‘Gestuurde natuur’ meandert door binnenstad

Zwolle –  Op zondagmiddag 6 november wordt in Stedelijk Museum Zwolle om 13.30 uur het startschot gegeven van de kunstmanifestatie ‘Gestuurde natuur’. Het kunstproject wordt georganiseerd door Wim van der Beek. Hij is als curator actuele kunst verbonden aan het BKV-fonds dat door de gemeente Zwolle is ondergebracht bij Kunst & Zo. De curator selecteerde twaalf kunstenaars die de stad op uitdagende en inspirerende manieren ontsluiten. Het project omvat een cyclus van tentoonstellingen op vijf locaties in het centrum van Zwolle.

 landscape_ii.jpg

Wim van der Beek licht toe: “Het kunstproject Gestuurde natuur slingert als een meanderende rivier door de Zwolse binnenstad. De deelnemers exposeren op vijf locaties recent werk waarin zij de natuurlijke omgeving verkennen en naar hun hand te zetten. Zij laten zien dat veranderingen en krachten in de natuur niet persé door een natuurlijke gang van zaken op gang worden gebracht. Als gevolg van de wisselwerking tussen mens en natuur ontstaat een nieuwe werkelijkheid. Sprookjesachtige en kindvriendelijke elementen maken daar deel van uit.”

De deelnemende kunstenaars gaan in op de vraag of de natuur zich onbeperkt en gewillig door mensenhanden laat manipuleren. Ook vragen zij zich af of er grenzen zijn aan het sturen van natuurlijke processen? Van der Beek: “Kunstenaars en wetenschappers zijn voortdurend bezig de grenzen van maakbaarheid en toelaatbaarheid op te zoeken en (indien mogelijk) te overschrijden. Maar er komt een moment waarop de natuur eigen grenzen stelt, genadeloos terugslaat en verloren terrein terugwint. Mens en dier staan dan voor de keuze: aanpassen of uitsterven!”

Op allerlei terreinen regisseren, kanaliseren en beïnvloeden kunstenaars natuurlijke processen. Ze cultiveren de natuur of sturen haar in onverwachte richtingen. Daardoor krijgt natuurbeleving er nieuwe ervaringen, dimensies en perspectieven bij. De affiniteit van hedendaagse kunstenaars met het manipuleren van de natuur sluit aan bij een brede artistieke, wetenschappelijke en filosofische beweging die het kritisch denken over de dynamische relatie tussen mens en natuur stimuleert. Dit gegeven is het centrale thema van Gestuurde natuur.

Deelnemende kunstenaars zijn: Persijn Broersen & Margit Lukács, Yoko Heiligers, Henk Jonker (tribute), Ivo Kamphuis, Paul de Kort, Reinier Lagendijk, Heleen Langkamp, Daniel Maalman, Emmeline de Mooij, Regula Maria Müller, Rita Neef en Levi van Veluw. Locaties: expositieruimte KCO, Museum De Fundatie, Stedelijk Museum Zwolle, Galerie Het Langhuis en expositieruimte Bibliotheek Zwolle.

Het kunstproject duurt van 6 november 2011 t/m 29 januari 2012. De tentoonstellingen in Museum De Fundatie (in verband met verbouwing open t/m 8 januari 2012) en in Galerie Het Langhuis (t/m 23 december 2011) duren korter. Informatie: HYPERLINK "http://www.gestuurdenatuur.nl" www.gestuurdenatuur.nl. Bij het kunstproject verschijnt een gratis catalogus die onder meer verkrijgbaar is bij de deelnemende locaties.

Artikel delen: