Greijdanus promoot bèta-onderwijs

Zwolle – Maandag organiseerde het Greijdanus College in Zwolle een Universummiddag voor leerlingen van het derde jaar havo en vwo. Met een Discoverytruck voor jongens en speeddaten met professionals voor meisjes werden de bètavakken extra onder de aandacht gebracht, om de leerlingen te helpen bij hun profielkeuze.

Tijdens de Universummiddag krijgen de leerlingen met speciale activiteiten voorlichting over bèta-onderwijs en de bijbehorende loopbaanmogelijkheden. Er is een speciaal programma voor jongens en meisjes. Voor de jongens arriveerde de zogenaamde Discoverytruck van de Rijksuniversiteit Groningen op het terrein van de school. In dit mobiele leslokaal kregen ze voorlichting over natuurkunde, scheikunde en wiskunde en mochten ze zelf aan de slag met het bouwen van een zonnecel.

De meisjes gingen speeddaten met vrouwelijk bètaprofessionals. In vier datesessies leerden ze meer over de bètavakken en de beroepen die hierop aansluiten. Jessa Wegman van het VHTO (landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en beta/techniek) legt uit dat veel meisjes te weinig weten over de mogelijkheden van bètavakken. Een groepje leerlingen vertelt over hun ervaring bij het speeddaten. “Ik weet nog steeds niet of ik een natuurprofiel ga kiezen”, zegt één van de meiden, “maar door deze speeddate heb ik een veel breder beeld gekregen van de technische vakken. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je deze vakken nodig hebt als je architect wilt worden”.

Greijdanus organiseert diverse activiteiten, zoals de Universummiddag, omdat ze Universumschool is. Door extra aandacht te geven aan bètavakken wil de school onbekendheid en bestaande vooroordelen over bèta-onderwijs wegnemen om leerlingen beter voor te bereiden op hun keuze voor studie en beroep en om de keuze voor een natuurprofiel te stimuleren.

Artikel delen: