Berkum na strafschoppen uit beker

Zwolle – VV Berkum is door eersteklasser SDV Barneveld uit het toernooi om de Districtsbeker Oost gekegeld. Na de reguliere speeltijd stond het 4-4 in een spannend duel, waarin van beide kanten werd gegrossierd in verdedigende fouten, maar vervolgens nam de thuisclub de beslissende strafschoppen beter.

De Zwolse hoofdklasser moest in alle linies met vervangers werken maar begon goed en zette vanaf het beginsignaal veel druk, waardoor kansen ontstonden voor Youp Kok en Frank Hoolsema. Na ruim 10 minuten was het raak voor Berkum toen een voorzet van Kok vanaf de uiterste rechterhoek door Chris van der Meulen in het doel werd gewerkt: 0-1. De Zwollenaren hadden daarna nog de nodige kansen om de voorsprong uit te bouwen maar lieten die liggen.

Na een minuut of 20 werden de rollen echter, gezien het wedstrijdbeeld tot dan toe, verrassend omgedraaid en liet Berkum zich in verdedigend opzicht totaal de kaas van het brood eten. In de 22e minuut profiteerde Marciano Mengerink daar met een uithaal van zodat de stand weer gelijk stond: 1-1. Slechts enkele minuten later werd er bij een corner van Barneveld opnieuw slecht verdedigd en tikte Christian van de Kamp de 2-1 binnen en in de 32e minuut scoorde dezelfde speler zelfs de 3-1. Even daarna brak Chris van der Meulen op links door maar hij werd onreglementair gestuit door Barneveld-verdediger Jan Doornbos die dat met een gele kaart én een penalty moest bekopen. Die strafschop werd vervolgens door Rik Jan de Groot ingeschoten, zodat Berkum met een 3-2 achterstand de rust inging.

In de tweede helft had Berkum al na enkele minuten pech toen een bal via de binnenkant van de paal weer uit het Barneveld-doel stuiterde maar direct daarna had Jesper Beunk succes met een fraaie uithaal van buiten het strafschopgebied die hard in de hoek verdween: 3-3. Ongeveer een kwartier voor het einde leek het doek voor Berkum te vallen toen fouten in de defensie werden afgestraft door Koen Faber die de 4-3 op het scorebord bracht, maar even daarna bracht Beunk zijn ploeg opnieuw op gelijke hoogte. De Zwolse middenvelder vuurde opnieuw van afstand en zag ook dat schot op bijzonder fraaie wijze achter Barneveld-keeper Jeroen van Binsbergen in de hoek van het doel vliegen: 4-4.

Beide ploegen kregen kort voor tijd nog kansen op de beslissende treffer maar wisten daar niet van te profiteren, zodat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Daar liet Berkum het bij afweten want doelman Van Binsbergen wist de inzet van zowel Frank Hoolsema als Dirk Muis te stoppen en door de Barneveldse schutters werden geen fouten gemaakt. Na een geslaagd bekeravontuur voor Berkum in het seizoen 2010-2011, dat dit seizoen zelfs resulteerde in drie rondes deelname aan de ‘grote’ KNVB-beker, is het nu dus snel bekeken voor de Zwolse hoofdklasser. Die zal zich dus helemaal kunnen richten op de competitie, en ook daar moet nog heel wat werk worden verricht om de weg naar boven weer te vinden.

SDV Barneveld-VV Berkum, 26 november 2011 (2e ronde Districtsbeker Oost)

Eindstand: 4-4 (3-2), SDV Barneveld wint na strafschoppen

Doelpuntenmakers: 12. Chris van der Meulen (0-1), 22. Marciano Mengerink (1-1), 25. Christian van de Kamp (2-1), 32. Christian van de Kamp (3-1), 36. Rik Jan de Groot (3-2) (penalty), 50. Jesper Beunk (3-3), 78. Koen Faber (4-3), 85. Jesper Beunk (4-4)

Gescoord in strafschoppenreeks: Alex Davelaar, Christian van de Kamp, Marco Kints, Koen Faber (allen SDV Barneveld), Jesper Beunk (Berkum)

Gele kaarten: Jan Doornbos, Dick Kooijman (beiden SDV Barneveld)

Opstelling Berkum: Rick Oosterwechel, Roy Supèr, Kees Dorgelo, Dirk Muis, Hiro Gnanapragassam (83. Edmund Mijnheer), Felix Hermsen (72. Bram Roelofs), Jesper Beunk, Chris van der Meulen, Frank Hoolsema, Youp Kok, Rik Jan de Groot (89. Kevin Schmidt).

Door: T. Kölker

Artikel delen: