SP: nieuw belastingplan voor Zwolle

Zwolle – De fractie van de SP in de gemeenteraad zal bij de begroting voorstellen de belastingtarieven in de stad aan te passen. De SP wil de Ontroerend Zaakbelasting met 1% extra verhogen en tegelijkertijd de toeristenbelasting afschaffen. Zo komen middelen vrij voor sociaal beleid en krijgt Zwolle via de vrijetijdssector een extra economische impuls.

De SP is van mening dat om de uitgaven voor sociaal beleid op een acceptabel niveau te houden het redelijk is om via de OZB een extra uitgave te vragen van de welgesteldere Zwollenaren. Om tegelijkertijd het aantal bezoekers in de stad op te krikken en het aantal toeristische verblijfslocaties te laten groeien is het afschaffen van de toeristenbelasting een mooie impuls. De SP wil het beperkte bedrag dat Zwolle hierdoor mist dekken door minder uit te geven aan stadsmarketing. SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Wij kiezen voor een beperkte OZB-verhoging omdat wij het meer aanvaardbaar vinden om de rijksten in de stad wat meer te laten betalen aan deze crisis dan om nog meer op de armsten te korten. En waarom zou je veel geld aan stadsmarketing uitgeven het veel gemakkelijker is om ons te profileren als stad zonder toeristenbelasting? Zwolle kan nog een hoop extra kampeerboerderijen en Bed & Breakfasts gebruiken, dus laten we ze alle ruimte bieden. Ons belastingplan maakt Zwolle socialer en aantrekkelijker voor bezoekers.’

Artikel delen:
Reacties 10
 1. “De SP wil de Ontroerend Zaakbelasting met 1% extra verhogen en tegelijkertijd de toeristenbelasting afschaffen. Zo komen middelen vrij voor sociaal beleid”.

  Ik ben tot tranen toe ontroerd. Als je onroerend zaakbelasting moet betalen, behoor je dus tot de rijken in deze stad…. Wat een gotspe!

  SP:”Zwolle kan nog een hoop extra kampeerboerderijen en Bed & Breakfasts gebruiken, dus laten we ze alle ruimte bieden”.

  Leuk plan, maar wel graag voor eigen rekening en risico.;)


  ⚠️ Meld

 2. Pffff…. Dus puur OMDAT mensen een eigen huis hebben zijn ze ineens “de rijksten”?!?
  Wat zijn die “uitgaven voor sociaal beleid” dan nu weer?

  Prima, dat ze de belasting verhogen, maar waarom weer over de huiseigenaren? Als ze dat blijven gebruiken als definitie om arm en rijk te onderscheiden maken ze de kloof alleen maar groter!


  ⚠️ Meld

 3. Dus iedereen die een huis heeft gekocht is rijk en daar mag zondermeer van geplukt worden?
  En iedereen die geen huis gekocht heeft is arm en daar blijf je sowieso vanaf?

  Ieder zijn eigen keus hoor, maar ik vind het TE kort door de bocht om te stellen:”We halen het geld bij mensen met een eigen huis, want dat zijn de rijksten. Op die manier benadelen we de armsten niet”
  Alsof mensen in een huurwoning per definitie arm zijn.


  ⚠️ Meld

 4. Gewoon mensen met een huis boven de 3 ton extra belasten. En mensen die meer dan 1 ton per jaar verdienen ook. Die kunnen best wat missen.


  ⚠️ Meld

 5. Kijk, dáár ben ik het nou wel mee eens! Dat moet naar mijn idee ook de gedachtengang zijn!

  Als je 2 ton per jaar verdient, maar in een huurwoning zit, omdat je dat handig, prettig of wat dan ook vindt moet je niet onder dit soort maatregelen uit komen volgens mij!


  ⚠️ Meld

 6. logisch toch?
  SP’ers die een B&B en/of een kampeerboerderij willen exploiteren hebben of een te groot huis of een boerderij met wat grond, of huren hier een deel van. In beide gevallen moet er Onroerend Zaak Belasting (OZB, een belasting die u betaalt aan de gemeente voor het eigendom en het gebruik van uw huis/boederij) betaald worden.)
  Om de exploitatie iets op te leuken verhogen we nu de OZB met 1%, en schaffen we de toeristenbelasting af.: Probleem? opgelost, en alles ten goede aan de minderbedeelden.8)


  ⚠️ Meld

 7. Vind het altijd een lastige discussie. Naar mijn mening wordt er te snel geroepen om de ‘rijksten’ (wie dat ook moge zijn, een duidelijke definitie ontbreekt. In dit artikel ben je blijkbaar rijk als je een eigen woning bezit, grote flauwekul natuurlijk) meer te laten betalen. Mensen vergeten vaak dat de ‘rijksten’ ook al meer loonbelasting betalen en via de eventueel hogere WOZ waarde ook al meer OZB betalen en dus per definitie al meer betalen.

  Natuurlijk kunnen de mensen met een goed inkomen best wat extra betalen, maar om dit keer op keer te roepen gaat mij wel wat te ver.


  ⚠️ Meld

 8. Zou er echt ook maar één overnachtende toerist meer komen als de toerisenbelasting die vijftig cent per nacht per persoon bedraagt wordt afgeschaft?

  Je moet dan wel echt tot de armen behoren als je je hier door naar Zwolle laat lokken.Maar helaas die armen komen toch al niet want die kunnen onmogelijk een hotel betalen.

  Dus SP ONZIN.

  Gewoon jaloers op ons “rijken” met een eigen huis.



  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.