KIZ brengt tijdelijk FabLab naar Zwolle

Zwolle – Wie kennis wil maken met digitale fabricage kan op zaterdag 12 en 19 november tussen 9.00 en 17.00 uur komen experimenteren in een FabLab. Stichting Kreatieve Industrie Zwolle (KIZ) haalt het FabLab tijdelijk naar de stad. De innovatieve werkplaats wordt door KIZ tussen 11 en 22 november beschikbaar gesteld aan het bedrijfsleven, creatieve professionals, docenten en studenten. KIZ doet dat in samenwerking met de creatieve opleidingen in de regio. Wat zou jíj willen maken?

Het FabLab (Fabrication / Fabulous Laboratory) is een relatief nieuw fenomeen, bedacht door Neil Gershenfeld, verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het is een werkplaats die is ingericht met digitaal gestuurde apparatuur, waarmee eenvoudig een prototype, maquette of kunstobject van verschillende materialen gemaakt kan worden, met gereedschappen als een 3D-printer, lasersnijder, een CNC-machine, een portaalfrees en een vinylsnijder.

De laatste jaren is het bedieningsgemak van dit soort machines enorm toegenomen, terwijl de prijs is gedaald. Tegelijkertijd maakt het internet het delen van ontwerpen steeds eenvoudiger. Het FabLab speelt hierop in door juist het Open Design te promoten. Door ontwerpen die in het FabLab zijn gemaakt expliciet via internet te delen, stimuleer je de ontwikkeling van kunst en techniek op een manier die past bij de huidige ‘genetwerkte’ wereld.

Op dit moment zijn er tien permanente FabLabs in Nederland. Om Zwolle kennis te laten maken met een FabLab, heeft KIZ tussen 11 en 22 november (besloten) programma’s voor verschillende doelgroepen in het tijdelijke FabLab georganiseerd.

Voor het publiek is het FabLab geopend tijdens twee open dagen van 9.00 tot 17.00 uur, op zaterdag 12 november op Windesheim (Campus 2-6, Zwolle, lokaal D2.70) en op zaterdag 19 november op Deltion (Mozartlaan 15, Zwolle). Handig en praktisch om mee te nemen: een laptop met Google Sketchup, Autodesk 123D of een ander 3D tekenprogramma. Tijdens de open dagen is een gevarieerde voorraad materialen aanwezig, deze zijn te koop tegen contante betaling. Niet alle materialen zijn altijd aanwezig, bezoekers kunnen ook hun eigen materialen meenemen.

Het volledige FabLabprogramma is te vinden op de website van KIZ: www.kiz-zwolle.nl. Meer informatie over de mogelijkheden van het FabLab, de prijslijst materialen en de machines: www.fablabtruck.nl.

Artikel delen: