Ecodrome Zwolle gaat sluiten

Zwolle – Het Expeditie Ecodrome Zwolle gaat in april 2012 sluiten. Dertien werknemers van het natuur- en educatiepark in Zwolle kregen deze week het bericht dat ze uit kunnen gaan kijken naar een andere baan.

De gemeente Zwolle heeft destijds samen met Libéma en 19 Zwolse bedrijven Ecodrome CV opgericht. De looptijd van deze overeenkomst was in principe onbepaald maar kende een minimale looptijd van 15 jaren en kon niet voor 1 april 2012 beëindigd worden. Het college van Zwolle besloot begin dit jaar geen subsidie meer te geven. Libéma, de exploitant van het Expeditie Ecodrome Zwolle, heeft met de gemeente en de provincie Overijssel nader overleg gevoerd voor een andere wijze van subsidie, maar dat is niet gelukt. Het pand gaat vanaf 1 april 2012 een half jaar dicht voor renovatie. Wat Libéma met het park gaat doen is nu nog niet bekend.

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Denk niet dat Libema iets voor jullie plannen voelt Bart1 en Ronny. Van mij mag Libema er wel een indoor speelparadijs, zoals oranjestad. Of een overdekte schaatbaan, maar daar zal het wel te klein voor zijn.


  ⚠️ Meld

 2. Jammer dat het Ecodrome stopt! Ik ga er regelmatig heen met de kinderen. Het is redelijk kleinschalig en leerzaam. Vooral de combinatie tussen spelen (speeltuinen, kano’s) en educatie (dieren, oudheid) vindt ik erg leuk. Zwolle wordt weer een stukje armer…


  ⚠️ Meld

 3. Ik vind het niet erg dat het ecodrama gaat sluiten. Ben er eenmalig geweest en ik vond het een aanfluiting! Maak er maar mooi een groot amusementshal van, in de richting van lasergamen, bowlen, karten etc,

  Avé


  ⚠️ Meld

 4. JOEPIEEE eindelijk gat dat supersaaie park (nou ja zo kun je het het niet eens noemen) dicht.
  wat een aanfluiting is het ecodrome zeg.
  Hopelijk krijgt Zwolle er iets leuks voor inde plaats… waar de bevolking ook wat aan heeft


  ⚠️ Meld

 5. Het duurde een tijdje, maar dan is er ook een boel geld verdampt…. sjongejonge welke ambtenaar en welke politici hebben over zo’n lange periode geld in een bodemloze put gestopt? Wanneer worden deze verantwoordelijken eens publiekelijk ter verantwoording geroepen wegens dit wanbeleid?

  anyway….. ik ben zo blij dat er geen miljoen euro meer naar het ecodrome gaat! GEWELDIG!!! 😀 😀

  Het was welliswaar erg leerzaam voor kinderen, maar een miljoen euro is gewoon veel te veel belastinggeld.


  ⚠️ Meld

 6. Trouwens….. 1 miljoen euro subsidie….. 13 werknemers……

  Je gaat mij niet vertellen dat die 13 werknemers samen 1 miljoen hebben opgestreken….. waar hebben ze die 1 miljoen euro jaarlijks eigenlijk voor nodig gehad? vragen, vragen, vragen…


  ⚠️ Meld

 7. Doe niet zo naief Hans, Wat dacht je van de exploitatie, shows, aankopen, voer, catering, expositie, workshops voor Zwolse leerlingen enz.


  ⚠️ Meld

 8. @Dame, ik ben het met je eens het was voor basisschool leerlingen en leuke en veilige plek om te vertoeven. Maar zoveel subsidie dat moest mis gaan. Jammer.


  ⚠️ Meld

 9. Sjongejonge… Azijnpissing Zwolle is weer verenigd hier… iemand erbij stilgestaan dat 100.000 bezoekers ook eurootjes in de stad Zwolle uitgeven? Bovendien is het een verarming voor de stad als er niets voor terugkomt. En hoe moet dat met die enorme collectie? Da’s wel gemeenschapsbezit…


  ⚠️ Meld

 10. Breng maar naar de Nooterhof! Misschien kan zich daar alle ecodinges dingen vestigen? Earthship, ecodrome, bruggetje naar park de weezenlanden en klaar!


  ⚠️ Meld

 11. @ Marijkedewild blijkbaar waren er niet genoeg bezoekers om het park zonder subsidie open te houden. Ben het met je eens voor de collectie opgezette dieren, die bijzonder is moet een oplossing komen.Op een gegeven moment houd het op.


  ⚠️ Meld

 12. Kunnen de aktiviteiten niet worden ondergebracht onder de vlag van de Nooterhof ?

  de lokatie zou ingevuld kunnen worden door een ballorig (kinderspeelparadijs) en/of kinderopvang


  ⚠️ Meld

 13. En 100.000 bezoekers dat is niet niks. Slechts 5% van de musea in Nederland trekt tussen de 50.000-100.000 bezoekers. Ik zie geen vergelijkingsmateriaal wat het subsidiebedrag betreft. Dat zijn ook lastige discussie, want wat tel je allemaal en wat trek je er weer vanaf. Huurinkomsten, belastingen, besparing uitkering voor de gemeente, uitgaven toeristen in de stad (hoewel het park daarvoor wel ongelukkig is gesitueerd). Wie het complete plaatje heeft, mag het zeggen.
  Ik vond iig de tentoonstelling over Darwin, roofvogelshow en de vaste collectie spinnen, douanevondsten en opgezette beesten altijd de moeite van een bezoek waard. Ik zal de Daltons ook missen.:(
  De zondagmiddagen in Zwolle worden weer een stukje saaier.


  ⚠️ Meld

 14. @Dame, ik weet wel dat in de tijd dat mijn kinderen op de lagere school zaten, en ook toen ze naar jeugdland gingen, ze naar het ecodrome gingen. Daarvoor o.a. kreeg het ecodrome de jaarlijkse subsidie van de gemeente (educatie), dat zal de afgelopen jaren niet anders zijn geweest omdat er nog geregeld schoolklassen heen gingen.
  Wanneer deze ook als betalend bezoeker werden meegeteld krijg je natuurlijk wel scheve bezoekers cijfers.


  ⚠️ Meld

 15. Ingrid, volgens mij betalen scholen ook. Op de site staat voor een kaal kaartje ?? 7,95. Maar vanwege dit soort mist zou ik weleens cijfers willen zien. Helaas is de jaarrekening van Ecodrome geheim (bedrijfsinfo) volgens de site van Zwolle.


  ⚠️ Meld

 16. Wat er met -de collectie- gebeurt is niet interessant.
  Het gaat om de centjes en niets meer of minder.

  De collectie van het eveneens door de gemeente gesloten machinemuseum staat ook weg te roesten en in de komende wintermaanden vriezen de koelsystemen van vele unieke machines stuk.

  Ook als je daar de verantwoordelijke wethouder mee confronteert krijg je echt geen reactie.

  Wethouder Piek is nu voorzitter van de Stichting Machinemuseum en dus verantwoordelijk voor dit belangrijke stuk industrieel erfgoed.

  Techniek en de interesse daarin sterft af, technische scholen moeten straks sluiten a.g.v. te weinig aanmeldingen en het bedrijfsleven zit te springen om vaklieden..  ⚠️ Meld

 17. Dit was waar velen voor vreesden, DT32, dat er door de bezuinigingen op cultuur (zowel door rijk, gemeenten als provincies) onomkeerbare schade wordt toegebracht aan ons nationaal cultuurbezit.
  De komende generaties mogen van Rutte en Verhagen niet een staatsschuld erven, maar wel een verkwanseld cultuurhistorisch bezit. Moet je de Zwollenaren nu nog horen over het afgebroken Gouveneurshuis. En hier hoor je te weinig mensen over.:(


  ⚠️ Meld

 18. Sneu voor de medewerkers. 100.000 bezoekers heb ik nooit geloofd. Dat zou tijdens de openingstijden een constante stroom bezoekers moeten opleveren. De collectie kan naar andere musea en hoeft niet verloren te gaan.
  Nooterhof zou deel van de taken voor haar rekening kunnen overnemen.
  Veerallee moet wel oppassen dat er geen grote kantoren komen. Recreatieve bestemming met Horeca zou beter zijn.
  Discotheek (Jep) is niet meer van deze tijd!


  ⚠️ Meld

 19. Een discotheek zou een goed idee zijn!
  Zit naast het politiebureau, dus kan je meteen ingrijpen en over het spoor trappen, richting celletje!
  Ik zeg doen!


  ⚠️ Meld

 20. Eindelijk die indoor skatebaan in dat gave scheve gebouw, veel dichter bij station dan dat burnside ding in Deventer! Reken maar dat dat trekt!


  ⚠️ Meld

 21. Bericht door HermanC, op 28 november 2011 om 10:20

  Discotheek erin!!!!!!!!!!!!!!

  Dat vind ik geeen gek idee! Mooie grote discotheek, die ook mensen van buiten de stad kan trekken (dichtbij station en snelweg)…


  ⚠️ Meld

 22. Ik ben voor een extra dependance van Nooterhof met een Ballorig-idee. En met een beetje logistiek nadenken kan er dan ’s avonds ook nog een disco van gemaakt worden. Voor ieder wat wils ;-).


  ⚠️ Meld

 23. Discotheek, serieus?

  Discotheken zijn helemaal uit, als hij daar zou komen, zou het heel lang duren voor hij winst gaat maken.

  En het is logisch dat het Ecodrome dicht gaat. Het is een commercieel geheel, daar moeten centen verdient worden. Gebeurt dat niet, gooit de eigenaar het dicht. Logischer kan het haast niet.


  ⚠️ Meld

 24. Weet niet of de discotheken steeds minder winst maken. Hoe kom jij aan deze informatie Jasper.
  Weet wel dat ik vele jongeren uit Zwolle, die in de leeftijd 16-18 jaar zijn,uitwijken naar Balkbrug en Lemele. Hoor dat het in beide gelegenheden iedere week, behoorlijk druk is.


  ⚠️ Meld

 25. komt toch al zo,n megading bij de hanos dus waarom zou je er nog 1 doen. bowlingbanen zat zo en groot kinderpaleis. volgend jaar klaar. dus laat ze er maar wat anders van maken en anders extra bomen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.