Burgemeesters tekenen verdrag Moderne Devotie

Windesheim – Woensdagmiddag hebben burgemeester Meijer van Zwolle en burgemeester Heidema van Deventer het “Verdrag van Windesheim“ getekend. Dit gebeurde in de vorm van een intentieovereenkomst waarin de samenwerking wordt beschreven op het gebied van de Moderne Devotie. De Moderne Devotie was een belangrijke hervormingsbeweging in de late Middeleeuwen. De ondertekening vond plaats in de kerk van Windesheim, de plek waar vroeger de brouwerij van een grootmoederklooster heeft gestaan van de Moderne Devotie.

De afgelopen maanden kwamen Deventer en Zwolle regelmatig in het nieuws vanwege activiteiten die met de Moderne Devotie te maken hebben. De start van de bouw van het Geert Groote huis is een mooi voorbeeld in Deventer tijdens de Derde Geert Groote Dag. Andere voorbeelden zijn de tentoonstellingen rond de Moderne Devotie in Zwolle en de Thomas a Kempis lezing door Huub Oosterhuis eveneens in Zwolle. Tenslotte is er een Moderne Devotie wandelpad verschenen, het Geert Grote Pad, die beide steden met elkaar verbind.

Bij de ondertekening waren vertegenwoordigers vanuit alle sectoren van de samenleving aanwezig. Heel bijzonder was wel dat ook de zusters van de Moderne Devotie, van de congregatie van Windesheim aanwezig waren. Deze Augustinessen gaan nog in de zuivere lijn terug naar het begin van de Moderne Devotie o.l.v. Geert Groote, zeshonderd jaar geleden. Dat maakt deze ondertekening ook zo bijzonder in de geschiedenis van Nederland. Een beweging van zeshonderd jaar terug wordt weer nieuw leven ingeblazen. Juist door de twee steden waar de beweging is ontstaan. Een beweging die met Thomas a Kempis wereldwijd invloed heeft gekregen.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.