Veel belangstelling voor zondagsopening supermarkt

Zwolle – Aan het Herfterplein is het elke zondagmiddag weer bijzonder om te zien hoeveel mensen er gebruik maken van de zondag openstelling van de Spar aan de Roemer Visscherstraat. Vanaf 16.00 uur vormt zich wekelijks een lange rij wachtenden voor de supermarkt in de Wipstrik.

zondagopenstelling_spar_30_oktober_2011.jpg
Let wel, de winkel is op deze foto al geopend!

De klanten van de supermarkt worden op afroep binnengelaten, dus 1 er uit en 1 er in. Klanten komen zelfs uit Kampen, Genemuiden, Hasselt en Dalfsen naar de Wipstrik om boodschappen te doen. Met ingang van 2e kerstdag 2010 is de supermarkt elke zondag open van 16.00 – 20.00 uur. Hiermee is het de eerste ‘echte’ Zwolse supermarkt waar je op zondag terecht kan voor alle boodschappen. Nu bijna een jaar later lijkt de openstelling van de supermarkt op zondag rijp voor een vervolg voor supermarkten in de andere wijken, maar daar is voor zover bekend geen sprake van.

Artikel delen:
Reacties 57
 1. @Plankje, waarom onbegrijpelijk, als ik iets essentieels voor de maaltijd zou zijn vergeten zou ik er ook naar toe gaan. Weet nu wel dat ik er dan wel even de tijd voor moet nemen.:)


  ⚠️ Meld

 2. laat het zo blijven en deze super ook maar dicht>:(>:(>:(, de boodschappen die op zondag worden gedaan kunnen ook op de andere 6 dagen gebeuren lijkt mij, en kom mij niet aan dat we er dan geen tijd >:(>:(voor hebben dat is de grootste smoes die er bestaat, de super is 12 uur open dus lijkt me dat je in 72 uur wel tijd kan vinden om je boodschappen te doen>:(>:(>:( dus sluiten die zaak


  ⚠️ Meld

 3. Dat ie open is dat snap ik nog wel, maar op afroep van een persoon tegelijk de winkel in en iedereen die dan braaf in de rij gaat staan wachten om nog een zak borrelnoten te kunnen kopen.
  Wat een sneu klootjesvolk zijn we toch geworden…..shit zeg !


  ⚠️ Meld

 4. Erg handig. Ik ben er al een paar keer geweest. Nooit rijen gezien. Was er dan ook altijd rond 6 uur en niet om 4 uur.

  Een goed voorbeeld van een ondernemer die de regels kende. De gemeente kent per 25000 inwoners een vergunning toe. De eerste vier zijn bij avondwinkels terechtgekomen. Op het moment dat Zwolle zijn 125000ste inwoner verwelkomde stond deze ondernemer meteen op de stoep bij de gemeente voor een vergunning. De andere supermarkten waren minder alert.


  ⚠️ Meld

 5. Op mn vrije zondag in de rij staan voor een fles J?germeister en een zak boorelnootjes???? Ik vind het maar Oost-Duitse, jaren 50 toestanden, mij zul je daar niet zien.


  ⚠️ Meld

 6. Fijn, open op zondag! Zouden meer supermarkten moeten doen.

  Alleen jammer dat je dus zolang moet wachten. Als je dat inplant kun je idd ook wel op een andere dag tijd inplannen lijkt mij. Scheelt toch weer.


  ⚠️ Meld

 7. :(ik vind het raar..ook aan ’t personeel gedacht? staan daar op hun vrije zondag. O..nee..wij motten innemen..zo is de instelling he:o>:(>:(


  ⚠️ Meld

 8. nou je zult er maar direct tegenover wonen en dat allemaal voor je deur mee maken op zondag, denk dat de meeste mensen dan wel anders piepen. van mij mogen er wel meer winkels op zondag open zijn zodat de drukte wat meer verspreid is…..  ⚠️ Meld

 9. Dat wachten valt heus wel mee, dat was alleen toen de Spar voor de eerste keer op zondagmiddag open was en ik kan het weten, want ik woon er dicht bij. Het een hele, leuke buurtsuper, vriendelijk personeel en héél véél keus.


  ⚠️ Meld

 10. Hallo Ans,

  Wat fijn dat jij mij/ ons even komt vertellen hoe ik mijn tijd moet indelen.
  Ik vind het fijn om gebruik te maken van de mogelijkheden die ik heb, als de supermarkt op zondag open is maak ik daar gebruik van.

