500 leerlingen maken kennis met techniek bij Deltion

Zwolle – De campus van het Deltion College staat vrijdag 25 november in het teken van de vierde regiofinale van de First Lego League. Door dit evenement, georganiseerd in samenwerking met de Hogeschool Windesheim maken ruim 500 basisschool- en voorgezet onderwijs leerlingen.

07-12-2009__fiets_lego_raadzaal_stadhuis__4.jpg

De First Lego League is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt en stimuleert om de maatschappelijke rol van technologie en techniek te onderzoeken aan de hand van opdrachten met lego. Ieder jaar staat daarbij een ander thema centraal. Dit jaar is het thema Food Factor, de beveiliging van voedsel. Er worden op diverse plekken in Nederland regiofinales gehouden, zo ook in Zwolle. In Zwolle gaan elf wedstrijdteams uit Kampen, Raalte, Meppel en Zwolle de strijd aan, om een plek te veroveren in de Beneluxfinale. Deze finale vindt plaats op 28 januari in het Auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven. De regiofinale Zwolle wordt dit jaar mede georganiseerd door een groep derdejaars studenten van de opleiding International Hospitality Studies (IHS) van het Deltion College.

De studenten zijn verantwoordelijk voor het bedenken en uitvoeren van de doe-activiteiten rondom de wedstrijden, zoals een verlengsnoer maken, computers demonteren, storingen oplossen, gamen, solderen, een legosteentje maken met een 3D printer, robotdemonstraties enz. Daarnaast hebben ze een activiteit bedacht waarbij de leerlingen aan de slag gaan met voeding. Tijdens het evenement krijgen de IHS-studenten ondersteuning van diverse vmbo-leerlingen, hbo-studenten van de Hogeschool Windesheim, techniekambassadeurs en verschillende sponsoren.

Programma

De deelnemende teams worden op vier onderdelen beoordeeld: een presentatie over het thema Food Factor, een missie met legorobots in de wedstrijdarena, robottechniek en teamwork. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Alle deelnemende scholen hebben lego, een robot en een oefenmat ontvangen. De teams zijn druk bezig met het bouwen, programmeren en testen van de legorobot, het ontwikkelen van een technische toepassing waarbij robottechniek wordt toegepast en het voorbereiden van een presentatie aansluitend op het centrale thema.

Het evenement wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door studenten van het Deltion College en de Hogeschool Windesheim, gepensioneerden met een technische achtergrond, diverse vmbo-leerlingen, Hemmink BV, Hulskamp Audiovisueel, Landstede, Alewijnse, Enexis, Bwefar, Robertpack, Tempo Team, Paul van Vilsteren Installatietechniek en TechNet. De First Lego League vindt vrijdag 25 november vanaf 9.45 uur plaats op de Boulevard van het Deltion College, Mozartlaan 15 in Zwolle. Scholen, ouders en andere geïnteresseerden kunnen de regiofinale Zwolle live volgen via www.deltion.nl/live.

Artikel delen: