Het weer: eentonige herfst

De komende dagen is het eentonig herfstweer. Wolkenvelden zijn beeldbepalend, maar woensdag en ook zaterdag zijn er ook (flinke) zonnige perioden. Het wordt de komende dagen steeds wat zachter. Zaterdag wordt het 17 graden! Woensdag en donderdag staat er nog veel wind.

 25-10-2011_weerfoto__diezerpoorterplas_.jpg

Diezerpoortenplas (2)

In oktober zijn de verschillen over de afgelopen jaren groot; verloopt het ene jaar koud en wisselvallig, het andere jaar kan er zomaar een nazomerse periode aanbreken met temperaturen tot ruim 20 graden. Ook dit jaar verloopt vooralsnog aan de zachte kant. We begonnen de maand met zomerse temperaturen, waarna de tweede decade flink kouder verliep. Komende dagen laat oktober zich opnieuw van zijn warme kant zien. Vooral zaterdag is een uitschieter met gemiddeld 16 graden in de regio. Voorwaarde is wel dat de bewolking snel oplost en de zon goed doorbreekt.

Woensdagmiddag is het noordwesten gevoelig voor een enkele bui. Elders is het droog en zien we een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Er staat een matige tot vrij krachtige wind uit het zuiden tot zuidwesten en het wordt 12 graden op de Wadden tot 15 in het zuiden.

Woensdagavond en de daarop volgende nacht zijn er brede opklaringen. In het oosten van het land kan een enkele ondiepe mistbank ontstaan. Het koelt af naar 7 graden aan de kust tot lokaal 3 graden in het noordoosten. Later in de nacht schuift vanuit het zuiden hoge bewolking binnen.

Donderdagmorgen wordt de bewolking vanuit het zuiden snel dikker, maar in het noordoosten weet de zon eerst nog even door de bewolking heen te schijnen. In de middag is het op de meeste plaatsen bewolkt, maar het blijft droog. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind. Vanuit het zuiden stroomt niet alleen bewolking, maar ook warme lucht uit over het land. Het wordt 13 graden in het noorden tot 16 in het zuiden.

Vrijdag wordt de bewolking wat dunner en breekt op veel plaatsen de zon af en toe door. Met een zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind wordt nog wat warmere lucht aangevoerd. In grote delen van het land wordt het 15 graden of meer. Normaal wordt het in deze tijd van het jaar gemiddeld een graad of 13 in Nederland.

Zaterdag klaart het in de loop van de dag steeds vaker op. Met het doorbreken van de zon kan het nog een stukje zachter worden dan op vrijdag. Het wordt 16 graden aan zee tot lokaal 18 graden in Limburg en er staat weinig wind. De dagen daarna komt geleidelijk een einde aan het rustige herfstweer. In de loop van volgende week steekt er een stevige zuidwestelijke stroming op, met als gevolg veel bewolking en van tijd tot tijd regen.

Artikel delen: