Buurt betrokken bij Philosofenallee als fietsstraat

Zwolle – Aanwonenden van de Philosofenallee denken volop mee over de herinrichting van hun straat tot fietsstraat. De opwaardering van de straat tot fietsstraat staat voor volgend jaar zomer op de planning. Buurtbewoners hebben de kans aan te geven welke zaken zij belangrijk vinden bij de herinrichting van hun straat.

De Philosofenallee – tussen Menistenstraat en Vondelkade – is nu al een van de belangrijkste fietsroutes van de stad. De straat maakt onderdeel uit van de verbinding tussen de binnenstad en het noordoostelijk deel van Zwolle. De Vondelkade is al langere tijd fietsstraat. Door van de Philosofenallee ook een fietsstraat te maken wordt een logisch vervolg gegeven aan het Zwolse netwerk van fietsstraten.

Logisch

Fietsstraten maken steeds nadrukkelijker deel uit van het Zwolse wegennet. De meeste woonstraten zien eruit als ‘autostraten, waar ook fietsers mogen rijden’. Op drukke fietsroutes waar maar weinig auto’s rijden is het logischer om de straat in te richten als ‘fietsstraat, waar ook auto’s mogen rijden’. Dat geldt ook voor de Philosofenallee.

Een fietsstraat bestaat standaard uit een rode asfaltbaan met aan weerszijden een smalle klinkerstrook. Door deze inrichting fietst de fietser midden op de rijbaan. Automobilisten blijven daardoor met een lage snelheid achter de fietser te blijven rijden. Voorbeelden van fietsstraten in Zwolle zijn – naast de Vondelkade – de Spoolderbergweg en de Zwarteweg.

Kansen

De (her)inrichting volgend jaar van de Philosofenallee tot fietsstraat betekent dat nu al nagedacht moet worden over kansen om tijdens die klus de straat nog aantrekkelijker te maken als woonomgeving. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan de parkeermogelijkheden en een groen(er) aanzien van de straat.Ook zaken als het aantal auto’s en de snelheid ervan kunnen door de aanwonenden van de straat benoemd worden.

Enquête

De gemeente heeft daarom onlangs de bewoners van de Philosofenallee gevraagd mee te denken over de herinrichting. Zij kunnen tot en met vrijdag 25 november een enquêteformulier retourneren aan de gemeente, of de vragenlijst invullen op een speciale website van de gemeente. Inmiddels hebben flink wat huishoudens al gebruik gemaakt van de mogelijkheid mee te denken over hun eigen woonomgeving. De reacties worden meegenomen in het voorlopig ontwerp voor de nieuwe fietsstraat. Dat voorlopig ontwerp wordt zodra het gereed is besproken met de belanghebbenden.

Meer

Onlangs zijn de Schellerweg (Zwolle-Zuid) en de Ruiterlaan (Engelse Werk) omgevormd tot fietsstraten. De komende periode worden, naast de Philosofenallee, ook de Van Karnebeekstraat (Assendorp), de Willemsvaart (Veerallee) en de Klooienberglaan (Holtenbroek) fietstraat.

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.