Berkum verliest verdiend van ONS Sneek

Zwolle – VV Berkum is in de thuiswedstrijd tegen ONS Sneek op een ruime 0-4 nederlaag getracteerd die niet eens geflatteerd was voor de veel beter spelende bezoekers. Berkum wist nog een uur lang stand te houden maar na de 0-1 en een rode kaart voor de thuisclub kort daarna was het gedaan met de Zwolse ploeg.

ons_111112-11.jpg

“ONS was de beste ploeg die ik tot nu toe heb gezien. Het verschil was te groot en ze hebben terecht gewonnen,” aldus trainer Roeland ten Berge van Berkum. ONS-coach Jan Vlap was vanzelfsprekend content na de overwinning van zijn ploeg. “Ik heb begrepen dat ONS nog nooit bij Berkum had gewonnen. In het eerste kwartier was Berkum de bovenliggende partij, maar daarna waren wij beter al werden de kansen in de eerste helft niet benut. Daarna ging het gewoon hartstikke goed.”

ons_111112_dorgelo.jpg

ons_111112_doelscene.jpg
Foto’s : Rainer Fröhlich

Berkum begon in alle linies met omzettingen. Dat was in de aanval en op het middenveld het gevolg van schorsingen, maar in de defensie ontbrak rechtsback Dennis Horstman door een spierscheuring die hem waarschijnlijk lange tijd aan de kant zal houden. Desondanks startte de Zwolse ploeg met aanvallend spel en werden er kansjes gecreëerd via onder meer Rik Jan de Groot, die goed bij zijn man wegdraaide maar zijn schot gekeerd zag door ONS-doelman De Vries. Na een kwartiertje begonnen de Friezen de rollen echter om te draaien en dat leek op een vroege voorsprong voor de bezoekers uit te draaien toen Edmund Mijnheer zijn tegenstander raakte bij een duel in het strafschopgebied. Dat betekende geel voor Mijnheer én een penalty voor ONS. De strafschop van Jurjen Bosch werd echter uitstekend uit de hoek gehaald door Berkum-keeper Mathijs Bouwhuis.

Tot de rust bleef het bij 0-0 en daar mocht Berkum niet over mopperen gezien het veelvuldige balverlies tegen een veel beter combinerend Sneek. Na een uur kreeg ONS de verdiende voorsprong toen de Berkum-defensie Patrick Goedhart weg liet draaien. Hij liet keeper Bouwhuis vervolgens kansloos met een leep boogballetje: 0-1. Direct daarna viel de wedstrijd voor de thuisclub in het slot. Verdediger Dirk Muis werd in de reclameborden gewerkt en in de schermutseling die daarna tussen een aantal spelers ontstond kreeg Berkum-back Hiro Gnanapragassam de rode kaart.

Vleugelspits Curty Gonzales, aanvankelijk nog in de tang bij Berkum-verdediger Jeffrey Pohowainjaan maar een plaag voor de Zwolse defensie toen hij op de andere vleugel ging spelen, was daarna de grote man. In de 73e minuut speelde hij zijn tegenstander helemaal zoek en scoorde hij fraai de 0-2. Tien minuten later rolden Gonzales en Bosch gezamenlijk de Berkum-defensie op waardoor Bosch de 0-3 binnen kon lopen en in blessuretijd tikte Ale de Boer ook nog de 0-4 binnen. Het was aan de Zwolse doelman Bouwhuis en onnauwkeurigheid van de Friese spitsen te danken dat ONS niet met een nog veel grotere overwinning naar Sneek vertrok.

Berkum is door deze forse nederlaag nog wat vaster op de één na onderste plaats op de ranglijst gedrukt terwijl ONS Sneek naar een fraaie tweede plek klom. ONS-trainer Vlap wilde desondanks nog niets kwijt over mogelijke kampioenskansen. “We gaan voor klassebehoud,”liet hij met een grote grijns weten.

VV Berkum-ONS Sneek, 12 november 2011

Eindstand: 0-4 (0-0)

Doelpuntenmakers: 62. Patrick Goedhart (0-1), 73. Curty Gonzales (0-2), 83. Jurjen Bosch (0-3), 90+3. Martijn Roosenburg (0-4)

Gele kaarten: Edmund Mijnheer, Chris van der Meulen (Berkum), Tim Berger, Ale de Boer, Patrick Goedhart, Martijn Roosenburg (ONS Sneek)

Rode kaart: Hiro Gnanapragassam (Berkum)

Opstelling Berkum: Mathijs Bouwhuis, Hiro Gnanapragassam, Kees Dorgelo, Edmund Mijnheer, Dirk Muis, Jeffrey Pohowainjaan, Jesper Beunk, Frank Hoolsema (67. Youp Kok), Chris van der Meulen, Piet de Jong (46. Roy Supèr), Rik Jan de Groot

Opstelling ONS Sneek: Ale Geert de Vries, Tim Berger (46. Jeffrey van der Meer), Bieuwe Pruiksma, Leo de Wagt, Ale de Boer, Chris de Wagt, Arnold Herder (51.Jurjen Post), Jurjen Bosch, Patrick Goedhart, Martijn Roosenburg, Curty Gonzales (87. Danny Kampstra).

Door: T. Kölker

Artikel delen: