Bouwen in tijden van krimp en economische crisis

Zwolle – Natuur en Milieu Overijssel organiseert op woensdagmiddag 23 november vanaf 13.30 uur in Doepark de Nooterhof in Zwolle het symposium Crisis en stagnatie: kans voor organische groei!? Tijdens dit symposium gaan gerenommeerde sprekers in op organische groei of natuurlijke wijkvernieuwing in tijdens van lokale krimp en economische crisis.

Organisch ontwikkelen wordt ook wel natuurlijke wijkvernieuwing genoemd. Het gaat hierbij om het benutten van bestaande, kwalitatief goede bebouwing en om het laten bestaan van groene sociale structuren. Projectleider Gerben Mensink van Natuur en Milieu Overijssel: “Bij organisch ontwikkelen streven we bijvoorbeeld naar een natuurlijk wijkbehoud. Dus niet een hele wijk met de grond gelijk maken om er een kant en klare nieuwe wijk voor in de plaats te zetten. Maar meer kijken naar hoe je bestaande, kwalitatief goede bebouwing kunt herbenutten en groene en sociale structuren kunt behouden. Bij organisch bouwen is de betrokkenheid van wijkbewoners onmisbaar”. Gerenommeerde sprekers Fons Asselbergs en Andries Geerse geven tijdens het symposium hun visie op het hoe en waarom van organisch bouwen.

De tijd van grootschalige bouwprojecten lijken wel even van de baan. Oorzaken zijn onder andere stagnatie van de groei en zelfs lokale krimp van de (beroeps)bevolking en de economische crisis. Dit uit zich in afnemende woningbouw, stagnatie in de uitgifte van bedrijventerreinen en toenemende leegstand van kantoren. Tijd om na te denken over alternatieven. Organisch plannen of organische groei, ook wel natuurlijke wijkvernieuwing genoemd, is zo’n alternatief. Tijdens het symposium wordt aan de hand van voorbeelden uit Deventer en Nijmegen duidelijk hoe natuurlijke wijkvernieuwing een succes kan worden. Mensen die belangstelling hebben voor het symposium kunnen zich aanmelden via info@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.