Fertiliteitcentrum Isala start pilot Assisted Hatching

Zwolle – Het Fertiliteitcentrum Isala in Zwolle start een pilot met de nieuwe techniek Assisted Hatching. De techniek is bedoeld om het proces dat een embryo zich moet nestelen in de baarmoeder te vergemakkelijken.

Bij een bepaalde groep vrouwen verloopt dit proces niet optimaal, waardoor de kans op zwangerschap kleiner wordt. De nieuwe techniek wordt in het buitenland al toegepast. In Nederland is men terughoudend omdat wetenschappelijk bewijs of de behandeling echt werkt, ontbreekt. Daarom wil het Fertiliteitcentrum Isala met andere centra wetenschappelijk onderzoek starten naar de effectiviteit van de behandeling en bepalen of de Nederlandse terughoudendheid terecht is. Normaal lost de schil rond een embryo spontaan op in de baarmoeder. Het embryo komt dan vrij en kan zich op het juiste moment nestelen in het baarmoederslijmvlies. Maar bij sommige vrouwen verloopt dit proces mogelijk niet optimaal. IVF-behandelingen kunnen dit proces vertragen, maar ook factoren als roken of een hogere leeftijd lijken een rol te spelen. Door met een laser een klein gaatje te maken in de schil van het embryo, kan het gemakkelijker en op tijd vrijkomen om zich te nestelen in de baarmoeder. Dit wordt Assisted Hatching genoemd, een behandeling die in het buitenland al twintig jaar wordt toegepast.

Het Fertiliteitcentrum Isala wil met de pilot als eerste centrum in Nederland de techniek goed onder de knie krijgen, en met wetenschappelijk onderzoek aantonen of de behandeling ook daadwerkelijk leidt tot meer zwangerschappen. Verzekeraar Achmea heeft de pilot en het wetenschappelijk onderzoek als zorgvernieuwingsproject aangemerkt en steunt financieel. In de pilot worden vijftig vrouwen betrokken. Voor het wetenschappelijk onderzoek zijn uiteindelijk 1.500 vrouwen vereist.

Artikel delen: