Dag van de Stilte

Zwolle – Zondag 30 oktober 2011 is uitgeroepen tot landelijke Dag van de Stilte. Op deze dag, als in heel Europa de zomertijd in de wintertijd overgaat, hebben we één uur extra kloktijd er bij gekregen. Er worden dan verspreid over het land zo’n 100 activiteiten rondom het thema stilte georganiseerd.

De Dag van de Stilte is een initiatief van Stilte.org, een platform van mensen die stilte belangrijk vinden. Het Comité van Aanbeveling bestaat oa. uit Hella van der Wijst (KRO’s programma De Wandeling) en Herman Wijffels (hoogleraar duurzaamheid en co-voorzitter van World Connectors). Stilte.org is onafhankelijk van levensovertuigingen.

Het doel van de jaarlijks terugkerende themadag is om de betekenis en diepgang van stilte en innerlijke rust onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek.

Waarom stilte? In onze dynamische maatschappij hebben mensen het druk. We hebben vele bezigheden, vele keuzemogelijkheden op elk gebied, we staan continu bloot aan externe prikkels, overal kunnen we kopen, bezoeken, beleven en consumeren.

Even niets … rust en stilte. Maar we hebben van tijd tot tijd ook behoefte aan even niets. Aan rust en stilte, tijd om te ontspannen en onze ervaringen te verwerken. Tijd om te reflecteren op wat we hebben meegemaakt en op wat we écht belangrijk vinden in ons leven. Stilte en rust zijn noodzakelijk om tot onszelf te komen en ons weer op te laden.

Stilte heeft een positieve uitwerking op onze psychische en fysieke gezondheid. Er ontstaat ruimte om te luisteren naar onszelf en anderen. In stilte ontstaan inspiratie en creativiteit; antwoorden komen vanzelf en we weten hoe te handelen in een situatie. Kortom, stiltebeleving is belangrijk. Kortom: stilte is belangrijk! Meer informatie over de Dag van de Stilte www.dagvandestilte.nl waar alle activiteiten te vinden zijn.

Artikel delen: