D66 wil vrije zondagsmarkt in Zwolle

Zwolle – Zwolle wil in de top tien van meest gastvrije steden in Nederland horen en blijven. Een vrije zondagsmarkt op een vaste plek in de binnenstad, voor particulieren en niet-commerciële initiatieven draagt daar zeker aan bij, denkt de fractie van D66. Maandag 21 november dient D66 een motie in waarin zij vraagt aan het college om te kijken of dit idee realiseerbaar is. Een vrij markt biedt veel mogelijkheden, bijvoorbeeld voor kunstenaars om hun werk te laten zien aan een breed publiek. "Misschien hebben we na een tijdje wel een echt Zwols Montmartre", aldus Hans de Vries fractievoorzitter van D66.

Zwolle wil bij de top van de Nederlandse binnensteden horen. Volgens het rapport dat gemaakt is door Ecorys moet de binnenstad zich ontwikkelen tot een place-to-be om het bezoek aan de binnenstad te vergroten. Momenteel is er een beperkte zondagsopenstelling en zijn er op zondag weinig activiteiten in de stad voor toeristen en inwoners. De Zwolse D66 fractie heeft daarom het idee voor een vrije zondagsmarkt voor particuliere en niet-commerciële initiatieven bedacht. Zo’n markt draagt niet alleen bij aan de levendigheid, maar geeft de Zwollenaren ook de mogelijkheid om initiatief te nemen door bijvoorbeeld zelfgemaakte spullen (amateurkunst) te laten zien of te informeren over wijkactiviteiten, sport of natuur.

De vrije zondagsmarkt moet op een vaste plek zijn om ook uit te kunnen groeien tot een echt "Zwols Montmartre" . De Nieuwe Markt zou hier een prima locatie voor kunnen zijn. Een plek waar iedereen vrij heen kan sluit tevens aan bij doelstellingen vanuit het participatiebeleid en ‘’samen maken we de stad’.

Aanstaande maandag, 21 november dient D66 een motie in die het college vraagt de mogelijkheden van het houden een vrije markt voor particuliere niet-commerciële initiatieven op zondag te onderzoeken. Hierbij nadrukkelijk de Nieuwe Markt als mogelijke marktplaats te betrekken en voor de start van het toeristenseizoen met een voorstel te komen.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Een mooi initiatief, ook goed om zo in te spelen op cultuur en ruimte te bieden aan de amateurkunst!

  Maar…waarom nou weer op zondag. Ik begin er eigenlijk wel een beetje om te lachen. Al die partijen die het o zo belangrijk dat de wortels van Nederland zich bevinden in de christelijke traditie en daar hard voor vechten. Want het is o zo belangrijk dat we onze kinderen opvoeden in een cultuur met normen en waarden die gestaaft is op onze historie.

  Zodra het gaat om ‘buitenlandse’ invloeden dan wordt er gegrepen naar de christelijke identiteit van Nederland. Maar waar het om zoveel mogelijk vrijheid gaat gaan we die zondag weer lekker gebruiken om volledig in te vullen.

  Ik zit me zo te bedenken, die zondag is echt heerlijk als je daar rust neemt. Gun ook de amateurkunst rust (want op deze manier worden ze verplicht toch hier aan mee te draaien) We leven al in een gekke, drukke, stress-cultuur. Laat dat ene dagje dan eens lekker met rust…

  … of zeg niet dat de normen en waarden waar Nederland op gestaaft is zo belangrijk zijn!


  ⚠️ Meld

 2. haha ik blijf altijd lachen om dezelfde soort reacties die hier op komen.

  Voor de mensen die wel is op zondagmiddag in de binnenstad komen zal duidelijk zijn dat het hier meestal een dooie boel is.

  Als ze er mensen voor kunnen vinden om er te staan lijkt het mij een goed plan!


  ⚠️ Meld

 3. Als Zwolle erbij wil horen dan moet het de christelijke behoudendheid eens loslaten. Een binnenstad die zo dood als een pier is op zondag neemt toch niemand serieus. Een markt met kunst, straatartiesten en muziek lijkt me heel goed. Het kan een mooie combinatie zijn met de horeca rondom het plein.  ⚠️ Meld

 4. @bart1: Als zwolle erbij wil horen…. Waarbij horen? Bij de grote steden? Er altijd bij willen horen zorgt alleen maar voor steeds maar weer je de kleinste voelen…

  Nou ik ben blij dat ik in deze knusse stad woon met een drops karakerter! Dat is nou net de kracht en de charme van Zwolle! En daar ben ik als blauwvinger trots op!


  ⚠️ Meld

 5. “De Zwolse D66 fractie heeft daarom het idee voor een vrije zondagsmarkt voor particuliere en niet-commerciële initiatieven bedacht. Zo’n markt draagt niet alleen bij aan de levendigheid, maar geeft de Zwollenaren ook de mogelijkheid om initiatief te nemen door bijvoorbeeld zelfgemaakte spullen (amateurkunst) te laten zien of te informeren over wijkactiviteiten, sport of natuur”

  Iemand heeft dit schitterende idee in de fractie ingebracht, en niemand durfde hardop te zeggen: zoiets werkt niet. Inmiddels is het al besmettelijk gebleken (kleren van de keizer en zo) want andere partijen durfden ook geen nee te zeggen tegen een onderzoek.
  Uit dit onderzoek zal wel blijken dat een dergelijk “montmartre-plein” alleen resultaat kan hebben indien gesteund door commerciele partijen : de koopzondag in combinatie met een grote brocante- / antiek- / blingbling- / kunstmarkt met landelijke uitstraling.
  En daarmee is D’66-cirkel weer rond.


  ⚠️ Meld

 6. Ik zeg ook niet dat ik vind dat zwolle ‘erbij moet horen’, maar dat is toch wat de gemeente altijd graag wil. Dus als ze dat willen moeten ze niet zo ouderwets doen. En niet zo ouderwets doen, daar ben ik het dan weer wel mee eens.


  ⚠️ Meld

 7. Trouwens… In Groningen wordt in principe ook nooit wat op de zondag georganiseerd, behalve dan in de zomerperiode!

  Ach…prima als we ‘erbij willen horen’, op deze manier! 🙂


  ⚠️ Meld

 8. Zodra het gaat om ‘buitenlandse’ invloeden dan wordt er gegrepen naar de christelijke identiteit van Nederland. Maar waar het om zoveel mogelijk vrijheid gaat gaan we die zondag weer lekker gebruiken om volledig in te vullen.

  Niet alle christenen zijn fundamenteel protestanten die aan strikte zondagsrust doen, Arend Jan e.a. Ik ben geboren en getogen in een katholieke omgeving en de zondag was daar een heerlijk ontspannen dag waarop we voetbalden, carnaval vierden, muziek maakten, uitgingen etc. Niks mis mee. Wil je dat niet, dan kun je beter een woning zoeken in een plaats op de Biblebelt.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.