Zwolle geeft varkens hun staart terug

Zwolle – Op donderdag 24 november kan iedereen in Zwolle op de foto met Victor het Varken. Victor is de mascotte van Compassion in World Farming (CIWF), de internationale dierenbeschermingsorganisatie, die dit najaar speciaal actie voert voor het welzijn van varkens.

Met deze campagne vraagt CIWF aan de Nederlandse politiek en varkenssector ervoor te zorgen dat de Europese wet voor het welzijn van varkens in Nederland 100% wordt nageleefd. Alle varkens moeten daarvoor stro in de stal krijgen en er moet er een eind komen aan het routinematig afknippen van staarten. De actie is in de Diezerstraat in Zwolle, op donderdag 24 november, van 12.00 tot 15.00 uur Tijdens de actie zullen vrijwilligers van CIWF aan voorbijgangers vragen op de foto te gaan met Victor het varken, terwijl ze hem symbolisch zijn ‘staart’ teruggeven. De foto’s die tijdens de campagne genomen worden zullen worden aangeboden aan staatssecretaris Bleker van landbouw en aan sleutelfiguren in de varkens- en vleessector. De actie in Groningen maakt deel uit van een landelijke actietoernee. Eerder verscheen Victor al in 9 andere plaatsen. Op 24 november sluit Zwolle de toernee voorlopig af. Uit eerder onderzoek van Compassion in World Farming blijkt dat het in Nederland – en in de overige landen van de EU – slecht gesteld is met de naleving van de Europese regels voor het welzijn van varkens. Het ontbreekt de meeste dieren aan stro of strooisel in de hokken en de meeste boeren knippen de staarten af als de biggen een paar dagen oud zijn. Deze pijnlijke ingreep gebeurt om te voorkomen dat de dieren elkaar in de kale en donkere hokken van de vee-industrie uit verveling in de staart bijten. Stro in de stal geeft afleiding en voorkomt staartbijten. De EU regels schrijven daarom voor dat alle varkens moeten beschikken over strooisel en verbieden het routinematig afknippen van varkensstaarten.

Compassion in World Farming vindt dat er een eind moet komen aan de massale wetsovertreding. Om te beginnen moeten alle varkens stro in de stal krijgen. Dat is fijn om in te wroeten, om mee te spelen en om comfortabel op te liggen. En natuurlijk kunnen de dieren dan ook hun staart houden!

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Er zitten wellicht wat haken en ogen aan, maar het klinkt als een goed initiatief!

    Ik ben eigenlijk ook van plan om helemaal over te stappen op vlees van Meat & Meals in Zwolle-Zuid. Dat is allemaal niet-mishandeld vlees en daar ben ik wel voor! Maar mijn vriendin vindt het nog wat aan de dure kant.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.