Sloop volautomatische parkeergarage Assendorperdijk

Zwolle – De parkeerruimte aan de Assendorperdijk wordt uitgebreid tot 94 parkeerplaatsen op straatniveau. Het parkeerterrein dat bij kantoorgebouw Weezenlandstaete hoort telt nu nog 70 plekken. Om de uitbreiding mogelijk te maken wordt de stalen constructie die nu op die locatie staat gedemonteerd. De uitbreiding van het aantal parkeerplekken tot 94 is de uitkomst van overleg tussen de gemeente Zwolle en ontwikkelaar Van der Reijd.

01-11-2011_sloop_parkeergarage_assendorperdijk_1.jpg

Al langere tijd waren er gesprekken tussen de gemeente en de ontwikkelaar over de opzet van de parkeervoorziening aan de Assendorperdijk. Het oorspronkelijke idee was dat bij de Weezenlandstaete een innovatieve garage zou verrijzen waar auto’s door middel van een uitgekiend systeem van liften en rolbanden volautomatisch geparkeerd konden worden. Ondanks een aantal succesvolle testen is het de afgelopen jaren niet gelukt om het systeem in Zwolle te realiseren. Met name de economische crisis van de afgelopen jaren heeft er toe geleid dat financiering van het innovatieve Zwolse parkeerconcept niet mogelijk bleek. Ontwikkelaar Joël van der Reijd: “Nadat we zelf enkele juridische hobbels rond patenten opgelost hebben, is de laatste jaren duidelijk geworden dat banken en andere financiers uiterst terughoudend zijn geworden met het verstrekken van kapitaal. Financiering voor een innovatief concept als onze parkeergarage is jammer genoeg nog lastiger gebleken.”

01-11-2011_sloop_parkeergarage_assendorperdijk_3.jpg

01-11-2011_sloop_parkeergarage_assendorperdijk_2.jpg

01-11-2011_sloop_parkeergarage_assendorperdijk_6.jpg

Concept

Hoewel Van der Reijd het betreurt dat het plan in Zwolle uiteindelijk toch niet uitgevoerd kan worden, blijft hij geloven in het concept. “Voor dichtbevolkte gebieden is een volautomatische parkeergarage waarin veel auto’s op een relatief klein oppervlakte geparkeerd kunnen worden dé oplossing van de toekomst. De ‘footprint’ van onze innovatie is sowieso gering, omdat we door gebruik te maken van zonne-energie ook een echt duurzaam concept hebben ontwikkeld. Ik verwacht dan ook dat we op termijn ons idee alsnog vorm kunnen geven. De (inter)nationale interesse voor ons concept is ook nooit verdwenen.”

01-11-2011_sloop_parkeergarage_assendorperdijk_5.jpg

De gemeente Zwolle heeft Van der Reijd verzocht om de staalconstructie die al langere tijd aan de Assendorperdijk staat te demonteren. Wethouder René de Heer: “We hebben de ontwikkelaar de afgelopen jaren de ruimte gegeven om het op zich lumineuze idee van de garage ook echt uit te voeren. Als gemeente zetten we ons in voor duurzaamheid en innovatie en dan is het belangrijk om ondernemers enige ruimte te geven om iets te kunnen realiseren. Maar inmiddels moeten we concluderen dat het op deze plek en in dit tijdsgewricht blijkbaar niet lukt. En dan hebben we als gemeente ook de verantwoordelijkheid om een streep te trekken. Bij een kantoor als de Weezenlandstaete horen volgens onze regels minimaal 94 parkeerplaatsen beschikbaar te zijn. Die zijn er nu niet, en daarom hebben we Van der Reijd gevraagd er alsnog voor te zorgen dat dat wel gebeurt. Het is prettig dat Van der Reijd begrijpt dat we niet langer coulant kunnen zijn.”

01-11-2011_sloop_parkeergarage_assendorperdijk_4.jpg

Demontage

De inschatting is dat de demontage van de stalen constructie aan de Assendorperdijk en de realisatie van de extra parkeerplaatsen zo’n twee maanden in beslag gaat nemen. In overleg met de huurders/gebruikers van de Weezenlandstaete kijkt de ontwikkelaar waar gedurende die werkzaamheden tijdelijk geparkeerd kan worden door de gebruikers van de bestaande parkeerplaatsen op de locatie.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Jammer dat dit project niet van de grond is gekomen… Lijkt me inderdaad de toekomst dit! Was leuk geweest als Zwolle hiermee op de kaart gezet zou zijn… Volgende keer beter!
  Hopen dat er over niet al te lange tijd nu een oplossing is voor de bewoners van die woningen!


  ⚠️ Meld

 2. Hoe bedoel je Marrianne,

  Bij een kantoor als de Weezenlandstaete horen volgens onze regels minimaal 94 parkeerplaatsen beschikbaar te zijn

  h


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.