Succes Maatje op Maat verspreidt zich

Zwolle – De vijfhonderdste koppeling van Maatje op Maat is een feit. Het Maatje op Maat project koppelt mbo-studenten die behoefte hebben aan iemand die een stukje met ze ‘mee loopt’ aan maatjes die graag jongeren willen helpen en begeleiden binnen de maatschappij.

Het project verbindt mbo-studenten die daar behoefte aan hebben, met een maatje. Het doel is om voortijdig schoolverlaten  te voorkomen. Vaak is de oorzaak hiervan buiten de school te vinden, in de omgeving en persoonlijke situaties waarin de studenten verkeren. De maatjes nemen de studenten aan de arm en helpen waar nodig om de Nederlandse maatschappij te leren kennen en om de kans op een diploma te vergroten. Dat het Maatje op Maat aanslaat, blijkt uit het grote aantal deelnemers en het feit dat ook andere scholen de methode overnemen. De afgelopen jaren zijn ook het Alfa College in Hardenberg en Hoogeveen, het Vechtdal Collge in Ommen, het Carmel College in Raalte en het Cibap en het Thomas a Kempis College in Zwolle aangehaakt.

Studenten de weg wijzen

Dule Aelberts, voorheen werkzaam bij Landstede op een van de stafdiensten, is Maatje. Ze vindt het jammer dat veel allochtone jongeren de weg niet kennen, onbekend zijn met de Nederlandse taal en de bureaucratie hier niet begrijpen. “Door Maatje op Maat kom ik in contact met mensen die ik kan helpen”. Ze wijst de studenten de weg binnen onze maatschappij en begeleidt ze in hun ontwikkeling. Een tijdje terug had ze bijvoorbeeld een meisje onder haar hoede die mede dankzij hun contact een niveau 2 opleiding heeft afgerond. Met een glimlach op haar gezicht vertelt Dule Aelberts: “Dan ben ik heel trots op wat ze bereikt heeft.”

Maatje op Maat

In 2005 nam Nabil Sahhar het initiatief voor een project om vroegtijdig schoolverlaten te voorkomen. Nabil zocht de oplossing in de samenleving, niet direct in het onderwijs. Sahhar ziet Maatje op Maat als het snijpunt tussen onderwijs en de maatschappij, als een soort huwelijk vinden die twee elkaar. Het doel van de voorziening is om bij studenten de kans op een diploma te vergroten, door maatschappelijke ondersteuning. Het is een aanvulling op het structurele aanbod van zorg voor studenten zoals Landstede dat al had.

Volgens Sahhar is het een win-win situatie: “De student wordt begeleid en ondersteund door een maatje, maar andersom leert het maatje ook weer van de student. Ze gaan bijvoorbeeld via sms contact houden, wat veel van de ouderen niet vaak, of zelfs nooit doen. Het maatje gaat op die manier met de tijd mee en ontdekt wat onder jongeren speelt.”Maatje op Maat is onderdeel van Landstede ‘Student, Advies en Begeleiding’. Studenten worden door docenten of medewerkers geattendeerd op de voorziening, maar moeten zelf beslissen of ze hier behoefte aan hebben. Vaak zijn dit jongeren die minder steun vanuit hun directe omgeving ontvangen, bijvoorbeeld omdat ze geen familie hier hebben, of omdat opleiding vanuit de familie niet wordt gestimuleerd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Succes Maatje op Maat verspreidt zich”

Reacties zijn gesloten.