Gemeente Zwolle stimuleert duurzame woningen

Zwolle – Zwolle maakt werk van duurzaamheid. Om de ontwikkeling en aankoop van duurzame woningen te stimuleren gaat dit jaar de stimuleringsregeling voor duurzame woningen in. De regeling is bestemd voor kopers, eigenaren – verhuurders en particulieren die zelf een woning (laten)bouwen. Met de regeling wil de gemeente stimuleren dat op korte termijn duurzame woningen worden gebouwd.

De reden dat de bouw van duurzame woningen achter blijft, ligt aan de ene kant aan de crisis op de woningmarkt. Aan de andere kant vraagt de ontwikkeling van duurzame woningen in eerste instantie meer investeringen dan een gemiddelde woning. Deze hogere kosten willen veel potentiële kopers, ontwikkelaars of eigenaren/verhuurders in de huidige woningmarkt niet op voorhand betalen. “Met de stimuleringsregeling willen we zowel de markt als de kopers, ontwikkelaars en eigenaren/verhuurders een impuls in de goede richting geven”, geeft wethouder Erik Dannenberg aan. “Op een gegeven moment moet het net zo gewoon zijn om energie neutrale woningen te ontwikkelen als dat het tegenwoordig gewoon is om woningen met dubbel glas te bouwen. Er is geen mens meer die het in zijn hoofd haalt om een woning met enkel glas op te leveren. Daar willen we met duurzaamheid dus ook naar toe”.

Binnen twee jaar

De subsidieregeling gaat in 2011 in en loopt tot en met 2014. Voor de uitvoering van de subsidieregeling is € 1,1 miljoen beschikbaar. De subsidieregeling wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel. Een belangrijke voorwaarde voor het uiteindelijk verkrijgen van de subsidie is dat woningen binnen twee jaar na toekenning van de subsidie moeten zijn opgeleverd. Deze voorwaarde is opgesteld om de woningproductie te stimuleren. Verder moeten woningen voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van onder andere energie, gezondheid, milieu, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

De regeling is kortlopend en voorzien van een staffel. Tot en met 31 december 2012 geldt een subsidiebedrag van € 3000 per woning. In 2013 is een bedrag van € 2500 per woning beschikbaar en in 2014 kan een subsidie van €2000 per woning verstrekt worden.

 

De subsidieregeling zal worden uitgevoerd door het subsidieloket, deze is te vinden op www.zwolle.nl, ga naar loket en dan naar subsidies. De aanvraag voor de subsidie wordt ingediend nadat de omgevingsvergunning is verleend. De Zwolse gemeenteraad moet de stimuleringsregeling nog definitief vaststellen.

Artikel delen: