Eerste cursus E-bike in Zwolle

Zwolle – Om de veiligheid voor senioren die een elektrische fiets (willen) gebruiken te verhogen, kende Zwolle donderdagmorgen een bijzondere primeur. In en bij wijkcentrum SIO in Zwolle Zuid werd voor 65-plussers een Informatiedag E-bike voor senioren gehouden. Ouderen konden daar, begeleid door de Fietsersbond, hun verkeerskennis en (e)fiets-vaardigheden opfrissen.

De landelijke primeur werd mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel en het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid (ROVO). De Zwolse verkeerswethouder René de Heer en ROVO-voorzitter Anthon Sjoers waren donderdagochtend aanwezig bij de start van de informatiedag in Zwolle Zuid. De informatiedag past prima bij het verkeersbeleid van de gemeente Zwolle, dat inzet op maatwerk voor de verschillende groepen verkeersdeelnemers.

Vaardigheden

Onderdelen van de training waren het oefenen van vaardigheden op een afgezet parcours onder professionele begeleiding, uitleg over de manieren van aandrijving van de fiets, accu’s en waar je op moet letten als je een e-bike koopt. Tevens werd er gekeken naar balans en reactietijd en werd een advies gegeven over de snelheid.

Ook werd er aandacht besteed aan oude en nieuwe verkeersregels en komen diverse verkeerssituaties aan bod. De deelnemers krijgen adviezen over veilig verkeersgedrag in deze situaties.

Voor degenen die geen e-bike hebben was er de gelegenheid om deze te testen.

Er was donderdag ook een fietsspecialist aanwezig die keek of de fietsen van de deelnemers goed waren afgesteld. Als laatste onderdeel was er een korte fietstocht door de omgeving gepland met aandacht voor de verkeerssituaties ter plekke waarbij verworven kennis in de praktijk werd gebracht. De deelnemers ontvingen na afloop een certificaat.

De training werden uitgevoerd door gecertificeerde fietsinstructeurs die door de Fietserbond zijn opgeleid.

Grote belangstelling

De Regionale Organen Voor Verkeersveiligheid in de provincies Overijssel, Flevoland en Drenthe schatten in dat er veel ongevallen plaatsvinden bij het gebruik van de e-bike. Door de grote toename van de e-bike in het verkeer en de daarbij behorende risico’s is er behoefte aan deze nieuwe trainingen. Dat blijkt ook uit de grote belangstelling voor deze eerste informatiedag.

Gezamenlijk

De Regionale Organen stellen gezamenlijk een plan van aanpak op voor deze steeds groter wordende groep verkeersdeelnemers. Deze training maakt daar onderdeel van uit.

In Emmeloord en Coevorden wordt binnenkort een training voor de e-bike gegeven.

Artikel delen: