Lezing over viering Sinterklaasfeest in Nederland

Zwolle – Op vrijdag 2 december wordt van 15.00 tot 17.00 uur in het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt 53 te Zwolle een lezing gegeven over het vieren van het Sinterklaasfeest in Nederland vanaf de 17de eeuw.

Al vier eeuwen wordt in het Vrouwenhuis Sinterklaas gevierd, tot op de dag van vandaag. In de lezing wordt bijvoorbeeld verteld hoe de kinderrijke familie Soury-Wolfsen in de 17de eeuw in dit pand het feest vierde. Aan het eind van de 19de eeuw kregen de bejaarde bewoonsters van het Vrouwenhuis met Sinterklaas bruin bier en spek uitgereikt. De middag begint met een ontvangst bij kaarslicht in de Regentenkamer met thee en Sinterklaaslekkernijen. Na de lezing wordt de bijeenkomst afgesloten met een rondleiding door het Vrouwenhuis. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen.

Men kan vooraf telefonisch reserveren op tel. 422 48 23. De entréeprijs bedraagt 8,50 euro per persoon en de ingang is aan de Voorstraat 46. Voor meer informatie kijkt u op www.vrouwenhuiszwolle.nl.

Het Vrouwenhuis werd in 1742 gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742) die bij testament had bepaald dat na haar dood haar prachtige huis aan de Grote Aa tot een (Oude) Vrouwenhuis moest worden verbouwd. Tot 1984 heeft het hofje bejaarde vrouwen gehuisvest. Tegenwoordig is de benedenverdieping een museum dat voor het publiek is opengesteld.

Artikel delen: