Landstede actief op Bevrijdingsfestival in Zwolle

Het mbo wordt steeds praktijkgerichter. Ging een mbo-student een paar jaar gelden alleen op stage of zat hij in een leerwerktraject; tegenwoordig doen mbo-ers daarnaast vooral ook kortdurende praktijkopdrachten voor externe opdrachtgevers. Dit is een van de redenen waarom onderwijsorganisatie Landstede steeds vaker intensieve partnerschappen aangaat met grote organisaties of evenementen, zoals ook het Bevrijdingsfestival Overijssel.

Voor het zevende achtereenvolgende jaar inmiddels werkt Landstede samen met het festival en dit jaar zijn er meer Landstede-studenten en meer verschillende opleidingen bij betrokken dan ooit tevoren. Uitgangssituatie is daarbij, net als bij de andere partnerschappen, dat mbo-studenten in een uitdagende leeromgeving relevante praktijkervaring opdoen. Meer dan honderd studenten van verschillende opleidingen mogen op zaterdag 5 mei in een tiental projecten hun bijdrage aan het festival leveren.

Jouw Vrijheidsbeeld

Zo gaan dertig studenten, van de onder andere de opleiding Fotografie & Vormgeving, fotograferen voor het Landstede fotoproject “Jouw Vrijheidsbeeld”. In tweetallen lopen de studenten het festivalterrein over. Hierbij maken ze foto’s van de bezoekers, waarbij de bezoekers op een kartonnen wolk een tekst hebben geschreven die aansluit op het thema “Vrijheid”. De gemaakte foto’s kunnen de bezoekers later ophalen in de Landstede-stand op het festivalterrein. De foto’s zijn de volgende dag terug te te zien op www.landstede.nl .Tien studentes van de secretaresseopleiding in Zwolle verzorgen ter plekke de logistiek van de foto’s. Ze zoeken de juiste foto’s, printen ze voor de festivalgangers en verzamelen en ordenen de fotoseries voor de website.

 

www.mbopersbureau.nl

Een heel ander initiatief van onder andere Landstede, een aantal bibliotheken en De Stentor is het mbopersbureau.nl, een website die door Landstede-studenten van de opleidingen Communicatie & Marketing in Harderwijk, Raalte en Zwolle wordt gevuld met foto’s en berichten. Doel van dit initiatief is om jongeren in de mbo-leeftijd, uit oogpunt van maatschappelijke betrokkenheid, nieuws te laten verzamelen en te presenteren in de media. Tien studenten van de opleiding uit Zwolle lopen op 5 mei met hun perskaart rond op het festival om hun berichten en foto’s dezelfde dag nog op www.mbopersbureau.nl te zetten. In een tentje naast de hoofdtent op het festivalterrein worden tijdens het festival de berichten op de site gezet.     

Razende Reporters

Het project Razende Reporters gaat het derde jaar in. Leerlingen van onder andere het Thomas a Kempis College (ook onderdeel van Landstede) gaan als begeleider, samen met basisschoolleerlingen het festivalterrein over, om op www.razendereporters.nl  verslag te doen van onder andere hun backstage interviews met artiesten, maar ook van interviews met de bezoekers van het bevrijdingsfestival. Uitvalsbasis is wederom de opvallende dubbeldekker op het Landstede-plein.

Een Goed Gesprek

Bij weer een heel ander project gaan acht eerstejaars studenten van de opleiding Media & Vormgeving verschillende gesprekken filmen. Die gesprekken vinden plaats op verschillende plekken op het festival en worden gevoerd tussen prominente Nederlanders en een bezoeker. De studenten gaan die gesprekken filmen en gelijk monteren. Deze gesprekken gaan over het thema ‘Vrijheid’ en worden in de grote debattent op het projectiescherm getoond.

Begeleiding, plannen en managen

Onder de naam RedBull Skate Event worden er in de middag op de skatebaan door professionele skaters en BMX-ers verschillende shows en workshops gegeven. Deze activiteiten worden door twee studenten van Landstede begeleid. Maar ook docenten van Landstede zijn nauw betrokken bij het festival. Zo maakte docente Laura van der Vliert een compleet plan voor een speciaal strand (Freedom Beach) aangelegd op het veld van Podium Brinkhof Groep. Dat plan gaat ze voor en op 5 mei tot uitvoering brengen. Landstede student Ruben Poiesz is assistent-backstagemanager bij het Free2Dance-podium en zal onder andere de artiesten ontvangen en begeleiden.

Free2Dance

Verder helpen zo’n veertig studenten van de Vormgeving & Entertainment opleidingen mee met de op- en afbouw van het totale festival en gaan vier studenten van Vormgeving & Entertainment foto’s maken en filmen bij onder andere het dance-feest bij podium Brinkhof Groep.

Onder de naam oneMen2Dance wordt er op het podium Brinkhof Groep een speciale show gemaakt om het goede doel oneMen (www.onemen.org) onder de aandacht te brengen. Dit wordt een spetterende show met een combinatie van dans, muziek, visuals en lyrics (zang). De studenten Leon (capoeira), Hawta (breakdance), Larissa (moderne dans) en Dyonna (streetwise) spelen een belangrijke rol in het dansen.  

Vorig jaar trok het bevrijdingsfestival in Zwolle 120.000 bezoekers. De 17e editie van het Bevrijdingsfestival Overijssel is op zaterdag 5 mei aanstaande van 12.30 tot 00.00 uur.  

Kijk op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl voor de genoemde onderdelen en het complete programma.

Artikel delen:

Reageer