude met verkiezingsuitslag.
  ======================

  Kamp:

  Kamp wil reis- en verhuisplicht werklozen nog strenger maken
  Minister Sociale Zaken wil nog strenger gaan toezien op plichten van uitkeringsgerechtigde werkzoekenden

  Goed plan?

  ==============

  Aardige (?) quote

  Tweet van de dag
  zo 11 december 2011
  Roemer: Rutte is de spreekstalmeester van de miljonairsfair

  Tjitske Siderius

  ======================
  Zal wel komen omdat ik hem heel hoog heb zitten, maar ik vond P&W met een heldere Wouter ook zeer geslaagd:

  Wouter Bos: Europa koopt dure tijd
  Femke Halsema: 'Prettig, kalme uitleg van Wouter Bos over ingewikkelde Euro-crisis is een verademing bij alle pro/anti-Europese verontwaardiging & retoriek'

 248. 2 Nog want het is logisch dat Jan-Kees geen te bezuinigen bedragen noemde in Buitenhof.
  ===============
  Trots op Joop die deze quotes strak geregistreerd heeft. Over een ernstig triest onderwerp trouwens!!!!

  Staatssecretaris De Krom uitgejouwd op armoede manifestatie
  Duizenden protesteren in Den Bosch tegen bezuinigingen op bijstand en sociale werkvoorziening
  'Armoede werkt niet', was de leuze van duizenden demonstranten tegen armoede. Ze waren zaterdag in Den Bosch bij elkaar gekomen om te demonstreren tegen de bezuinigingen op de bijstand en sociale werkvoorziening. De manifestatie was georganiseerd door de SP en de PvdA. Volgens de SP zijn zo'n 6500 mensen naar de Brabanthallen gekomen.

  Job Cohen knalde er gelijk goed in door de roepen dat niet Rutte maar hij de 'banenkampioen' is.

  "Jullie weten hoe ik heet. Job. En jullie weten ook wat het in het Engels is. Job. En dat moet Mark Rutte gedacht hebben toen hij bij Obama op bezoek was. En wat riep hij daar? 'Job Jobs jobs'. Typisch Mark Rutte. Om iets te zeggen wat niet klopt. Want wat doet dit kabinet. Bezuinigen op banen."

  Staatssecretaris De Krom wil een strengere bijstand. Niet alleen om te bezuinigen, maar ook om meer mensen aan het werk te helpen. In de Brabanthallen sprak hij de demonstranten toe, maar kwam er bijna niet doorheen door het boe-geroep.

  "We moeten ons concentreren op wat jullie wel kunnen. Er zijn kansen genoeg, als jullie die maar krijgen. Laat jullie niet bang maken", sprak De Krom.

  Met deze poging tot sussende woorden wakkerde hij de gemoederen alleen maar aan, waarna hij de woorden 'asociaal' op zich kreeg afgevuurd. SP fractieleider Emile Roemer voegde daar later nog aan toe dat als het kabinet weigert te luisteren, zij de volgende keer met 100.000 man naar Den Haag komen.

 249. Tot slot, Ed Raket:

  VVD prominent roept op tot beperking HRA
  Ed Nijpels: 'Het middel dient het doel niet meer' … 'Het wordt nog een hele toer voor het kabinet om in het zadel te blijven'
  VVD-prominent Ed Nijpels vindt dat de VVD het beperken van de hypotheekrenteaftrek moet bespreken. Hij vindt dat zijn partij het niet meer kan maken om nog langer vast te houden aan de maatregel. Het wordt volgens hem nog ??een hele toer?? voor het kabinet om in het zadel te blijven.

  "Het middel dient het doel niet meer", zei Nijpels zondagochtend in het tv-programma Eva Jinek op zondag. Hij is de tweede VVD-prominent die kritiek heeft op het HRA-beleid van Rutte. Oud-minister Hoogervorst zei twee weken geleden al dat hij verwacht dat de VVD wel aan de HRA moet sleutelen. Ook bij coalitiepartner CDA wordt door oud prominenten en de achterban druk gezet om de HRA te hervormen.

  Nijpels uitte ook weer kritiek op staatssecretaris Bleker (CDA).

  "Als de natuurplannen van Henk Bleker doorgaan is dat een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. […] Hij schoffeert de 2,2 miljoen nette Nederlanders die natuurorganisaties steunen en doet alsof ze meedoen aan criminele activiteiten."

  Het is niet de eerste keer dat Nijpels Bleker grondig onder handen neemt. Twee weken geleden zei hij in TROS Kamerbreed dat de staatssecretaris onwaarheden verkondigd.

  "Argumenten die worden aangedragen door het Planbureau voor de leefomgeving of door 80 hoogleraren worden door Bleker verdraaid."

  Bleker moest de afgelopen week zijn bezuinigingsplan verdedigen, maar volgens Nijpels heeft hij nog onvoldoende concessies gedaan. "Hij heeft een soort ideologie, een totaal andere visie waarmee je met natuur mee moet omgaan." De voormalig voorzitter van het Wereld Natuur Fonds is nog erg betrokken bij zijn oude werk. Dat Bleker 72 procent op natuur wil bezuinigen kan volgens hem helemaal niet. Als hij van de voren met gemeenten, watenschappen en provincies om te tafel had gezeten, had Bleker volgens hem geen ruzie gekregen met natuurbeschermers.

  Ook, net als CDA hierboven….over het H-WOORD.

 250. Ed(tje) Nijpels????een VVD`er?….:o Nee, een (brood) VVD`er die zich alleen maar heeft aangesloten bij deze partij tot eer en glorie (financieel) van Ed(tje) zelf. Weer zo`n figuur waar iedereen met een beetje gezond verstand vreselijk onpasselijk van wordt. Ooit was deze Ed(tje) Nijpels bij de VVD een soort tussenpaus (zoals gelijkwaardige figuren bij andere partijen) die er niets van gebakken heeft. Het boek Ed(tje) is al jaren dicht. Maar zoals altijd, degene die het minst gepresteerd hebben staan met hun snuffel vooraan bij het uitdelen van (mats) baantjes en het leveren van ongefundeerde kritiek. Deze figuur die in zijn kortstondige politieke ⤽carri?re⤝ in Den Haag voor ontelbare uitglijders heeft gezorgd, is nu bezig om voor onrust te zorgen over de hypotheekaftrek, en op Bleker die eindelijk eens een rem durft te zetten op het ongebreidelde belastinggeld pompen in de bodemloze put van onzinnige projecten van de milieu en natuur maffia. Het wordt tijd dat deze uitgerangeerde ijdeltuit zich bezig gaat houden met geraniums kweken, en niet met politiek, die hem toen al, maar zeker nu ver boven zijn pet gaat. Hij profileert zich net als de (ingeslapen) neanderthalers van andere partijen die op hun oude dag alleen nog maar gefixeerd op de camera`s tot meerdere glorie van hen zelf, maar met geen enkel alternatief komen. Uiteraard tot genoegen van partijen/organisaties die hier ⤽belang⤝ bij hebben.

 251. Precies VVD'er. Net als die MelkerT van de PvdA. Die kent de klappen van de zweep ook. Hij weet dondersgoed hoe hij zijn bankrekening moet spekken. ;D

 252. Ik weet niet de beweegredenen van mensen die in het openbaar iets zeggen, maar ook ik begrijp de visie van Bleker ook totaal niet. Het lijkt wel of hij bewust de kern van het natuurbeheer afbreekt. Hij moet inderdaad heel veel bezuinigen, maar zegt zelf dat ook als er niet bezuinigd had moeten worden hij bijvoorbeeld dat Oostvaarderswold (essentieel voor de ecologische hoofdstructuur) ook had afgeblazen. Ach weiland met ponies er in is toch ook een prachtig gezicht…

  De partij van de Dieren is donderdag een protestactie begonnen. 'Groeiend verzet'. Een actie om een groot protestbos aan te leggen. Via [ur=https://www.partijvoordedieren.nl/groeiendverzetl]hun site[/url] kan iedereen een boom voor 5 euro per stuk kopen. Om 17:54 heb ik ook maar 5 bomen gekocht. De nummer 13209-13213. Ik zie dat de teller nu inmiddels al op 14192 staat. Het gaat dus best hard.

  En inderdaad, de Partij van de Dieren is niet mijn partij, maar sinds we de verzuiling afgeschaft hebben moet dit kunnen toch?

  Ik weet nog niet of ik ze zelf ga planten. Dat hangt een beetje van de datum en plaats af.

 253. Sympatiek idd bernard

  De partij van de Dieren is donderdag een protestactie begonnen. 'Groeiend verzet'. Een actie om een groot protestbos aan te leggen. Via [ur=https://www.partijvoordedieren.nl/groeiendverzetl]hun site kan iedereen een boom voor 5 euro per stuk kopen. Om 17:54 heb ik ook maar 5 bomen gekocht. De nummer 13209-13213. Ik zie dat de teller nu inmiddels al op 14192 staat. Het gaat dus best hard.

  En inderdaad, de Partij van de Dieren is niet mijn partij, maar sinds we de verzuiling afgeschaft hebben moet dit kunnen toch?

 254. :D:D:D bedoel met kop hoofd VOORAL mooie, frisse Marianne.
  De KOP is veelzeggend en "daar zouden wel eens meerdere mensen over mogen nadenken…..over 't functioneren van dat mannetje helemaal!" En die koe….héérlijke beesten, maar in deze onbelangrijk voor mij.

 255. Was u vorig jaar ook zo tevreden met de met veel pijn en moeite afgesproken 18 miljard bezuinigingen van deze coalitie? Of had u toen ook al het onbestemde gevoel, dat u als lijfeigene nog wel eens een paar miljardjes extra zou moeten ophoesten, om na jaren potverteren het begrotingstekort weer in het gareel te krijgen? Het was voorspelbaar dat wij als onvrijwillige donoren, nogmaals flink uitgemolken zouden worden. Wordt het niet eens tijd dat onze ⤽geachte⤝ overheid flink gaat snijden in eigen vlees? Al ⤽onze⤝ politici maken zich z.g. zorgen over de snel verslechterende overheidsfinanciën, wat betekent: ⤽hoe kunnen we de burger nog meer uitwringen⤝. Natuurlijk begrijp ik heel goed, dat bij een dergelijk begrotingstekort de burger ook het haasje is, maar ik vraag mij af waarom politici die mede verantwoordelijk en schuldig zijn geweest aan deze situatie, niet een tijdje op staatskosten kunnen gaan logeren. Als leidinggevenden in het bedrijfsleven zulke financiële uitglijders maken worden ze met pek en veren overgoten, volgt er een evt. faillissement, en kunnen ze zelfs vervolgd worden voor financiële malversatie. Maar niet ⤽onze⤝ politici, die na hun falen, gekatapulteerd wordt naar een nog lucratiever baantje. Hypocrisie ten top!

  Wat staat er op het ⤽programma⤝?:

  Korting op de WW. Begrijp me goed, (mijn mening) daar is veel te lang mee gewacht, maar dan alleen als een man of vrouw weigert vervangend werk te verrichten. En bespaar me de drogreden dat er geen werk is. Al zou je een zonnige dag maar wat oudjes een plezier doen, om met ze te gaan wandelen. En zou iemand met een normaal verstand geen sociaal werk kunnen doen?
  Geen zin? Prima, maar dan halveren die WW. Neem maar eens een kijkje in Duitsland of Frankrijk, daar wordt op dat punt niet gemarchandeerd, maar gehalveerd.

  De actuele verhoging (en daarna nog vele malen) van de eigen bijdrage in de zorg. Hans Hogervorst (getverderrie, ja ik weet het, een VVD`er) heeft ons opgezadeld met het gedrocht zorg en ziektekostenverzekering. Op het moment dat hij dat misgeboorte uitbroedde, was hij al rijp voor TBS. Dus wat mij betreft, terug naar een uitgekleed ziekenfonds, met de mogelijkheid je privé bij te verzekeren. De overtollige spekzwoerden bij de zorgorganisaties weg snijden, en de talloze overtollige overkoepelende/coördinerende clubjes het bos in sturen. En het belangrijkste, de Balkenendenorm streng handhaven, want alles boven die norm komt uit u/mij portemonnee.

  Nu kom ik voor een aantal personen op een heikel punt. We gaan het gratis procederen voor migranten afschaffen, en stoppen met de subsidie aan allerlei onduidelijke migranten hulporganisaties. En nu we toch bezig zijn, we brengen de subsidie aan de ontwikkelingssamenwerking industrie terug naar het minimum. Kijk alleen maar eens wat Oxfam, Novib en Cordaid de afgelopen 5 jaar binnenhaalden, (2.5 miljard) stoppen met die handel! Misschien zijn er mensen die kicken op water in een zeef gieten, perfect, maar graag uit eigen portemonnee. Wil men zich in ons land vestigen, prima, maar dan ook zelf betalen en geen toewijzing van een volledig ingerichte woning, waar onze jongeren jaren op moeten wachten. Afschaffen de lucratieve bezigheid voor asiel advocaten om op kosten van de gemeenschap acht jaar te procederen. En wat dacht u van een centraal opvangcentrum, zonder COA en aanverwante ongein? Asielprocedure terug brengen naar drie maanden, driekwart van de z.g. humanitaire kliek het hek over, en de migranten zelf de handen uit de mouwen laten steken, terrein en gebouwen onderhoud, schoonmaak enz, eens zien of ons landje dan nog het land is van melk en honing.

  Dan kom ik bij (het kind met het waterhoofd) onze overheid. Kappen met de talloze snoepreisjes. De 2e (twitter) kamer terug naar 75 maximaal 100 mannetjes en vrouwtjes, die vanaf dat moment doelgericht vragen stellen over zaken die ons als burger aangaan, en stoppen met de story/privé prietpraat die op dit moment de boventoon voert. Stoppen met alle dik betaalde persoonlijke adviseurs, de overbodige adviescolleges, overlegorganen en (voer voor het OM) enquêtecommissies.
  Belastingcenten (subsidie) naar politieke partijen afschaffen, wil je zo graag politiek bedrijven, dan fondsen werven, geen interesse, exit politiek partij. Moet u eens opletten hoeveel overbodige politieke partij(tjes) dan naar adem happen, en gelukkig zullen verdwijnen. Dan het (ere) baantje van Commissaris van de koningin, weg er mee, ze hebben zoveel bijbaantjes dat ze aantonen dat ze geen bal te doen hebben, maar we onnodig uit de ruif mee eten.

  Ik nodig jullie uit om nog met een aantal voorstellen te komen, want ik weet zeker dat dit maar het topje van de ijsberg is, want het is allemaal niet zo moeilijk, maar zolang den Haag alleen maar kan besparen door te proberen vierkante flessen rond te kletsen kunnen ze mij niet overtuigen.

 256. Bericht door bernard, op 11 december 2011 om 22:52
  Enne.. Heb jij nu ook al een boompje geadopteerd?

  Natuurlijk niet 😉 zover gaat zijn ⤽liefde⤝ niet. Alleen op het scherm.

 257. Nog een paar jaar en Nederland is een VVD-paradijs: geen (kansloze)immigranten, alle welvaart voor onszelf, geen geld voor natuur anders dan voor het boerenland, de werklozen weer aan de slag bij staatsprojecten of deemoedig de hand ophouden etcetc.
  Terugtrekken achter de dijken.