Russische melancholie in De Spiegel

ZWOLLE – In een bomvolle Spiegel opende het Orkest van het Oosten vorige week het nieuwe concertseizoen. Bij dit Mozartprogramma met de populaire pianobroers Lucas en Arthur Jussen maakte het orkest bovendien bekend voortaan de naam Nederlands Symfonieorkest te gebruiken (met als ondertitel ‘orkest van het oosten’).

Donderdag 3 november treedt het orkest in Zwolle voor het eerst echt onder de nieuwe naam op en speelt dan onder andere een van de meest geliefde symfonieën aller tijden: de ‘Pathétique’ van Tsjaikovski. Even onontkoombaar is de meeslepende melancholie van Tsjaikovski’s zesde symfonie, de ‘Pathétique’. Volgens Tsjaikovski zelf is de zesde symfonie (‘Pathétique’) zijn beste werk, en generaties muziekliefhebbers bleken het met hem eens.

Kort voor zijn dood voltooide Tsjaikovski dit werk, dat vervuld is van meeslepende heroïek en melancholie. De uitvoering wordt gedirigeerd door de Russische dirigent Daniel Raiskin, die geboren werd in Sint Petersburg, de stad waar Tsjaikovski in 1893 de wereldpremière van zijn Pathétique dirigeerde. Voor de pauze is de Duitse violiste Antje Weithaas solist in het Vioolconcert van Benjamin Britten.

Het concert wordt geopend met de Tragische Ouverture van Johannes Brahms. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij theater de Spiegel: 038 4288288 of www.odeondespiegel.nl.

Artikel delen: