Aanpak wildparkeren van fietsen in Zwolle

Zwolle – Fietsen die op drukke momenten verkeerd geparkeerd staan op de Grote Markt in Zwolle, het hart van de stad, worden vanaf medio oktober verplaatst naar nabijgelegen fietsenstallingen. Vrijdag gebeurde dat door medewerkers van de WEZO. De gemeente pakt op die manier de overlast aan die al jaren ervaren wordt vanwege de fietsenchaos op deze centrale plek in de Zwolse binnenstad. Rondom de plek waar vaak ‘wildgeparkeerd’ wordt zijn voldoende fietsenstallingen beschikbaar, is de redenering van de gemeente.

18-11-2011_gemeente_helpt_bij_aanpak_fiets_parkeren_1.jpg

Zwolle zet al enige tijd in op een gastvrije binnenstad voor alle bezoekers. Daarbij hoort ook voldoende parkeergelegenheid, op of zo dicht mogelijk bij de plekken waar de bezoekers van de binnenstad dat willen. Verkeerswethouder René de Heer in oktober: “Voor fietsers hebben we de afgelopen jaren honderden éxtra stallingsplekken aangelegd direct in en om het winkelgebied. Sinds deze zomer hebben we daar in het hart van de stad ook nog ruim honderd extra mobiele stallingsplaatsen aan toegevoegd waar je op drukke momenten je fiets kwijt kan. Omdat we bijvoorbeeld ook voor mensen die slecht ter been zijn of blind en slechtziend een gastvrije binnenstad willen, is nu ook het moment aangebroken om fietsen die de doorgang blokkeren te verplaatsen naar een van onze stallingen."

18-11-2011_gemeente_helpt_bij_aanpak_fiets_parkeren_3.jpg

18-11-2011_gemeente_helpt_bij_aanpak_fiets_parkeren_4.jpg

18-11-2011_gemeente_helpt_bij_aanpak_fiets_parkeren_2.jpg

Fietsen die verplaatst worden vanaf de kop Oude Vismarkt/Grote Markt worden in een van de drie naastgelegen stallingen gezet: óf in de stalling op het Grote Kerkplein óf in de stallingen op de Oude Vismarkt en het Gasthuisplein.

Voor de aanpak van de fietsenchaos in het stadshart zet Zwolle ook de komende periode een promotieteam in. De Heer: “We willen mensen opnieuw persoonlijk aanspreken op de onwenselijkheid hun fiets lukraak op de Grote Markt neer te zetten. We geven potentiële wildparkeerders de kans zelf een van de vele beschikbare stallingsplaatsen in het centrum te gebruiken. Wie dan nog niet mee wil werken aan een voor iedereen toegankelijke en gastvrij binnenstad zal bij terugkomst zijn fiets terug moeten vinden in een van de drie stallingen dicht bij deze locatie”.

De verwachting van de gemeente is dat de ‘huiskamer van Zwolle’, zoals de binnenstad ook wel eens genoemd wordt, door het verplaatsen van de fietsen voortaan nog aantrekkelijker wordt voor bezoekers. Aan het einde van dit jaar beoordeelt de gemeente of het verplaatsen van de fietsen naar de naastgelegen stallingen effectief is.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Goede zaak. Hoe moeilijk kan het nu zijn om je fiets netjes te stallen daar waar het mag? En er zijn inderdaad mensen die het liefst de fiets in de winkel willen parkeren. Die rode loper bij de Mediamarkt staat ook al regelmatig vol.

    Erger mij daarnaast al jaren aan de fietsenbende bij het station…


    ⚠️ Meld

  2. Natuurlijk moet je je fiets niet op een belachelijke plek neerzetten zodat mensen er niet meer langs kunnen. Die fietsen moet je gewoon aan de kant zetten (en nee daar heb je geen al dan niet betaalde “fiets-parkeer-managers” voor nodig, dit doe je gewoon zelf). En verder is er imho helemaal geen probleem. En ja, ik kom in de stad, ook op zaterdag en ook nog eens met een kinderwagen 😮
    ****Misschien ben ik wel heel erg tolerant…


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.