Y&T naar Hedon

Zwolle – Al voordat bands als Motley Crue, RATT, en zelfs Metallica aan hun roemruchte carrières begonnen was het Y&T die in de begin jaren zeventig de standaard neerzette voor Hardrock bands die er toe doen. En nog steeds is de band volop actief; zo komt Y&T nog regelmatig met nieuw materiaal en puilt de touragenda nog steeds uit. Zondag 30 oktober doet de hardrockformatie Zwols popppodium Hedon aan voor een optreden.

Hedon.jpg

Oorspronkelijke heette de band Yesterday & Today (naar het album van The Beatles), maar na een tijdje werd besloten door te gaan als Y&T. Het eerste album (Earthshaker) onder die naam werd een dusdanig succes dat ze uitgroeien tot een band van wereldformaat. Na een optreden op Pinkpop in 1982 veranderd de band echter dusdanig van koers dat de band in Europa uit het oog wordt verloren, terwijl ze in Amerika meer dan 4 miljoen albums verkopen. In 2003 worden ze geboekt op het Arrow Rock Festival en dit zorgt voor een definitieve terugkeer op het Europese vaste land.

Veel van de meest populaire heavy rock bands uit de jaren tachtig stonden in hun begin jaren in het voorprogramma van Y&T. De band is één van de vernieuwers binnen het hardrock geluid van het San Francisco Bay gebied. Naast vele wereldwijde tours als hoofdprogramma was Y&T jarenlang de meest gevraagde supportact met optredens naast iconen als Ozzy Osbourne, AC/DC, Aerosmith en Motley Crue.

Artikel delen:

Reageer