Gratis HIV-test op Wereld Aids dag bij Isala

Zwolle – Iedereen die onbeschermd seksueel actief is (geweest) kan geïnfecteerd zijn met HIV. In het kader van Wereld Aids Dag biedt het HIV-behandelcentrum van de Isala klinieken daarom op 1 december gratis en anoniem een HIV-test aan. Ook de GGD IJsselland werkt mee aan deze actie. Voor meer informatie of het maken van een (anonieme) afspraak: bel (038) 424 44 79 of kijk op www.isala.nl/hiv.

isala.jpg

Volgens het HIV-behandelcentrum van de Isala klinieken is het belangrijk dat mensen weten of ze wel of niet HIV-geïnfecteerd zijn. In Nederland leven naar schatting tussen de 22 en 25 duizend personen met hiv. Een groot deel hiervan is zich (nog) niet bewust van de hiv infectie. In de regio Zwolle is dit 47%. Dit percentage ligt hoger dan het aandeel van heel Nederland (40%) en van bijvoorbeeld Amsterdam (17%). Nog zorgelijker is dat bij relatief veel patiënten HIV pas wordt vastgesteld als ze al Aids hebben. Om zoveel mogelijk effect te bereiken met de behandeling van de HIV-infectie is het erg belangrijk om mensen die risico lopen geïnfecteerd te worden vaker te testen, zodat vroeg in de infectie met medicatie kan worden begonnen. Sinds 1996 is er combinatietherapie beschikbaar die het HIV-virus kan onderdrukken. Daarmee is HIV een chronische aandoening geworden, waar je oud mee kunt worden. Het Zwolse HIV-behandelcentrum heeft momenteel meer dan 300 patiënten onder behandeling.

De actie moet ook de kans op overdracht van het virus verkleinen. Als je weet dat je HIV-geïnfecteerd bent, kun je voorzorgsmaatregelen treffen als je seksueel actief bent. En als er toch sprake zou zijn van onbeschermde seks, dan is de kans op het infecteren van de ander kleiner. De hoeveelheid HIV-virusdeeltjes in het bloed van iemand die medicatie krijgt, is namelijk vele malen kleiner dan bij iemand die geen medicatie krijgt. En de kans op infectie is groter bij grote hoeveelheden virus. Bij personen die niet weten dat ze geïnfecteerd zijn vindt men vaak grote hoeveelheden virusdeeltjes in het bloed.

Op woensdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor de aidsproblematiek en meer solidariteit met mensen met HIV en Aids. Ook in Nederland vinden er veel initiatieven plaats. Diverse HIV-behandelcentra bieden de gratis HIV-test aan.

Artikel delen:
Reacties 6
  1. @Plantje, hoezo “ze”???
    Wat dacht je van de eigen verantwoordelijkheid in deze. Er wordt al 20 jaar gehamerd op het gevaar van ongeschermde sex.


    ⚠️ Meld

  2. Tuurlijk is de eigen verantwoordelijkheid belangrijk. Maar je kunt niet alleen van onveilige seks seropositief worden!

    Het lijkt mij gewoon mooi als er NAAST de eigen verantwoordelijkheid ook nog eens een middel tegen de ziekte komt.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.