Intocht Sinterklaas Zwolle

Zwolle – Vandaag, zaterdag 19 november, komt Sint Nicolaas en zijn Pieten per boot aan in de binnenstad van Zwolle. De boot vaart over het Almelose Kanaal naar de Buitenkant. Loco-burgemeester René de Heer en de voorzitter van Citycentrum Louis van Dalen met veel Zwolse kinderen verwelkomen de Sint om circa 12.30 uur aan wal ter hoogte van café De Tagrijn (Buitenkant).

sint_9-1.jpg

Om circa 12.50 uur vertrekt Sint Nicolaas en zijn Pieten in optocht door de stad vanaf de Jufferenwal – het Rodetorenplein ter hoogte van de Media Markt. De route gaat via de binnenstad naar de Proosdij aan het Bethlehemkerkplein. De route van de intocht is als volgt: Rodetorenplein / Jufferenwal –Kamperstraat – Luttekestraat – Voorstraat – Grote Markt – Oude Vismarkt –Gasthuisplein – Ter Pelkwijkstraat – Kerkstraat – Diezerstraat – Grote Markt –Korte Ademhalingssteeg – Sassenstraat – Bethlehemskerkplein.

Programma De Proosdij

De komst van de Sint wordt vervolgens goed gevierd met alle kinderen in De Proosdij. Hier is vanaf 13.00 uur een programma voor alle kinderen met diverse spelletjes en een springkussen op het plein voor De Proosdij. Medewerking wordt verleend door Kindercircus Pavarini, Klimschool Yosemite en Landstede. De kinderen die verblijven in de Isala Klinieken, locatie Sophia worden niet vergeten, rond 15.00 uur vertrekt Sinterklaas om ook hen met een bezoekje te vereren.

De jaarlijkse intocht van Sinterklaas wordt georganiseerd door winkeliersvereniging Citycentrum Zwolle. De uitvoering is in handen van de Werkgroep Handbal S.V. Zwolle.

De intocht heeft gevolgen voor het verkeer.

Tijdens de boottocht moet het verkeer rekening houden met oponthoud bij de bruggen. De brugwachter doet de bruggen omhoog om de boot door te laten. Ook daar worden mensen verwacht die Sint Nicolaas willen begroeten. Het gaat om de bruggen: Weteringkade om 11.45 uur, Achterdijksepad om 11.52 uur, Hanekampbrug om 11.59 uur, Schoenkuipenbrug om 12.03 uur, Diezerpoortenbrug om 12.10 uur, Pelserbrugje om 12.17 uur, Vispoortenbrug om 12.20 uur, doorvaren langs de Schuttevaerkade om aan te leggen aan de Buitenkant ter hoogte van café De Tagrijn om 12.30 uur. De vaarroute kan 10 tot 15 minuten afwijken.

Verkeersmaatregelen

De Buitenkant is afgesloten voor het verkeer tussen 10.30 en 15.00 uur. Dus ook voor bevoorradend verkeer binnenstad die wil rijden via de Nieuwstraat. Parkeren voor vergunninghouders aan de Buitenkant is niet mogelijk op deze dag. Zij worden verzocht elders in het vergunninghoudersgebied te parkeren. Op deze dag geldt er een wegsleepregeling voor geparkeerde voertuigen die zich bevinden op de Buitenkant en op het parcours van de intocht. Verkeer op de route Sassenpoortenbrug – Wilhelminasingel- Gasthuisplein – Nieuwe Markt moet rekening houden met stremming tussen 12.50 en 14.00 uur. Daarbuiten blijft deze rijroute mogelijk.

Openbaar vervoer

De stadslijnen 2 en 3 van Syntus rijden een aangepaste route in plaats van via de Buitenkant. Tussen 10.30 en 15.00 uur wordt er omgereden via de Pannekoekendijk.

De stads- en streekbussen die vanaf station komen, rijden tussen 12.30 en 13.30 uur niet via de Eekwal maar via de Emmawijk. Daar bevindt zich een tijdelijke halte.

De bussen die komen vanaf de Pannekoekendijk doen de Eekwal wel aan. Deze haltes blijven in gebruik.

Stadsbus lijn 4 rijdt tussen 12.50 en 14.00 uur niet via de Wilhelminasingel maar via de Pannekoekendijk.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Ben benieuwd hoe druk het zal zijn, aankomst ter hoogte van de Tagrijn. Het Rode Torenplein is toch een veel mooiere (lees ruimere) plek. Maar ja daar zijn ze bezig met het opbouwen van het ijssculpturen festival.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.