GroenLinks gaat voor Zwolle Fietsstad

Open Brief GroenLinks Zwolle

GroenLinks heeft dit jaar uitgekozen om Zwolle als fietsstad te promoten. We doen daartoe maandelijks een suggestie om de stad nog aantrekkelijker te maken voor fietsers.* Tot nu toe richtten we ons daarbij steeds tot het stadsbestuur dat jullie vertegen-woordigt; deze keer spreken we jullie, inwoners van Zwolle, zelf als verkeersdeelnemers aan. Jullie kunnen zelf namelijk ook heel veel doen om van Zwolle Fietsstad nummer 1 te maken. Jullie zijn tenslotte de ene keer fietser, een andere keer voetganger en op weer andere momenten automobilist (of motorrijder of misschien wel buschauffeur).

Wij roepen jullie op om op een vriendelijke manier met elkaar om te gaan in het verkeer. Dat is wel zo prettig voor ons allemaal en bovendien ook veel veiliger. We doen dit in navolging van de website www.vriendelijkverkeer.nl, een initiatief van de Fietsersbond, waar een aantal praktische tips te vinden is. Wat wij jullie vragen ligt vreselijk voor de hand en het komt eigenlijk eenvoudigweg hier op neer: laten we ook in het verkeer een beetje meer rekening houden met elkaar. We zijn tenslotte allemaal mensen, we zijn allemaal op weg in onze mooie stad en we maken allemaal wel eens een vergissing.

Als we om te beginnen gewoon eens even oogcontact maken met elkaar. Zie je, die afslaande automobilist is ook maar een mens die jou misschien wel over het hoofd ziet in alle drukte. En die moeder met dat jongetje achterop steekt op de rotonde misschien haar hand niet uit omdat ze bang is haar evenwicht te verliezen. Kijk elkaar even aan en je ziet wat de ander wil. Of als het even kan: geef met een handgebaar aan dat je de ander voor laat gaan.

Rekening houden met elkaar betekent ook: er steeds aan denken dat er andere verkeersdeelnemers zijn. Automobilist, kijk in de spiegel voordat je wegrijdt of uitstapt, er kan een fietser langskomen. En als je bij een kruispunt, rotonde of zebrapad komt, rem op tijd af, dan kun je zelf voetgangers en fietsers beter zien aankomen en ervaren zij dat ze gezien worden. Fietsers, steek je hand uit als je afslaat (en kijk even of de anderen zien dat je van richting wilt veranderen). En denk even na voor je je fiets ergens neerzet: kunnen anderen er nog wel langs? Ook iemand met een rollator of een ouder met kinderwagen?

Jullie zien het: het gaat eigenlijk maar om kleine dingen. Maar al die kleine gebaren samen zorgen ervoor dat het veel prettiger – en veiliger! – is om in Zwolle door de stad te rijden of te lopen. Zo wordt Zwolle niet alleen Fietsstad nummer 1, maar ook verkeersvriendelijkste stad van het land.

Wij zullen voortaan vriendelijke verkeersdeelnemers zijn. Jullie ook? Alvast bedankt!

Namens de fractie van GroenLinks Patrick Rijke, raadslid

*Alle acties in het kader van Zwolle Fietsstad 2011 zijn te vinden op onze website http://zwolle.groenlinks.nl/fietsstad.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Tjonge, ineens een vlaag van herkenning….

  Januari[/url] was er ook al een GL bericht over Zwolle Fietsstad. Ik heb ze destijds een vraag gesteld over die Fietsstad 2011 verkiezing maar nóóit ook maar één reactie of antwoord op gehad.


  ⚠️ Meld

 2. Prima, houd rekening met elkaar in het verkeer. En houd in je achterhoofd dat iedereen een fout kan maken, ook jij. V erdraagzaamheid.


  ⚠️ Meld

 3. Ik heb geen auto, heb hem ook niet nodig. Overal kan ik heen fietsen en als het te ver is, rijden er bussen en treinen. Ik erger me ook kapot aan al die auto’s overal, vooral in de binnenstad.


  ⚠️ Meld

 4. als Zwolle fietsstad wil worden moet ze eerst wat doen aan de fietspaden, veel fietspaden zijn heuvel en dal door de boomwortels die er ondergroeien en het asfalt ophoog duwen >:(>:( ook zijn veel fietspaden niet van asfalt maar van straattegels die schots en scheef liggen>:(>:(, ook is het aan te bevelen dat bij gladheid zowel van bladeren als van sneeuw de fietspaden beter worden onderhouden dus gemeente en politiek wil je fietsstad worden zorg er voor dat je de fietsers dit bied


  ⚠️ Meld

 5. Toevallig heb ik laatst door Groningen gefietst, de fietsstad van 2010, meen ik….
  Maar dan vind ik Zwolle toch een stuk vriendelijker voor fietsers, hoor!!!


  ⚠️ Meld

 6. Lang leve de auto!
  Laten we nu eens ophouden met dit anti-autobeleid. Groen Links is altijd al een klein (anti-auto) partijtje geweest en zal dat ook altijd blijven. Zo’n partij kun je dus niet serieus nemen.
  Hoe meer auto’s hoe beter. In ons huishouden hebben we al drie auto’s. Straks vier. Meer parkeerplaatsen ipv fietsenrekken in Zwolle en vlakbij de winkels graag. En laat de auto terugkeren in de stad. Kijk alleen al eens naar die fietsenchaos in de stad en bij het station.
  Lang leve de auto!!!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.