  Alle argumenten die jij aandraagt zijn subjectief en komen mij belerend over. Wat mij wel opvalt is dat de capaciteit van deze winkel te klein is voor een zondag-supermarkt. Ook moeten we de overlast/ parkeerproblemen voor de buurt niet verwaarlozen.

  Gemeente geef als het kan meer van deze vergunningen uit, aan bijvoorbeeld een Albert Heijn


  ⚠️ Meld

 11. Ik had begrepen, dat de overige vergunningen waren vergeven aan de avondwinkels die Zwolle had? En dat die vergunningen nog niet zijn verstreken? En dat DAT de reden is, waarom Zwolle nog geen andere winkels op zondag open mag/kan hebben????


  ⚠️ Meld

 12. Bernard, het was bij elke 30000 inwoners. Toen de 120000ste kwam, kon er een extra vergunning uit. De andere drie zijn idd verzegd aan de avondwinkels.

  voor AH to go gelden blijkbaar andere regels.


  ⚠️ Meld

 13. Als maker van de foto kan ik me helemaal aansluiten bij Janneke. Het is een heel prettige winkel met zeer vriendelijk personeel en prima producten. We komen er al 23 jaar (voorheen A-markt en daarvoor heette het nog anders maar dat ben ik even kwijt, VIVO?).


  ⚠️ Meld

 14. Ook ik zal juichen op de dag, dat er meer supermarkten op zondag open mogen. In elke wijk is misschien wat veel, maar op Zuid en Dobbe zou ik wel een goed idee vinden…


  ⚠️ Meld

 15. @Degi: zelfs in Limburg zijn in de kleinste dorpjes de supermarkten gewoon open op zondag, terwijl die dorpjes toch geen ’toeristische indicatie’ hebben. En 25000 inwoners tellen deze dorpjes al helemaal niet. Heel vreemd…maar ik heb wel een vermoeden hoe dit kan. Ben het zeker met je opmerking eens.


  ⚠️ Meld

 16. Ja leuke winkel gewoon fijn niet naar een nacht winkel te hoeven gaan.
  Maar de gewone prijs betalen en leuk personeel vooral mijn buurman geweldige kerel.

  Ga zo door gr ronny 1 Fan


  ⚠️ Meld

 17. Rest van Nederland gaan de supermarkten al massaal open op zondag. Breda minimaal 10 al.. met ongekende drukte.

  Ik zelf ga ook graag op zondag na de supermarkt, ik woon op kamers en kom altijd zondag pas terug in Breda, super handig dat ik dan wat boodschappen kan doen.

  Daarnaast werken er veel jongeren bij de supermarkt, die graag iets bijverdienen op de zondag!

  Het is 2011.. de wereld veranderd.. meegaan of verzuipen.


  ⚠️ Meld

 18. Blijkt toch wel weer dat het dorpse in Zwolle naar boven komt. In steden zoals Apeldoorn en Deventer zijn er ook supermarkten open op zondag. Die maken soms bijna een heel weekendomzet (vr+za) op een zondag terwijl ze dan maar 4 uurtjes open zijn!

  Voor de mensen die tegen zijn: GA DAN NIET, ga lekker op andere dagen winkelen! Maar ga niet voor andere mensen bepalen hoe zij hun tijd willen indelen. Als ik mijn auto op zondag wil wassen en mijn buurman wilt dat niet hebben omdat het zondag is dan bepaal ik dat nog altijd zelf.

  Ga ook niet zeggen dat het personeel MOET werken. Het personeel kiest er vaak zelf voor omdat je in de supermarkt op zondag 200% verdient. In die 4 uurtjes tijd tikt dat toch behoorlijk aan.

  Van mij mag elke wijk wel een supermarkt open hebben op zondag maar dan wel eerlijk verdelen. Niet in elk winkelcentrum de AH open. Bv. de AH in WKC Zuid open en in Stadshagen dan de C1000.


  ⚠️ Meld

 19. Voor de mensen die tegen zijn: GA DAN NIET, ga lekker op andere dagen winkelen! Maar ga niet voor andere mensen bepalen hoe zij hun tijd willen indelen.

  Niet aan toe te voegen, heel juist dit… amen!


  ⚠️ Meld

 20. ik ben helemaal voor meer winkels open! In de weekenden heb ik regelmatig wat op de zaterdag en doordeweeks heb ik naast een fulltime baan ook mijn huishouden als alleenwonende. Is heerlijk om eens niet te hoeven haasten, of met tegenzin naar de winkel moeten na een hele dag werken…


  ⚠️ Meld

 21. Als ik de reacties zo zie vindt men het over het algemeen wel prima dat de spar op zondag open is, maar heeft men toch problemen met (als schoolkinderen) in een rij moeten staan te wachten en de toch wel duurdere prijzen. Dus lokale politiek, laat wat van je horen (iets voor Swolwacht?) en zorg dat er echte supermarkten (en geen buurtsuper) op zondag open kunnen.


  ⚠️ Meld

 22. Vraag me toch echt af waarom Ans er zoveel moeite mee heeft. Waarom zou je je zo druk maken om een ander die er wel voor kiest om op zondag te boodschappen te doen?
  Onderbouw je verhaal eens Ans.


  ⚠️ Meld

 23. Wil aljeblieft niemand tegen m’n vrouw zeggen dat je op zondag de boodschappen kan doen? Anders moet ik achter het karretje. En nou doet zij het nog zo lekker omdat ik zaterdags niet kan.


  ⚠️ Meld

 24. voor mij hoeft er geen super open op zondag>:(>:(, laten we toch nog een beetje de zondagsrust houden, dat 24/7 gedoe is echt niet nodig, de ?? kun je maar één keer uitgeven en daar het je al 6 dagen de tijd voor >:(>:(


  ⚠️ Meld

 25. Ans, zolang jij niet die winkel bezoekt heb jij je zondagsrust.
  Niet iedereen heeft behoefte aan zondagsrust..
  Misschien is het een idee je reacties te onderbouwen?:)


  ⚠️ Meld

 26. Gelukkig heeft iedereen zelf de keuze om wel of niet de zondag te gebruiken om boodschappen te kunnen doen.
  Het is een verijking voor mensen die doordeweeks weinig tijd hebben naast hun dagelijkse verplichtingen.
  En die zgn tegenstanders,hou alsjeblieft op met dat klagen,niemand verplicht je om er gebruik van te maken,net zo min om de voorstanders met een >:( jou mening op te dringen.


  ⚠️ Meld

 27. Er wordt veel geschreven over keuzes, maar welke keuzes hebben de bewonders rondom de supermarkt? Deze buurtsuper en de omgeving is absoluut niet toegerust op een dergelijke massale toeloop. Dit mag de politiek zich aantrekken en bedenken op welke wijze ze in de behoefte van de mensen gaan voorzien.


  ⚠️ Meld

 28. het is toch onzinnig dat een buurtsuper die geen capaciteit heeft voor parkeren en gelegen in een buurt waar ze de verkeersdrukte willen beperken door een 30 zone te creëren, als enige in zwolle een zondagopening toe te kennen. er wordt soms idioot hard gereden door deze straatjes en daarbij staan auto’s vaak hier en daar erg onhandig geparkeerd.

  ik kan me voorstellen dat er meerdere supermarkten op zondag open willen zijn. misschien is het geen verkeerd idee om de ingetrokken vergunning van de nachtwinkel uit te geven aan een grotere supermarkt met wel voldoende parkeergelegenheid?


  ⚠️ Meld

 29. @erikd ; ik hoop dat dat kan. De gemeente kan een avondwinkelvergunning onder voorwaarden uitgeven, en weer intrekken als er aan die voorwaarden niet wordt voldaan. Ik heb geen idee hoe lang de “ingetrokken” vergunninghouder de tijd krijgt om weer aan de voorwaarden te voldoen, of, bijv. in geval van faillissement de vergunning over te doen aan de nieuwe eigenaar. In het laatste geval krijgt de vergunning een “waarde”:o


  ⚠️ Meld

 30. Bijzondere reactie Ans, nog steeds boos dus? Hoe weet jij nou dat een ander 6 dagen de tijd heeft om boodschappen te doen? Niet iedereen is huisvrouw of werkt van 9 tot 5. Waar is je inlevingsvermogen?

  Wel lijkt me een betere spreiding van de zondagopenstelling een oplossing (dus meer supers open) om te voorkomen dat 1 enkele buurtsuper alle drukte te verstouwen krijgt met alle gevolgen van dien.


  ⚠️ Meld

 31. Ans,

  Zondagsrust bestaat voor mensen zoals ik niet. Als ik rust wil op maandag neem ik maandagsrust. Zondagsrust is sowieso achterhaald want de dominee en koster werken ook op zondag.

  Als de gemeente slim is doen ze bv de AH in de Diezerpoort open op zondag. Dan verdient de gemeente ook nog wat extra’s aan parkeergeld in de parkeergarage of omliggende parkeermeters.


  ⚠️ Meld

 32. Eindelijk word men in Zwolle eens wakker, nu nog meer supers open op zondag. Alleen maar extra omzet voor de supermakten, en een betere speiding van klanten over het weekend. Dus hopelijk eindelijk van die ellendige zaterdag af. Voor personeel van de supers is het juist aantrekkelijk, zijn toch veelal scholieren. Ik vond het vroeger ook geen probleem om op zondag te werken.

  Zondagsrust is gewoon de grootste klinkklare onzin. Ik heb een poos gebivakeerd in zowel Ierland als Portugal. Daar is religie nog meer aanwezig en belangrijker dan in Nederland het geval is. Vreemd genoeg is het daar de normaalste zaak van de wereld dat op zondag de supers open zijn. In Ierland was dat zelfs tot 8 uur ’s avonds op zondag.
  Geeft wel weer aan dat die zondagsrust allang niet meer van deze tijd is.  ⚠️ Meld

 33. @ans , ik vind dat je helemaal gelijk hebt. zelf heb ik dit ook gezien in Portugal en Spanje, maar ook in België, Frankrijk en Aruba is het heel normaal dat de bakker en de super op zondag open zijn. op Aruba zijn zelfs de meubelzaken open tot 24:00.

  ik vind het bekrompen dat Nederland / gemeente Zwolle hier zo halsstarrig in is. Het blijft ieder zijn eigen keus om te gaan winkelen op zondag.


  ⚠️ Meld

 34. Zielig dat zoveel mensen geen tijd meer hebben om boodschappen te doen op de normale uren van de week.Zijn de dagen tegenwoordig korter dan vroeger?Werken ze meer uren dan vroeger?

  Mijn ouders werkten allebij 6 dagen in de week van 8 uur smorgens tot 6 uur savonds .Ja ook op zaterdag !.Ze hadden een winkel.
  Maar niet alleen mijn ouders want het was heel normaal dat de zaterdag voor iedereen een werkdag was.Ik moest zelfs nog op de zaterdagmorgen gewoon naar school.
  De bakker en de melkboer kwamen aan de deur dus dat was makkelijk maar voor de andere boodschappen moesten ze tussen het werk door doen of wij, de kinderen werden met een tas op pad gestuurd.Eerst naar de slager dan de groenteboer en ook nog naar de Gruyter voor een onsje van dit en een onsje van dat.Werd allemaal afgewogen en in een zakje gedaan.Lang heel lang wachten overal.Voor zeep etc moesten we naar de drogist.

  Nu werken een hoop vrouwen in een deeltijdbaantje en hebben vaders een papadag.
  De supermarkten zijn allemaal open tot negen uur savonds en je vindt er alles wat je nodig hebt en meer.

  En toch moeten de winkels op zondag nu open omdat er door de week geen tijd is?
  Mensen laat je nakijken en ga eens echt werken.


  ⚠️ Meld

 35. Leuk verhaal Tjalling, jammer genoeg, generaliseer ook jij met je aantijgingen. Echt objectief kom je niet over. Toevallig getrouwd met Ans?


  ⚠️ Meld

 36. Misschien goed om wat feiten toe te voegen:

  Waar supermarkten open zijn op zondag maakt een meerderheid van hun klanten ook gebruik van de koopzondag (Deloitte onderzoek).

  In 2011 maken bijna 40 % van de huishoudens (resultaat onderzoek GFK) gebruik van de mogelijkheid om op zondag boodschappen bij de super te doen.


  ⚠️ Meld

 37. tjalling, als jou ouders de mogelijkheid hadden om op zondag de boodschappen te doen hadden ze het door de weeks wat rustiger in hun winkel, hoefden ze niet zo lang te wachten en hadden ze jou misschien wat meer aandacht gegeven…


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.