Mysterieuze mussenziekte in Zwolle Zuid

Zwolle – In de Schellerdriehoek in Zwolle Zuid is de afgelopen week geconstateerd dat tientallen mussen doodziek zijn. Leslie van Pieterson ziet elke dag wel honderd mussen bij hen in de buurt waarvan de gezondheid ronduit slecht is.

img_2448.jpeg

Van Pieterson meldt, dat er enkele jaren gelden ook al een een ‘mussenziekte’ bij hun in de straat was, en dat dit nu weer het geval is. "Een aantal mussen zijn tam te noemen, zijn dik en opgezet. Je kan sommige zo pakken. Het komt geregeld voor dat een mus ter plekke in de tuin doodvalt. De buren hebben er ook last van. Van Pietserson schakelde als eerste de Zwolse Dierenambulance in, maar deze wenste niet voor de melding naar Zwolle Zuid te komen. De Zwollenaar laat het er niet bij zitten, en gaat verder op zoek naar een oplossing voor de hulpeloze dieren. Na bemiddeling van de gemeentelijke ecoloog en GL-raadslid Michiel van Harten is de Zwolse vogeldeskundige Jan van Dijk benaderd voor hulp en onderzoek. Van Dijk, die momenteel van een vakantie geniet, zal onder andere enkele dode ingevroren mussen gaan onderzoeken. Enkele vogels waren geringd, en ook dat kan voor onderzoek interessant zijn.

img_2427.jpeg
Foto’s: Leslie van Pieterson

img_2125.jpeg

img_2442.jpeg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Mysterieuze mussenziekte in Zwolle Zuid”

  1. Dit zelfde verschijnsel is ons, Stichting Witte Mus, opgevallen.

    Bij ons gebeurde het vanaf enige tijd na gebruik van Round Up op aangrenzend terrein. Het lijkt er op dat dat de huismussen verzwakt, waardoor ze vatbaar worden voor allerlei ziekten waar ze eerst niet vatbaar voor waren.
    Genoemd worden hapziekte / pokken, wratten (parasiet), atoxoplasmose, coccidiose.

    Ter vergelijking met uw situatie:
    Een foto van een dode huismus met wat wij denken dat “pokken” of “wratten” zijn kunt u zien op http://www.huismussenblog.nl/images/mus02okt2011gestorvenAanParasietVraagteken_8249_1200ppi.jpg

    Hiermee zeg ik overigens niet dat Round Up de oorzaak hiervan is, maar wel dat Round Up hier een rol in KAN spelen. Dit omdat Round Up planten en zaden vergiftigd die door huismussen gegeten worden; “onkruiden” namelijk.

    Een dierenarts kan sectie laten plegen op een kadavertje dat wel gekoeld, maar niet ingevroren is. Het kadavertje mag niet meer dan 1 dag oud zijn.

    Ook kunt u het DWHC inschakelen voor hulp, hoewel zij geen gif-sporen of verzwakking door gif kunnen traceren.

    Neemt u alstublieft ook contact met ons op zodat dit verschijnsel in een groter verband onderzocht kan worden.

    Vriendelijke groet,
    Liset Karman
    Stichting Witte Mus
    (voorzitter)

Reacties zijn gesloten.