Berkum haalt na rust uit tegen Heerde

Zwolle – Berkum heeft in de eerste ronde van de strijd om de Districtsbeker Oost met ruime cijfers gewonnen van zondagderdeklasser Heerde. Uiteindelijk werd het 8-2 voor de Zwolse hoofdklasser, die echter wel eerst met 0-1 achter kwam en met een 1-1 stand de rust in ging.

Berkum.gif

“Berkum begon niet goed. Het baltempo was te laag en er was te weinig beweging maar in de tweede helft liet men het sneller lopen en toen kwamen we er wél door. Het is lekker dat we de laatste twee competitiewedstrijden hebben gewonnen en dit kwarwei ook goed hebben afgesloten,” vond Berkum-trainer Roeland ten Berge.

Hoewel de thuisclub begon met een, gezien het krachtsverschil, niet verrassend overwicht werd er nogal eens slordig balverlies geleden. Dat liep na een minuut of vijf nog goed af toen Berkum-keeper Rick Oosterwechel een schot van Yorick van Asselt nog over kon tikken maar kort daarna kwam Heerde op voorsprong. Na een corner kwam dezelfde Van Asselt in balbezit en op zijn inzet was Oosterwechel kansloos: 0-1. Berkum bleef daarna druk zetten op de Heerde-defensie en dat had na een minuut of 10 succes. Een afgeslagen poging van Kassim Bizimana bood Marc van der Meulen vanaf rechts een schietkans en die was wel aan de Berkum-aanvoerder besteed. Met een harde knal verdween de bal via de paal achter Heerde-doelman Rick van Putten, zodat de stand op 1-1 kwam. Heerde liet zich daarna massaal op eigen helft terug zakken en stond af en toe met 10 man voor de goal, en daar kwamen de Berkum-spitsen tot de rust maar moeilijk door.

Na de hervatting had Ten Berge een aantal wissels in het veld gebracht. Invaller Piet de Jong kreeg al direct de mogelijkheid om Berkum op voorsprong te brengen maar zijn schot ging naast. In de 51e minuut speelde De Jong ploeggenoot Frank Hoolsema aan en zijn harde uithaal zorgde voor een verdiende 2-1 voorsprong voor de thuisclub. Daarna liep Berkum weg en kon het krachtsverschil in sprekende cijfers worden vertaald. Rik Jan de Groot benutte in de 63e minuut de rebound na een afgeslagen schot van Jesper Beunk (3-1) en een paar minuten later werkte Heerde-aanvoerder Maikel Wolf de bal in zijn eigen doel: 4-1. Een kwartier voor het einde bekroonde de uitstekend spelende middenvelder Felix Hermsen zijn middag door de 5-1 binnen te tikken.

Heerde deed nog wat terug via de nog maar 17-jarige invaller Nick Schurink die voor 5-2 kon zorgen, maar daarna was het gedaan met het verzet van de Veluwenaren, die keeper Rick van Putten dankbaar mochten zijn dat hij zijn ploeg met een aantal fraaie reddingen voor dubbele cijfers behoedde. Rik Jan de Groot liet in de 79e minuut de 6-2 aantekenen en schoot vijf minuten voor tijd ook de 7-2 binnen met zijn derde goal van de middag. Verdediger Kees Dorgelo bracht kort daarna uit een corner nog de 8-2 eindstand op zijn naam.

Na deze flinke winst wacht Berkum al op korte termijn een nieuw bekeravontuur: op woensdagavond 26 oktober gaan de Zwollenaren naar Almelo waar Berkum in de derde ronde van de “grote” KNVB-beker zal spelen tegen eredivisionist Heracles.

Artikel delen: