Verdieping en ontspanning op Dag van de Mantelzorg

Zwolle – De Dag van de Mantelzorg in Zwolle donderdag was een groot succes. De 340 aanwezige mantelzorgers vonden volop voorlichting, verdieping en ontspanning in de workshops die werden aangeboden bij Equipe Meetings & Events in het Zwolle-stadion.

mantelzorg_2011_25.jpg
Foto: Saskia Harmens

De dag was tevens de afsluiting van het campagnejaar ‘Mantelzorg doen we samen’ van de gemeente Zwolle. Met een videoboodschap, vertoond op een groot scherm, ging wethouder Erik Dannenberg in op de overbelasting die mantelzorgers kunnen ervaren door de zorg die ze voor een ander hebben. Anderzijds zei hij ook dat we mantelzorg niet moeten problematiseren. Het is immers ook mooi dat we klaarstaan voor een ander.

Workshops

De mantelzorgers konden één of twee activiteiten kiezen uit een aanbod van zestien verschillende workshops, die grotendeels gratis werden aangeboden door de workshopleiders. Zij konden bijvoorbeeld inzicht krijgen in hun manier van handelen aan de hand van een tekening die ze samen maakten, konden kennismaken met leven in het hier en nu (mindfulness) of konden stilstaan bij de invulling die zij geven aan hun rol als mantelzorger. In andere workshops was weer ruimte voor ontspanning. Samen smartlappen zingen bijvoorbeeld of salsa dansen.

Voor de kinderen van acht tot twaalf jaar was er een circusactiviteit. Gedurende de middag studeerden ze allerlei trucs en kunsten in, die ze voor de volwassen mantelzorgers opvoerden terwijl die aan het stamppotbuffet zaten. De jonge mantelzorgers (twaalf tot achttien jaar) konden kiezen tussen een rondleiding door het FC Zwolle stadion en een circusworkshop.

Zowel EQUIPE als FC Zwolle sponsorden de Dag van de Mantelzorg door het aanbieden van ruimte en hun diensten.

Her- en erkenning van mantelzorg

Mantelzorgers zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers zijn geen professionele zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met de hulpbehoevende. De landelijke Dag van de Mantelzorg wordt sinds de jaren negentig jaarlijks georganiseerd en heeft als doel mantelzorgers in het zonnetje te zetten en bij te dragen aan de her- en erkenning van mantelzorg. In Zwolle is de organisatie in handen van Steunpunt Informele Zorg, de gemeente Zwolle, Mantelzorgadviesraad, MEE IJsseloevers, Dimence, De Vogellanden, Driezorg, Zorgcombinatie Zwolle, Frion, Zorgspectrum ’t Zand, Woonzorgconcern IJsselheem en Podium van Kerken.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. perfect georganiseerd met voor elk wat wils en een ontmoeting met mensen,soms bekenden vaak onbekenden.Dan hoor je echt nog eens wat .Nogmaals zeer geslaagd.


    ⚠️ Meld

  2. Wat een geweldige middag. Veel mensen gesproken en vooral ook veel herkenning. Wat een prima georganiseerde middag. Ik hoop er nog veel te mogen bijwonen. Je voelt je erg gewaardeerd.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.