Eerste energiezuinige (A+) monumentale woningen

Zwolle – De karakteristieke woningen aan de Binnengasthuisstraat in Zwolle krijgen een grondige facelift. De 24 eengezinswoningen en 16 appartementen, die dateren uit 1923, zijn toe aan een revitalisatie. Na ruim een jaar van voorbereiding en gesprekken met bewoners heeft meer dan 70% van de bewoners akkoord gegeven voor de start van de verbouwing. In april 2012 begint woningcorporatie Openbaar Belang met de bouwactiviteiten.

binnengasthuis.jpg

Belangrijke uitgangspunten voor de revitalisatie zijn het behoud van het huidige karakteristieke aangezicht en het aanpassen van de kwaliteit van de woningen aan de hedendaagse eisen. De woningen worden zelfs weer in authenthieke staat teruggebracht. Daarbij blijven de 24 eengezinswoningen bestemd voor senioren, waar ooit de Gasthuizen voor zijn opgericht. De 24 eengezinswoningen worden geheel levensloopbestendig, met badkamer en slaapkamer op de begane grond. Senioren kunnen daardoor nog lang in hun woningen blijven wonen. De 16 appartementen worden samengevoegd tot 8 eengezinswoningen die de woningcorporatie verkoopt. Openbaar Belang past bij alle woningen de nieuwste energiebesparende technieken toe op het gebied van isolatie en energieopwekking volgens de ‘Passiefhuis-methode’.

De architect van het plan aan de Binnengasthuizen is Villa Nova Architecten uit Rotterdam. Zij hebben ervaring met de ‘Passiefhuis-methode’. Dura Vermeer draagt zorg voor de realisatie van het plan.

Directeur Gerke Brouwer over de plannen: “Met al deze maatregelen gaan de woningen van een energielabel F/G naar het label A+ en krijgen de woningen tegelijkertijd een monumentale status. Dit zijn daarmee de eerste monumentale woningen met een A+label. Daar zijn we trots op. De bewoners krijgen een woning met een prettig wooncomfort en besparen daarbij fors op de stooklasten. Op deze plek aan het park van de Binnengasthuisstraat, dicht bij het centrum, gaan deze woningen zeker behoren tot één van de parels van Zwolle.”

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.