Dannenberg: “Zo zet je de daklozen in de kou”

27 grote gemeenten van Nederland zien grote problemen ontstaan in de maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen. De voorstellen van staatssecretaris Bussemaker om rijksgeld over te hevelen naar de vier grote steden, vormen een bedreiging van de plannen waarin de gemeenten veel hebben geïnvesteerd.

De gemeenten reageren furieus op de plannen van de staatssecretaris waarin zij geld voor opvang in centrumsteden wil verminderen ten gunste van de financiering van plannen in de vier steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De afgelopen weken is stevig onderhandeld, maar de G27 vonden weinig gehoor bij de staatssecretaris. De G27 vindt het niet gepast dat door grote problemen in de grote steden daklozen elders in het land op straat komen te staan. De Zwolse wethouder Erik Dannenberg pleit er ook voor om de regionale bindingseisen voorstelt met elkaar in overeenstemming te brengen. “Het kan niet zo zijn dat de G4 extra budget krijgen en tegelijkertijd steeds meer mensen terugsturen naar de rest van het land waar men met veel minder geld de opvang in stand moet zien te houden. Zo zet je mensen alsnog in de kou”, aldus Dannenberg.

Inmiddels heeft de Tweede Kamer de staatssecretaris laten weten begin juni overleg te willen hebben over de voorgestelde verdeelsleutel. Tot die tijd zal het kabinet geen onherroepelijke besluiten nemen.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer