Willem Stroeve wordt prins bij d’Oelewappers

Zwolle – Zaterdagavond  heeft carnavalsvereniging d’Oelewappers haar jaarlijkse Prinsenbal gehouden in haar hofresidentie De Vrolijkheid te Zwolle. Na de plichtplegingen zoals het ontvangen van de gastverenigingen en de diverse ludieke bedankjes en attenties over en weer, was het tijd voor het laatste woord van Prins d’lanoR.

Om 21.49 uur ofwel “Elf voor Tien” was daar dan de tijd voor het onverbiddelijke afscheid van zijn regeerperiode. Het ceremonie werd overgedragen aan de Preses van het Grootvorstendom, en Prins d’lanoR werd van zijn staf, ambtsketting en steek ontdaan. En daar stond dan oudprins d’lanoR. Uiteraard tot de laatste snik met zijn trouwe adjudanten Jetty en Jordy aan zijn zijde, klaar voor wat er ook maar mocht gaan komen. En er kwam zeker wat, want voor dat het trio in de gaten had wat de bedoeling was, werden ze overgedragen aan de Raad van Elf, welke de abdicatie verzorgt.

Het drietal werd in passende kledij gestoken, te weten d’lanoR in een bakkersjas , de adjudanten een schort om met opschrift “Slankie”, en het drietal werd in een groot dienblad gepropt! Aldus uitgedost als een tweede Buddy Valastro, alias de “Cake Boss” welke zoals trouwe kijkers weten op Discovery Channel te zien is, stond daar oudprins d’lanoR, als Sassendonkse “Spacecake Boss”! Vervolgens werd d’lanoR met zijn adjudanten de zaal in gezonden om voor de laatste keer spacecake uit te delen.

Nadat deze happening ten einde was werd het drietal na enige tijd weer in de zaal gesignaleerd. Oudprins d’lanoR zal, als hij door de ballotagecommissie van het Grootvorstendom komt, op de Grote Avond van Carnaval worden opgenomen in het Grootvorstendom. Oud-adjudant Jordy werd weer opgenomen in de Raad van Elf. Oud-adjudant Jetty, afkomstig uit jeugdgroep de Bubo Bobo’s, keert hierin niet terug en dus werd zij bedankt voor bewezen diensten. Jetty blijft betrokken bij de vereniging omdat zij afgelopen voorjaar de trainster is geworden van de dansgardes van d’Oelewappers.

Om 23.11 uur, toen in de zaal de spanning door de ceremoniemeester Grootvorst Jitse I tot op het kookpunt was opgezweept, maakte het Grootvorstendom der Oelewappers dan bij monde van haar Preses bekend wie de Prins van d’Oelewappers is geworden in seizoen 2011-2012, dat ook nog eens het 55- jarige Jubileumseizoen is van carnaval vierend Sassendonk: Prins William I, met zijn adjudanten Richard en Anita. Prins William I heet in het dagelijkse leven Willem Stroeve, en is al 51 jaar een echte Blauwvinger.

Naast de vader van Joop junior en zijn schoondochter Marijke is Prins William tevens een erg trotse opa van zijn kleinkinderen Lisa en Jona. Met Eddy is Prins William al weer ruim 28 jaar samen, en als bekroning daarvan zijn William en Eddy drie jaar geleden getrouwd. Prins William is geen vreemde binnen het carnaval, want als één van de zoons van de Stroeve-clan uit Zwolle heeft hij een belangrijk deel van zijn leven doorgebracht in de buurt van de Voorstraat en dus onder de Peperbus. Bijna geboren in het café van zijn vader Joop Stroeve senior draait Prins William zijn hand niet om voor een feestje, hij voelt zich daarom zowel thuis achter – als voor de bar! Carnaval is dan ook onlosmakelijk met hem verbonden. In de Voorstraat heeft Prins William geleerd dit feestje te vieren en daar heeft hij nooit spijt van gehad! Prins William kan zich helemaal vinden in het citaat: “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!

”Adjudant Richard is in het dagelijkse leven Richard Stroeve, de jongste broer van prins William. Richard is getrouwd met Manon en samen hebben ze 2 dochters: Dylana van 11 jaar en Brittny van 14 jaar. Zijn dagelijkse kost verdient Richard in de bouw. Carnaval is zoals u kunt begrijpen ook Richard van huis uit met de paplepel ingegoten, en hij is dus ieder jaar met carnaval van de partij. Richard heeft carnaval nog nooit in verenigingsverband gevierd. Het is dan ook voor het eerst dat hij adjudant is, en hij heeft er heel veel zin in. Als de voorbereidingen een graadmeter voor het seizoen zijn dan denkt Richard dat zij met zijn drieën een goed team zijn, en samen met d’Oelewappers veel lol met elkaar gaan beleven. Adjudant Anita is in het dagelijkse leven Anita Opdam, getrouwd met Jacob en moeder van Tom en Max, en zij werkt bij Post.nl. Evenals Richard viert Anita al jarenlang carnaval maar nog niet eerder in verenigingsverband. Het zal dit jaar voor haar zeker een andere carnavals beleving zijn dan voorgaande jaren. Maar Anita is er van overtuigd dat samen met de Oelewappers, prins William en collega adjudant Richard het feest voor haar niet ongezelliger zal zijn. Anita’s lijfspreuk is: “Het leven is één groot feest alleen je moet wél zelf de slingers ophangen!”De leus van Prins William I in carnavalsseizoen 2011-2012: “Met Prins William I geen gezeur, gaan wij van deur tot deur!"

”Na het drinken van het “Oelenat” uit de verenigingsstaf, het spelen van “De Swollenaer”, het declameren van de proclamatie en het voorstellen aan zijn Raad van Elf, was het tijd voor een grootse polonaise in de grote zaal van Hofresidentie De Vrolijkheid, zodat alle aanwezigen konden kennis maken met “De Nieuwe”. De dansgarde trad deze avond voor Prins William voor het eerst op in de nieuwe outfit, onze dames zagen als Oeledots het levenslicht, en ook Dhe Sjakies lieten hun eerste act zien aan de wereld! Een en ander onder muzikale begeleiding van onze Hofkapel That’s All en huisdiscjockey van Lieverst Sound, geheel in traditie in een overvolle zaal.”

Artikel delen:
Reacties 7
  1. Hé Papa, misschien zijn er wel meer Willem Stroeve’s, ik wilde de gok wel wagen. De Willem die ik bedoel, zou er geknipt voor zijn.. 😉


    Maak melding

  2. Ik wens jullie van harte heel veel succes in de komende carnavals periode aan Olde Hendrik zal het niet liggen, tevens hele fijne en gezonde feestdagen toegewenst aan alle Oelewappers.


    Maak melding

Reageer