Reizende fotoserie ‘Hier ben ik’ start in Zwolle

Zwolle – De serie fotoportretten ‘Hier ben ik’ die fotograaf Ernst Coppejans in opdracht van COC Zwolle maakte, gaat vanaf deze maand reizen door de regio. Hiermee beoogt de vereniging ons aan het denken te zetten over hoe wij aankijken tegen mensen in hun omgeving die homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn. Wethouder Nelleke Vedelaar opent de eerste tentoonstelling in de hal van het stadhuis van Zwolle op vrijdag 18 november. De foto’s zijn daar tot en met 9 december te zien.

De mannen en vrouwen in de fotoserie zijn allemaal inwoners van de wijde regio Zwolle. Thuis, op de zaak, op school, aan het werk, met hun partner, met hun gezin, ze staan er en laten zich zien. Wat is daar nu zo bijzonder aan? “Eigenlijk maar één ding”, zegt woordvoerder Carlo Spijk van COC Zwolle. “Zij wonen in uw eigen regio én zijn homo, lesbisch, bi of transgender. Zij zijn dus op één punt anders en toch uw klant, collega, buren, leverancier, hulpverlener, leerling, dorpsgenoot of medestedeling en misschien wel uw werkgever.” In gesprek
Sommige mensen voelen zich ongemakkelijk rondom mensen van een andere geaardheid. Of hebben er moeite mee in hun familie of omgeving. “Dat is iets om over in gesprek te gaan”, zegt Spijk. “Want of je op mannen of vrouwen valt, is onderdeel van ieders identiteit. Dus is homoseksualiteit ontkennen of afwijzen, hetzelfde als deze mensen ontkennen en afwijzen. En dan heb je het over negen procent van de samenleving. Daar zit hem de kneep. In een samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn, is homoseksualiteit de normaalste zaak van de wereld.”

Hier ben ik
Fotograaf Ernst Coppejans liet zich voor deze fotoserie in het najaar van 2011 op pad sturen. “Ik heb de mensen geportretteerd zoals ze zijn. Ze kijken je recht aan en dat is de kracht van ik wil laten zien. Hier ben ik. Dit ben ik. Laten we elkaar leren kennen.”

COC Zwolle is de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit. Met een café, voorlichting, discussie en hulp wordt gewerkt aan een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Het werkgebied omvat 23 gemeenten in Overijssel, Flevoland, Gelderland en Drenthe. COC Zwolle is lid van de landelijke organisatie COC Nederland.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Homofilie is onnatuurlijk.

  De mate waarin homofilie kennelijk zelfs aan heel jonge kinderen kenbaar moet worden gemaakt, stoort mij.

  Dat ‘ze’ er zijn… OK, so be it. Ik werk er zelfs mee en heb er geen problemen mee. Maar de mate waarin het tegenwoordig wordt ‘uitgedragen’ grenst aan propaganda!

  Als er een partij zou zijn die zich tegen homo’s opstelt (wat de wet overigens verbiedt), zoals de PVV het niet heeft op allochtonen, dan zal zo’n ‘anti-homo-partij’ alleen maar harder groeien, omdat bijvoorbeeld een COC zo graag de media-aandacht steeds meer op zich gevestigd ziet!

  Bovendien bespaar ik mijn kinderen nog graag vele jaren dit onnatuurlijke gedrag, aangezien moeder-natuur dit nooit bedoeld heeft. In het kader van de voortplanting van de mens zou dat voor menigeen toch niet zo moeilijk moeten zijn om dat zelf te kunnen bedenken…


  ⚠️ Meld

 2. Ik heb erg veel medelijden met de kinderen van meneer oepz. Je zal toch zoiets als rolmodel hebben… ‘ik werk er zelfs mee!’, en dan wil je daar een medaille voor?


  ⚠️ Meld

 3. Jammer dat mensen je altijd weer verkeerd begrijpen:
  – ik ben tegen een anti-homo-partij, net als dat ik tegen de wijze ben waarop een PVV tegen allochtonen tekeer gaat.
  – de groei ná het bereiken van 7 miljard mensen (en ook het ontstaan daarvan) speelt zich vooral op andere continenten af… waar ze er vaak een ‘iets andere kijk/afhandeling’ voor wat homo’s op nahouden… 😮
  – en ik ben geen rolmodel en hoef geen medaille; mijn kinderen krijgen (ongevraagd) alle hedendaagse ellende van deze wereld over zich heen en het is naïef om te denken dat je dat (alles) tegen kan houden.

  Minder = meer! Als (vooral niet-westerse) allochtonen zich in het verleden wat minder afzijdig hadden gehouden van onze Nederlandse cultuur, als onze regering (heel) wat minder de multiculturele samenleving had gepredikt (die het vooral iedereen helemaal naar het zin moest maken) en als anno nu homo’s en hun organisaties wat minder over-nadrukkelijk op de voorgrond zouden treden, zouden we nu zonder twijfel meer ‘normale’ integratie en acceptatie hebben bereikt.

  Maar kennelijk wil Nederland graag dat 6/7-jarigen alles over homofilie en homoseksualiteit weten… Het zal ‘kennelijk een verrijking’ voor de jonge geest zijn… net zoals dat sommige pedofielen tegenwoordig prediken dat het om echte liefde gaat en relaties met (zeer) jong-minderjarigen best wel kunnen…??? 😮

  Word wakker!!! We hebben het wel over KINDEREN, ja???


  ⚠️ Meld

 4. Hoezo het is onnatuurlijk? En ja, dit is (in tegenstelling tot het onderstreepte woordje van Oepzz w?l aanklikbaar)

  Hoe wil je het dan noemen? Een ziekte? Normaal is het niet (normaal: Bijvoeglijk naamwoord zoals het vaakst voorkomt, zoals de meeste mensen doen.) In aantallen is het in ieder geval niet ‘normaal’ maar in acceptatie kon het nog wel eens veel dramatischer gesteld zijn. Als ik bijvoorbeeld nieuwsberichten zie over een homostel wat naar een ander huis moet ‘vluchten’ omdat ze gewoonweg belaagd worden…..

  Ik sta een beetje te twijfelen over dat woordje ‘propaganda’. Ik kan me er aan de ene kant wel wat bij voorstellen want inderdaad, het COC komt wel met aardige regelmaat met berichten/acties. Maar doen ze dat om mensen om te kletsen om homosexueel te worden? Lijkt me niet en ik denk niet eens dat dat mogelijk is. Je bent homosexueel of je bent het niet, zoiets leer je niet aan maar ook niet af.
  Ik ben bang dat het gewoonweg nódig is dat het COC zoiets doet om ook de homosexuelen gewoon bestaansrecht te geven. Er heerst teveel taboe waardoor er heel wat homosexuelen zijn die het misschien niet willen accepteren van zichzelf. Daarmee is er een homo minder op straat, zit je verder van ‘normaal’ af en heb je ook nog eens een ongelukkig persoon.

  Zou homosexualiteit gewoon geaccepteerd zijn (maar dan ook ?cht geaccepteerd), dan denk ik niet dat het COC zo zou opvallen omdat 1) het dan ‘normaal’ is en ze minder opvallen dan alle Landstedeberichten en 2) ze mogelijk minder berichten naar buiten laten gaan omdat de noodzaak minder is.

  Ik vind niet dat 6/7-jarigen het door de strot gedrukt moeten krijgen. Ideaalbeeld zou zijn als ze het gewoon al weten omdat simpelweg w?l natuurlijk is maar níet normaal (in de definitie dat het veel minder voorkomt) maar w?l gewoon geaccepteerd.


  ⚠️ Meld

 5. Ik werk er zelfs mee

  Homoseksuelen zijn gewoon mensen, oepzz, en geen dingen.>:( Je accepteert homo’s dus meer wanneer ze niet opvallen en zich net zo gedragen als de mainstream. Hoe zou je er tegenaan kijken wanneer een van je kinderen straks homoseksueel blijkt te zijn? Ook zo afwijzend en hard veroordelen?:(


  ⚠️ Meld

 6. Ach ja en daar komt de eeuwige vergelijking met pedofilie weer om de hoek kijken… Meneer Oepzz is het klassieke bewijs dat voorlichting niet alleen op scholen maar ook nog aan ouderen geen overbodige luxe is.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.