Leerstraf bromfietsers beter dan boete

Wanneer een bromfietser een ernstige verkeersovertreding begaat is het beter hem een leerstraf te geven dan een boete. Een leerstraf heeft namelijk een positiever effect op het verkeersgedrag. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen in opdracht van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO). Het ROVO pleit er dan ook voor om bromfietsers die een verkeersovertreding begaan voortaan op cursus te sturen in plaats van een boete te geven.

Het onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen is de afgelopen twee jaar uitgevoerd in de gemeenten Enschede, Almelo en Wierden. Daar kregen jongeren die met hun brommer ernstig de fout in gingen de keuze voorgelegd: of op cursus, of een flinke boete. De jongeren die op cursus gingen kregen een intensief programma voorgelegd. Door middel van praktijklessen en groepsdiscussies kwamen onderwerpen aan de orde als het inschatten van verkeersrisico’s en de consequenties van het eigen verkeersgedrag en dat van anderen. Aan het eind van de cursus bepaalt justitie aan de hand van inzet, aanwezigheid en gedrag of daarmee de zaak is afgedaan of dat alsnog een boete volgt.

Uit een evaluatie van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat jongeren na de cursus meer rekening houden met verkeersregels, vaker na denken over de gevolgen van hun gedrag in het verkeer en weten waarom zij zich in het verkeer gedragen zoals ze dat doen. Daarnaast zijn zij minder zeker geworden van de beheersing van hun bromfiets. Hierdoor is hun zelfoverschatting afgenomen. Zij zijn er meer van overtuigd dat zij hun rijgedrag moeten veranderen. Kortom: door de leerstraf nemen jongeren op een meer verantwoorde manier deel aan het verkeer.

Vanwege de zeer positieve conclusies pleit het ROVO ervoor bromfietsers die een overtreding begaan niet langer te beboeten maar een leerstraf te geven. De organisatie wil dan ook dat deze aanpak in heel Overijssel wordt overgenomen. Momenteel is het ROVO daarover in gesprek met de politiekorpsen in Twente en IJsselland, het Openbaar Ministerie in Almelo en Zwolle en de betrokken gemeenten, de provincie Overijssel en Regio Twente

Artikel delen:

Reageer