Gemeenten voor integrale jeugdgezondheidszorg

Zwolle – In navolging van de gemeente Dalfsen, Hardenberg, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte en Staphorst gaan de gemeenten Kampen, Zwartewaterland en Zwolle onderzoeken of de totale jeugdgezondheidszorg ondergebracht kan worden bij de GGD IJsselland. Deze eventuele samenvoeging moet de continuïteit waarborgen van de gezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 19 jaar.

Op dit moment gaan kinderen van 0 tot 4 jaar naar het consultatiebureau van Icare. De jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 4 tot 19 jaar ligt in handen van GGD IJsselland. Het voordeel van één organisatie voor de preventieve zorg van kinderen van 0 tot 19 jaar is dat er zonder onderbreking en overdracht een ‘doorgaande lijn’ is voor vragen en problemen, die kunnen ontstaan bij het opgroeien en opvoeden.

 

De jeugdgezondheidszorg is meer dan alleen een medische taak. De bredere taak op het gebied van gedrag en opvoeden vraagt om een totaalbeeld van het kind en het gezin. Integrale jeugdgezondheidszorg vermindert de kans op het buiten beeld raken van kinderen. Er zijn geen overdrachtsproblemen bij 4 jaar, omdat er sprake is van continue ondersteuning vanuit één organisatie. Hiermee wordt tevens een goede basis gelegd voor de verdere ontwikkelingen van de zorg voor de jeugd, zoals de decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten en de doorontwikkeling van het Centrum voor Jeugd en Gezin tot dé voordeur voor ouders en kinderen.

Het besluit tot dit onderzoek is besproken met zorgorganisatie Icare. De komende maanden zullen de gemeenten samen met Icare en GGD IJsselland alle informatie verzamelen die nodig is om een definitief besluit te kunnen nemen. Dit staat gepland voor december van dit jaar, waarna het streven is om eind 2012 één uitvoeringsorganisatie gerealiseerd te hebben.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Mooie benadering, maar de totale jeugdgezondheidszorg? Come on, één uitvoeringsorganisatie aan het einde van 2012?
    Centrum Jeugd en gezin was al een flop toch?
    Icare en GGD IJsseland zijn dan de organisaties die alle jeugdzorginstellingen over gaan nemen inde vorm van een coup?
    😉


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.