Nieuwe Vogelbuurt in beeld

Zwolle – DeltaWonen en de Raad van Toezicht Kamperpoorters hebben samen het nieuwe plan voor de Vogelbuurt gepresenteerd aan (oud-) Kamperpoorters. Afgelopen vrijdag verscheen een speciale editie van De Kamperpoorter met onder andere het voorlopig ontwerp voor de buurt, maar ook een oproep aan oud-bewoners om, nu het nog kan, zich bij deltaWonen te melden als zij weer in de Kamperpoort willen wonen. De nieuwe Vogelbuurt heeft voor elk wat wils, zowel voor de mensen die ooit uitverhuisd zijn uit de oude Vogeltjesbuurt als voor de nieuwkomers die graag in de Kamperpoort willen wonen.

vogelbuurt2klein.jpg

Na het bereiken van een akkoord afgelopen voorjaar tussen de gemeente en deltaWonen over het realiseren van de nieuwe Vogelbuurt heeft deltaWonen een klankbordgroep samengesteld. De klankbordgroep bestaat uit mensen die al eerder in het participatietraject van de gemeente hadden meegedaan met betrekking tot het stedenbouwkundig plan en een aantal mensen die mogelijk wil terug keren naar de nieuwe Vogelbuurt. Daarnaast is er nog een oproep gedaan aan de mensen die onder het sociaal plan vielen van de oude Vogeltjesbuurt om mee te praten over het ontwerp van de nieuwe Vogelbuurt. Samen met de klankbordgroep, gemeente en deltaWonen is vervolgens in juli 2011 een architectenselectie geweest. De keus is uiteindelijk gevallen op Rocha Tombal Architecten uit Amsterdam. De architect is aan de slag gegaan met het ontwerpen van de nieuwe Vogelbuurt.

viewkaterdijkklein.jpg

vogelbuurt1klein.jpg

vogelsbuurt3klein.jpg

Met de ontwerpen voor de nieuwe Vogelbuurt wil deltaWonen de verbinding maken tussen de binnenstad en de Kamperpoort. De nieuwe wijk heeft veel kenmerken van de oude Vogelbuurt. Net als vroeger staan de woningen met hun voorgevels direct aan verkeersluwe straten. Bewoners kunnen elkaar hier ontmoeten en kinderen kunnen veilig buiten spelen. Er zijn vier verschillende typen woningen ontwikkeld met verschillende soorten daken: woningen met schuine en platte daken en een en twee laags woningen met kap. Ook het woonoppervlakte van de woningen verschilt. Doordat de woningen op verschillende manieren aan elkaar zijn gekoppeld ontstaat een speels straatbeeld.

De architect heeft extra aandacht besteed aan het ontwerp van de kopgevels. De zijkanten van de woningen zijn zo ontworpen dat het lijkt alsof men tegen de voorkant van een woning aan kijkt. Het geeft een opener en vriendelijke karakter. De woningen aan de Katerdijk zijn hoger. Ze vormen hiermee een mooi en representatief entree richting het centrum. De komende weken overleggen DeltaWonen en de architecten nog met de klankbordgroep Kamperpoort over de definitieve kleur van de stenen van de woningen. Op 1 december, tijdens de inloopavond, kan dan het verder uitgewerkte ontwerp gepresenteerd worden.

Op 1 december staat een inloopavond gepland waarop vragen gesteld kunnen worden aan
deltaWonen, de architect en de Raad van Toezicht Kamperpoorters. Van 16:30 tot 19:30 uur zijn
geïnteresseerden van harte uitgenodigd in Ons Eigen Huis in de Kamperpoort. Er kan dan
bijvoorbeeld nog meegedacht worden over de indeling van de woningen en de kleur van de
stenen. Ook bestaat voor oud-Kamperpoorters nog de mogelijkheid om zich te laten registreren
als ‘terugkeerder’. Tijdens deze avond zijn de ontwerpen meer in detail uitgewerkt door de
architect.

In december dient deltaWonen het definitieve ontwerp in om de procedure voor de bestemmingsplanwijziging op te starten. Hierna wordt ook verder gegaan met de voorbereidingen voor de bouw. De verwachting is dat in de zomer van 2012 wordt gestart met de bouw. In 2013 worden de eerste woningen opgeleverd.

De bouw van 60 woningen is onderdeel van fase 1 van de nieuwe Vogelbuurt. DeltaWonen ontwikkelt samen met Multi Vastgoed nog 10 woningen voor de nieuwe buurt. Deze plannen worden in 2012 gepresenteerd. Multi Vastgoed realiseert daarnaast nog eens circa 90 woningen in diverse typen en prijsklassen. De oplevering van deze woningen, maar ook de geplande winkels, supermarkt, parkeergarage en bioscoop is voorzien medio 2016.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. De bachlaan is ook leuk toch? Straks gaat dat ook plat en woont iedereen van de bachlaan weer in de volgende sloopbuurt en ligt er weer een stukje holtenbroek een paar jaar braak…… Er is altijd wel een deel van de stad rijp voor de sloop. Wel apart dat het oudste deel het langste overeind staat.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.