Jonge kunstenaar-docenten in beeld bij Muzerie

Zwolle – Kunstencentrum Muzerie organiseert een tentoonstelling met werk van onlangs afgestudeerde kunstenaar – docenten Daphne Melenhorst en Jonathan van Doornum.

Daphne en Jonathan studeerden afgelopen zomer beiden af bij ArtEZ Zwolle en geven les aan kinderen en jongeren bij Kunstencentrum Muzerie. Tijdens de eindtentoonstelling ontvingen zij allebei een nominatie voor de academieprijs, een prijs die uiteindelijk Jonathan won. De tentoonstelling is te bezoeken vanaf vrijdag  25 november  tot en met vrijdag 23 december in het Celecentrum van Muzerie aan de Papenstraat 9. Openingstijden dinsdag tot en met donderdag van 9:00 tot 16:30 uur, vrijdag van 9:30 tot 12:00 uur. De toegang is gratis.

Daphne Melenhorst

Het werk van Daphne richt zich voornamelijk op fotografie en schilderen.

Het uitgangspunt voor haar werken is het spel met lagen, waardoor er meer en minder herkenbare elementen ontstaan. Lagen met een betekenis, die samen nieuwe betekenissen vormen. Inspiratie haalt zij uit het dagelijkse leven; dingen die raken, opvallen en verwonderen. Deze fascinatie is een beginpunt, om vanuit daar alle kanten op te kunnen gaan.

De foto’s van Daphne, gepresenteerd in lichtbakken, nemen letterlijk een reis met zich mee. Ze maakt de foto’s tijdens verschillende reizen. Voor haar heeft elke foto een eigen waarde en betekenis. Ze combineert foto’s met elkaar op vorm en kleur. Kleuren die mengen, de vormen die door elkaar gaan lopen, zo ontstaan er hele nieuwe werelden.

De schilderijen ontstaan vanuit knipsels die Daphne maakt van vrouwen. Door meerdere knipsels te combineren in haar schilderijen, ontstaan ook hier nieuwe, onverwachte betekenissen. Tijdens het schilderen werkt ze ook puur op vorm en kleur.

www.daphnemelenhorst.nl

Jonathan van Doornum

In het modernisme ontwierpen architecten niet alleen gebouwen maar creëerden ze ook de mogelijkheid om een blik te werpen in een toekomstige utopische wereld. Men geloofde daadwerkelijk dat zij de levensstandaard konden verhogen. De souvenirs van deze modernistische gedachtegang zijn nog in elke grote stad terug te vinden.

Dit ontroert Jonathan oprecht. Het zijn deze vergeten en verguisde modernistische gebouwen uit zijn eigen omgeving die voor hem de aanleiding zijn tot het maken van beelden.

Jonathan maakt maquetteachtige werken die een combinatie zijn van bestaande architecturale verhoudingen en eigen sculpturale vrijheid. Voor zijn eindexamen werk ontving hij de academieprijs. Ook is hij uitgenodigd voor een artist in residence periode van 6 maanden in het Duitse “Schloss Ringenberg” in het voorjaar van 2012.

www.jonathanvandoornum.nl

Kunstencentrum Muzerie wil mensen in de regio -van jong tot oud- cursussen, lessen en projecten op het gebied van dans, theater, muziek en beeldende kunst, voor vrije tijd en onderwijs aanbieden, die inspireren tot artistieke en persoonlijke groei. De regio strekt zich uit over de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Hattem en Hardenberg.

Artikel delen: