IJsbeelden Festival Zwolle

Zwolle – Zwolle staat in december en januari helemaal in het teken van ijs en sneeuw. Op het Rodetorenplein vindt het IJsbeeldenfestival Zwolle plaats. Een team van 40 internationale en Nederlandse ijskunstenaars gaat met behulp van 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw diverse nautische sagen uitbeelden. Deze sneeuw- en ijswereld, die in een thermische tent van 2.000 m² wordt tentoongesteld, is te bezichtigen van zaterdag 3 december 2011 tot en met zondag 29 januari 2012.

Nederland heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol op zee gespeeld. Het komt dan ook niet als een verrassing dat een aantal nautische sagen betrekking heeft op vaderlandse zeehelden als Piet Hein en Michiel de Ruyter. Of wat te denken van het Behouden Huys op Nova Zembla, waar Willem Barentsz in 1596 overwinterde? Natuurlijk komen de bezoekers oog in oog te staan met de wondere dierenwereld die de zee herbergt. Interactie en aantrekkelijkheid voor kinderen staan hoog in het vaandel van de organisatie. Altijd al eens via een glijbaan door het ruim van een piratenschip willen glijden? De verschillende stadia van een ijssculptuur worden ook in beeld gebracht. Het is hier wél toegestaan om eens even met je vingers aan het ijs te voelen. Workshops en demo’s ijs carven staan ook op het programma.

Bouwplanning

Op het Rodetorenplein wordt op 7 november gestart met het plaatsen van een grote thermische tent van 2.000 m². Als de tent na drie dagen staat, volgt het ophangen van de doeken, het intekenen en het aanbrengen van de techniek. Op 13 november komen de eerste koelvrachtwagens aan met hun lading reusachtige ijsblokken (ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog). Deze blokken, die per stuk zo’n 1500 kilo wegen, worden van tevoren in een periode van zo’n vier tot zes weken bij een temperatuur van -30Cºvervaardigd, waardoor het ijs transparant en glashelder is. Na aankomst van de 250.000 kilo ijs vindt het ‘stacken’ plaats. Hierbij worden de kolossale blokken ijs met behulp van een vorkheftruck op elkaar gestapeld om zo de gewenste hoogte van de sculptuur te bereiken.

Behalve ijs wordt ook nog eens 250.000 kilogram sneeuw in de sculpturen verwerkt. De natuurlijke sneeuw wordt ter plekke met een speciale machine gemaakt. Met behulp van een ‘snowblower’ wordt de sneeuw in de houten mallen geblazen, waardoor massieve blokken sneeuw ontstaan, die als basis dienen voor de bouw van sneeuwsculpturen.

Veertig professionele sneeuw- en ijskunstenaars

Voordat het grootste indoor ijsfestival van Nederland haar deuren voor het publiek opent, zal een team van internationale professionele sneeuw- en ijskunstenaars van 18 november tot en met 2 december dagelijks werken aan de inrichting van een van de grootste ijsbeeldenfestivals ter wereld. Tijdens deze periode is de tentoonstelling nog niet toegankelijk voor het publiek!

De kunstenaars, die al jarenlang deelnemen aan wedstrijden en festivals in o.a. Canada, China, Japan en de Verenigde Staten, komen niet alleen uit Nederland, maar vanuit diverse landen over de hele wereld, zoals Ierland, Hongarije, Canada, Rusland, Tsjechië, Engeland, Zwitserland en Finland. Bij het realiseren van de sneeuw- en ijssculpturen maken de kunstenaars gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, raspen, slijpers, mesjes en zagen.

Openingstijden

Het IJsbeeldenfestival in Zwolle is van zaterdag 3 december 2011 tot en met zondag 29 januari 2012 dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Deze openingstijden gelden ook tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag.

Entreeprijzen

De entreeprijs voor volwassenen bedraagt € 8,50. Voor kinderen van 5 tot en met 13 jaar kost een kaartje € 4,50. Kinderen onder de vijf jaar mogen onder begeleiding van een ouder het festival gratis bezoeken. Een familieticket, bestaande uit kaarten voor twee volwassenen en twee kinderen vanaf 5 jaar, kost € 21,50. De entree voor 65-plussers bedraagt € 6,50.

Bezoekersinformatie

De temperatuur in de tentoonstellingsruimte wordt kunstmatig op 8 graden onder nul gehouden. Het is aan te raden om warme kleding en schoeisel te dragen. Vooral vingers, tenen, neus en oren krijgen als eerste last van de kou. Na een tocht langs de sculpturen kunnen de bezoekers zich in de horecaruimte opwarmen met een kopje warme chocolademelk of Glühwein en genieten van andere winterse gerechten en drankjes. Natuurlijk kunnen bezoekers daarna nog een rondje maken om de gedetailleerde beelden goed op de foto te zetten.

De sprookjesachtige ijs- en sneeuwsculpturen zijn te bezichtigen in een thermische tent op het Rodetorenplein in Zwolle. Bezoekers die met de auto komen, nemen op de A28 de afslag Zwolle Centrum. Volg vervolgens de borden ‘Parkeren IJsbeeldenfestival’. Wie gebruik wil maken van een routeplanner, voert als adres het Rodetorenplein in.

Reizigers met het openbaar vervoer nemen bij het station van Zwolle buslijn 4. Uitstappen bij de halte Rodetorenplein. De entree voor het ijsbeeldenfestival bevindt zich op 20 meter van de bushalte.

Op de website www.ijsbeelden.org is de bouwvoortgang in beeld te volgen. Daarnaast biedt de site allerlei nuttige informatie. Meer informatie is te verkrijgen door een mail te sturen naar info@ijsbeelden.org.

Zwolle

Wie een uitstapje naar het Nederlands IJssculpturenfestival plant, heeft in Zwolle voldoende mogelijkheden om een dagvullend programma te maken. Wie graag nog in de winterse sferen wil blijven, doet er verstandig aan om de schaatsen mee te nemen. In de Thorbeckegracht wordt een drijvende ijsbaan aangelegd. De ingang bevindt zich naast de festivaltent met de ijsbeelden. Ook komt er voor de tent een reuzenrad te staan; een unieke gelegenheid om Zwolle eens vanuit de lucht te bekijken. Verder wordt het festivalterrein nog ingericht met een draaimolen, een zwenkgrill en een oliebollenkraam. Bij de locatie vertrekken ook georganiseerde wandelingen door de stad. Museum De Fundatie bevindt zich op loopafstand van het Rodetorenplein.

Buiten het festivalterrein biedt Zwolle voor elke bezoeker wat wils. Vele oude en monumentale bolwerken zijn in de voormalige Hanzestad bewaard gebleven, zoals kerken, basilieken, molens, bruggen en verdedigingswerken. Daarnaast valt er in de groenste stad van Nederland ook goed te winkelen.

Kortom: een uitstapje naar het ijsbeeldenfestival in Zwolle staat garant voor een leuk en gezellig dagje uit met de hele familie! Niemand hoeft zich in Zwolle te vervelen.

Artikel delen: