Goedkoop/Kosteloos trouwen

Zwolle – Wie in Zwolle kosteloos wil trouwen kan dat voortaan in de Overijsselse hoofdstad op dinsdag doen. Een huwelijk met een verkorte ceremonie kan alleen op maandagen. Alleen het echtpaar en de getuigen kunnen daarbij aanwezig zijn. Zwolle past het Reglement Burgerlijke Stand daarvoor aan.

In 2009 introduceerde de gemeente het huwelijk met verkorte ceremonie. Idee was dat mensen die normaliter voor een kosteloos huwelijk zouden kiezen nu – vanwege de lange wachttijden voor de kosteloze optie – voor een huwelijk met een verkorte ceremonie zouden kiezen. Die verwachting is niet uitgekomen: de belangstelling voor de kosteloze huwelijksvoltrekking is alleen maar toegenomen, de afgelopen jaren.

Door elke week twee momenten mogelijk te maken voor een kosteloos huwelijk voldoet Zwolle aan de wettelijke verplichting. Zwolle biedt die beide momenten voortaan op dinsdag. De keuze voor een dag maakt het voor de gemeente mogelijk efficiënt om te gaan met de inzet van een trouwlocatie en een ambtenaar van de burgerlijke stand.

Wie geen uitgebreide ceremonie wil maar de kosteloze optie te sober vindt kan kiezen voor de verkorte ceremonie op maandag. Die heeft, tegen gereduceerd tarief, plaats in de Schepenzaal van het stadhuis en duurt maximaal een kwartier.

Sinds enkele jaren is het in de Overijsselse hoofdstad mogelijk om op elke mogelijke locatie in de gemeente in het huwelijk te treden. Ook aan het moment van trouwen op de dag zijn geen voorwaarden meer verbonden. Zwolle wil op die manier zo goed mogelijk aan de trouwwensen van mensen voldoen.

Artikel delen: