Opening Zuidbroektunnel onder Ceintuurbaan

Zwolle – Wethouder René de Heer heeft maandagmorgen de Zuidbroektunnel in Zwolle officieel geopend. De tunnel voor tweewielers en voetgangers loopt onder de Ceintuurbaan door en verbindt de Leo Majorlaan met de Dokter Spanjaardweg, op bedrijventerrein Oosterenk. De aanleg van de tunnel maakt onderdeel uit van de grootschalige reconstructie van de Ceintuurbaan, een belangrijk deel van de ‘buitenring’ van het wegennet van de Overijsselse hoofdstad.

28-11-2011_opening_zuidbroektunnel_-_rene_de_heer_2.jpg

Wethouder De Heer wees er bij de opening nadrukkelijk op dat de nieuwe tunnel niet alleen extra comfort, snelheid en veiligheid voor langszaamverkeer oplevert. “Net als de al eerder aangelegde Tesselschadetunnel zorgt ook deze Zuidbroektunnel voor minder kruisend verkeer op de Ceintuurbaan. Daar is de doorstroming bij gebaat: als de reconstructie van de Ceintuurbaan straks klaar is, is de bereikbaarheid in de stad en van Zwolle voor een grotere regio flink verbeterd. Dat komt het welzijn en de welvaart van dit deel van Overijssel ten goede.” De Zwolse bestuurder bedankte daarom met name de provincie Overijssel en Rijkswaterstaat – de partners waarmee de gemeente de reconstructie klaart – voor de samenwerking.

28-11-2011_opening_zuidbroektunnel_-_rene_de_heer_1.jpg

28-11-2011_opening_zuidbroektunnel_-_rene_de_heer_3.jpg

28-11-2011_opening_zuidbroektunnel_-_rene_de_heer_4.jpg

Aangenaam

De nieuwe tunnel voldoet aan alle voorwaarden die Zwolle stelt. Om gebruikers een zo efficiënt en aangenaam mogelijke verbinding te bieden, worden tunnels in Zwolle zo aangelegd dat fietsers en voetgangers de hele tunnel kunnen overzien. Bovendien wordt er naar gestreefd dat passanten zo goed mogelijk zicht blijven houden op het maaiveld. Verder zorgen frisse kleuren en heldere verlichting voor een verzorgd aanzien.

Passanten

De Zuidbroektunnel heeft, inclusief in- en uitrit, een lengte van 254 meter. Per dag gebruiken gemiddeld tussen de 5000 en 6000 passanten de nieuwe tunnel. De inschatting is dat dat aantal in de toekomst toeneemt, vanwege de (nieuwbouw van de) unilocatie van de Isala Klinieken en de revitalisering van bedrijventerrein Oosterenk.

Comfort

De openingshandeling bestond uit een fietsrace door de tunnel op een beachbiketandem. “Een mooie manier om aan te geven dat deze tunnel staat voor snelheid, maar ook voor comfort én samenwerking”, aldus de wethouder.

De planning is dat de hele reconstructie van de Ceintuurbaan eind 2012 afgerond kan worden.

Artikel delen:
Reacties 3

Reacties zijn gesloten.