Herdenkingsplechtigheden 4 mei Zwolle

Op vrijdag 4 mei 2007 vindt om 20.00 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats bij het oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. De plechtigheid wordt voorafgegaan door een stille tocht. De avond begint met de jaarlijkse gedachtenisviering om 18.30 uur in de Oosterkerk. Dit is een initiatief van het Podium van Kerken. Burgemeester Henk Jan Meijer en Wethouder Janco Cnossen wonen de viering namens de gemeente bij.

De stille tocht begint aansluitend om 19.15 uur bij het Spinhuisbredehoek. De tocht gaat langs het Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuiperbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoorterbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuel Hirschstraat langs de synagoge, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark. Burgemeester en enkele wethouders lopen mee in de tocht en wonen de herdenking in het park bij.

In het Ter Pelkwijkpark vindt vóór acht uur een gastoptreden van het Slavisch Koor Zwolle plaats. Ook worden dan de klokken geluid en klinkt een hoornsignaal. Om acht uur wordt The Last Post gespeeld en twee minuten stilte in acht genomen. Daarna worden het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus gespeeld en draagt burgemeester Henk Jan Meijer een gedicht voor.
Kransen worden er onder meer gelegd namens de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel en diverse gemeenschappen, organisaties en verenigingen. Na afloop volgt het defilé langs het monument.

Om 21.00 uur wordt het herdenkingsconcert van het Bevrijdingsfestival Overijssel gehouden in park De Wezenlanden. Bij dit concert staan gedichten van studenten en scholieren centraal en is wethouder Gerard Van Dooremolen namens de gemeente aanwezig.Het Herdenkingsconcert van het Overijssels Kamerkoor in de  Plantagekerk wordt namens de gemeente bijgewoond door wethouder Martin Knol.

De activiteiten op 4 mei hebben gevolgen voor het verkeer. Om de herdenking in alle rust te laten plaatsvinden, wordt de omgeving van Ter Pelkwijkpark afgezet. Deze afsluiting geeft op 4 mei van 19.30 – 21.00 uur stremming voor al het verkeer.

Artikel delen:

Reageer