Informatiedag E-bike voor senioren primeur voor Zwolle

Zwolle – Om de veiligheid voor senioren die een elektrische fiets (willen) gebruiken te verhogen, kent Zwolle op donderdag 10 november een bijzondere primeur. In de Overijsselse hoofdstad wordt dan voor 65-plussers een Informatiedag E-bike voor senioren gehouden. Ze kunnen daar, begeleid door de Fietsersbond, hun verkeerskennis en (e)fiets-vaardigheden opfrissen.

De landelijke primeur wordt mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel en het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid (ROVO). De Zwolse verkeerswethouder René de Heer en ROVO-voorzitter Anthon Sjoers zijn donderdagochtend aanwezig bij de start van de informatiedag. De informatiedag past prima bij het verkeersbeleid van de gemeente Zwolle, dat inzet op maatwerk voor de verschillende groepen verkeersdeelnemers. De training vindt plaats van 9.00 uur tot 15.30 uur bij het SIO, Thorbeckelaan 2 in Zwolle Zuid.

Vaardigheden

Onderdelen van de training zijn het oefenen van vaardigheden op een afgezet parcours onder professionele begeleiding, uitleg over de manieren van aandrijving van de fiets, accu’s en waar je op moet letten als je een e-bike koopt. Tevens wordt er gekeken naar balans en reactietijd en wordt een advies gegeven over de snelheid.

Ook wordt er aandacht besteed aan oude en nieuwe verkeersregels en komen diverse verkeerssituaties aan bod. De deelnemers krijgen adviezen over veilig verkeersgedrag in deze situaties.

Voor degenen die geen e-bike hebben is er de gelegenheid om deze te testen.

Er is een fietsspecialist aanwezig die kijkt of de fietsen van de deelnemers goed zijn afgesteld. Als laatste onderdeel is een korte fietstocht door de omgeving gepland met aandacht voor de verkeerssituaties ter plekke waarbij verworven kennis in de praktijk wordt gebracht. De deelnemers ontvangen na afloop een certificaat.

De training worden uitgevoerd door gecertificeerde fietsinstructeurs die door de Fietserbond zijn opgeleid.

Grote belangstelling

De Regionale Organen Voor Verkeersveiligheid in de provincies Overijssel, Flevoland en Drenthe schatten in dat er veel ongevallen plaatsvinden bij het gebruik van de e-bike. Door de grote toename van de e-bike in het verkeer en de daarbij behorende risico’s is er behoefte aan deze nieuwe trainingen. Dat blijkt ook uit de grote belangstelling voor deze eerste informatiedag.

Gezamenlijk

De Regionale Organen stellen gezamenlijk een plan van aanpak op voor deze steeds groter wordende groep verkeersdeelnemers. Deze training maakt daar onderdeel van uit.

In Emmeloord en Coevorden wordt binnenkort een training voor de e-bike gegeven.

Artikel delen: