Zwolle veiliger met Burgernet

Zwolle – In de week van 18 t/m 22 oktober ontvangen alle huishoudens in de gemeente Zwolle via de brievenbus post van Burgernet. Hierin worden inwoners van Zwolle (van 16 jaar en ouder) opgeroepen om Burgernetdeelnemer te worden.

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. Zwolle is hiermee de derde gemeente in IJsselland die gaat werken met Burgernet. Voorbeeld Burgernetactie

De centralist van de meldkamer van de politie kan, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie opstarten. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. Burgernetdeelnemers krijgen dan een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo is men direct behulpzaam bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Wanneer en hoe wordt Burgernet ingezet?

Bij dringende zaken (heterdaad), waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is, wordt Burgernet ingezet. Denk hierbij aan: – diefstal of inbraak; – doorrijden na een aanrijding; – tasjesroof; – geweld; – vermiste personen.

De meldkamer van de politie ontvangt een melding. De politie wordt op de melding afgestuurd. Bij een duidelijk signalement schakelt de meldkamer van de politie op hetzelfde moment Burgernet in. De centralist van de meldkamer van de politie geeft een bericht door aan alle Burgernetdeelnemers in het gebied van de melding:

"Hier volgt een oproep voor Burgernet. Wilt u uitkijken naar – duidelijk omschreven persoon of voertuig – en wilt u bij het zien van persoon of voertuig gratis terugbellen naar 0800- 0011."

De deelnemers ontvangen deze oproep als ingesproken bericht op hun (mobiele) telefoon of als tekstbericht per SMS. Aan de hand van de door Burgernetdeelnemer(s) gemelde informatie kan de politie het zoekgebied vergroten of verplaatsen. Het vergroten van het zoekgebied betekent dat de meldkamer van de politie ook Burgernetdeelnemers in aangrenzend gebied inschakelt. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Aanmelden

Wilt u ook Burgernetdeelnemer worden? Dat kan via www.burgernet.nl. Op deze website vindt u ook meer informatie. Bij de Burgernetpost die u ontvangt zit ook eventueel een antwoordkaart waarmee u zich kunt inschrijven. Als u dat makkelijker vind, kunt u hiervan gebruik maken.

Vanaf 1 november kunt u als aangemelde deelnemer – indien er zich een situatie voordoet – al oproepen ontvangen. U doet toch ook mee?

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Ik heb me aangemeld.

    En ik heb zojuist mijn vriendin een mailtje gestuurd, dat ze zich misschien ook maar even moet aanmelden. Zij is voorlopig nog wel even thuis en in ieder geval meer in Zwolle dan ik.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.