Zwolle speurt bijna 2 ton aan uitkeringsfraude op

Zwolle – De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft het afgelopen kwartaal voor € 188.601,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Er zijn negentien uitkeringen beëindigd omdat de werkelijke woonsituatie werd verzwegen. Daarnaast gaf een aantal mensen inkomsten uit werk niet op en verzwegen vier personen hun detentie.

Een Zwols stel woonde al twee jaar samen, de man had echter al vier jaar geen vaste- woon of verblijfplaats. Zij ontvingen ten onrechte ruim € 13.350,–. Dit bedrag is teruggevorderd en er is proces-verbaal opgemaakt. Ook een 27-jarige vrouw en een 31-jarige man worden verdacht van uitkeringsfraude over de jaren 2008-2011. De vrouw ontving een uitkering als alleenstaande. Uit onderzoek van de sociale recherche bleek echter dat beiden samenwoonden. Zij ontvingen ten onrechte € 37.762,–. Ook dit bedrag wordt teruggevorderd en is er proces-verbaal opgemaakt.

 

Zwart werken

Een 49-jarige man had naast zijn uitkering ook inkomsten uit criminele activiteiten. Hierdoor ontving hij ten onrechte € 82.708,– teveel aan bijstand. Dit bedrag wordt teruggevorderd. Er is proces-verbaal opgemaakt en is er beslag gelegd op enkele goederen.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Antwoord aan Plantje,

  Ik denk niet dat dit bewust verzwegen is.
  Als je nl. gewoon iets vergeet te melden dan wordt dat ook fraude genoemd.
  En iemand die het gevang in moet zal wel meer problemen hebben dan alleen het invullen van formulieren.

  (die bedragen hierboven zijn trouwens peanuts vergeleken met de opbrengst na belastingcontroles bij de gemiddelde ondernemer, maar die komen nooit in de krant).


  ⚠️ Meld

 2. Nou, wat me vooral verbaast is, dat het ?berhaupt technisch mogelijk is om je detentie (bewust danwel onbewust) te verzwijgen. Je gaat de gevangenis in….dat is een overheidsinstantie….dan zou daar toch automatisch een seintje naar UWV en/of gemeente moeten gaan, dat de betreffende persoon in ieder geval geen recht meer heeft op een uitkering?

  Ik vind het wel prettig om dit soort dingen hier op nieuwssites te lezen. Dat geeft je toch het gevoel dat er in ieder geval wel wat gedaan wordt aan mensen die te lui zijn om te werken en onze dure belastingcentjes opstrijken.

  Overigens valt het met “vergeten te melden” volgens mij ook wel mee. Mijn vriendin zit nu zonder werk en moet zometeen na haar operatie ook nog eens zo’n 6 maanden revalideren. Voor zover ik tot nu toe gezien heb is het een kwestie van netjes alle formulieren eerlijk invullen. Dan komt het een heel eind vanzelf goed.


  ⚠️ Meld

 3. Wanneer je in detentie word genomen, wordt (indien bekend) gelijk je uitkering beeindigd. Het ligt er aan welke uitkering je krijgt, wanneer je al een WIA of WAJONG uitkering hebt wordt er niet meer van je verwacht dat je geregeld formulieren invult. En wanneer er door de gedetineerde dit niet doorgeeft, blijft hij een uitkering houden.
  Ik denk dat zelfs de gemeente niet automatisch door krijgt dat iemand in detentie zit, dus vind er ook geen uitwisseling van adres gegevens plaats met de uitkeringsinstantie.


  ⚠️ Meld

 4. Bedankt voor de uitleg Ingrid!

  Eigenlijk zou de boel wel dusdanig gekoppeld moeten zijn dat het allemaal automatisch gaat. Maar ja…dan heb je weer bepaalde mensen op hun achterste benen staan!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.