Zilver voor Last en Schrijver op EK paratafeltennis

Split / Zwolle – Op de EK paratafeltennis in Split, Kroatie, hebben Wendy Schrijver en Gerben Last beiden een zilveren medaille gewonnen in het teamtoernooi. De leden van Tafeltennis Zwolle hadden eerder in de week al prima resultaten geboekt in het individuele toernooi. Gerben won toen ook al een zilveren medaille en Wendy werd vierde. Beide spelers zullen zich zeer waarschijnlijk plaatsen voor de Paralympische Spelen, volgend jaar in Londen. Tafeltennis Zwolle is trots op de prestaties van Wendy en Gerben, maar ook op Daniëlle de Jong, Bas Hergelink en de coaches Lumen Dekker en Gerard Dijkland.

logo_ek_paratafeltennis.jpg

Wendy speelde met teamgenote Kelly van Zon in de klasse 6/7 een finalepoule, waarin de Oekraïense dames duidelijk te sterk bleken. Polen en Rusland werden wel dik verslagen en dat betekende een mooie 2e plaats. Na de ondankbare 4e plaats in het enkelspel mocht Wendy nu wel genieten van eremetaal! Gerben kwam met teamgenoten Tonnie Heijnen en Ronald Vijverberg uit in klasse 9. In de poulefase was er geen vuiltje aan de lucht en het team plaatste zich dan ook makkelijk voor de halve finale. In de halve finale tegen Hongarije was het een ander verhaal. Ondanks 2 gewonnen enkelwedstrijden van Gerben moest bij een stand van 2-2 het dubbelspel de beslissing geven. In een spannende wedstrijd werd de beslissende game dik gewonnen en dus won Oranje met 3-2.

In de finale was, net als bij de damesklasse 6/7, Oekraïene een maatje te groot. De heren verloren met 3-0. Heijnen kwam er in zijn 2 enkelwedstrijden niet aan te pas en Gerben verloor nipt van de sterke Shchepanskyy.

Daniëlle de Jong speelde in klasse 9/10 samen met Anthira van Wensveen. Helaas bleven zij steken in de poulefase. Nederlagen tegen Turkije en Rusland betekenden een vroegtijdige uitschakeling. De pas 14-jarige Bas Hergelink speelde in klasse 10 samen met Jean Paul Montanus. Ze zorgden daarin voor een positieve verrassing door de kwartfinale te halen. In de poule werd na een ruime nederlaag op Hongarije en een ruime overwinning op Macedonië heel knap gewonnen van Zweden. In de kwartfinale mocht een overwinning van Bas niet baten, Groot-Brittanië won ondanks goed tegenspel met 3-1.

Voor paratafeltennis gelden verschillende klassen. De klassen 1 t/m 5 zijn voor de spelers die in een rolstoel zitten. De klassen 6 t/m 10 zijn voor "staande" spelers. Hoe lager de klasse hoe groter de beperking. In de klasse 10 komen spelers uit met een lichte handicap en elke klasse lager betekent een grotere beperking.

Het teamtoernooi wordt gespeeld volgens een soort "Daviscup-systeem". Het team dat als eerste 3 punten heeft verdiend, wint de wedstrijd en daarna wordt niet verder gespeeld. Als na vier enkel-wedstrijden de stand 2-2 bedraagt, dan geeft het dubbelspel de doorslag. Er zijn dus uitslagen van 3-0, 3-1 en 3-2 mogelijk.

Artikel delen: